Än blåser ingen tydlig valvind

Nu börjar opinionsmätningsterrorn komma igång på allvar efter en semesterpaus. Idag kom det en från SIFO, som jag litar mer på än en del andra mätinstitut. Enligt den noteringen leder högeralliansen något över de rödgröna, men alla förändringar ligger inom felmarginalen. Centern och rasistpartiet ligger och skvalpar runt fyraprocentspärren. Det är ett spännande läge när 2010 års valrörelse går in mot slutspurten. Men fortfarande känns det inte riktigt som att man kan ana en tydlig riktning. Valvinden kan blåsa åt vilket håll som helst.

Det märks på debatten också. Det saknas en röd tråd fortfarande. Även om valrörelser alltid handlar om 100 saker samtidigt så brukar man kunna ana ett eller några teman som dominerar. Partierna gör såklart sitt allra bästa för att spika fast sina frågor överst på dagordningen. Förra valet lyckades till exempel högeralliansen rätt bra med att låtsas som att de brydde sig om de som står utanför arbetsmarknaden - även om receptet för dessa i praktiken var hårdare tag och lägre ersättningar från a-kassa och sjukförsäkringar. Många trodde nog på den bild av de nya, medkännande moderaterna som Fredrik Reinfeldt projicerade med sitt prat om "utanförskapet". Utanförskapet (som vuxit rätt betydligt sedan dess) kommer nog inte att bli högeralliansens tema den här gången. Det skulle skorra rätt falskt när arbetslösheten nått rekordnivåer och desperata utförsäkrade sjuka tar livet av sig för att de inte ser någon utväg och pressas allt hårdare från myndighetshåll.

Säkerligen kommer de borgerligas valbudskap vara att allt är tip-top och det som inte är tip-top är på väg åt rätt håll.

De rödgröna däremot skulle ju kunna plocka upp den tappade bollen och bita sig fast i diskussionen om utanförskap. Även om termen är luddig, avsiktligt så eftersom det blir lättare att bolla med siffror om man inte riktigt definierar vad man pratar om. Man kanske vill välja ett annat begrepp än de borgerligas gamla avlagda. Men poängen är viktig: väldigt många människor står ofrivilligt utanför arbetsmarknaden idag. Fyra år med Reinfeldt och Borg har inte gjort livet lättare för dem. Vem tror att fyra år till kommer att hjälpa?

Jag har inte sett vänsterpartiets kampanjmaterial än men jag gissar att arbetslösheten och de växande ekonomiska klyftorna mellan fattiga och rika i Reinfeldts Sverige kommer att vara ett huvudtema. Det är som sig bör. Vänstern är den enda politiska rörelsen med full sysselsättning på programmet och de enda som tar klassklyftor på tillräckligt stort allvar för att faktiskt vilja göra något åt dem. Förhoppningsvis drar partiet också nytta av att vara de enda som vill avsluta Sveriges krigsinsats i Afghanistan.

EU-frågor brukar vara stendöda i svensk inrikespolitik när det inte är val till Europaparlamentet, men kanske en diskussion om eurosamarbetet (som högern vill ansluta oss till även om de inte törs säga det högt för tillfället) vore på sin plats? Med tanke på att Sverige dragit så stor nytta av att ha en egen valuta nu under den ekonomiska krisen som straffat euroländerna så hårt, så kanske det vore läge att sticka hål på finansminister Borgs pösballong? Hade svenskarna lytt moderaterna och folkpartiets uppmaning och röstat ja till euron för några år sedan hade vi suttit betydligt värre i klistret.

Förhoppningsvis kommer inte främlingsfientlig symbolpolitik att vara ett genomgående tema den här gången, trots Jan Björklunds stinkbomb häromdagen. Folkpartiet kommer säkert att göra sitt bästa för att mota in debatten i de murknare farvattnen. Och de riktiga rasisterna har ju aldrig något bättre för sig än att försöka underblåsa fördomar och misstänksamhet. Men väljarna brukar vara klokare än så.

En dryg månad kvar till valet, och fältet är alltså vidöppet fortfarande. En rysare kommer det nog att bli. Så nu är det dags att lägga in ett kol!


Kommentarer

  • Rune H:sson säger:

    Rasistpartiet? Det visar att du inte har någonting att förlora på invandringen. Ingen självkänsla, inga pengar....

    2010-08-08 | 16:34:21
  • Staffan säger:

    Varken du eller jag har något att förlora på att det kommer hit fler människor, tvärtom. Det gör Sverige som land rikare rent ekonomiskt, och roligare att bo i.

    2010-08-08 | 16:40:15
  • Kalmardamen säger:

    Ett bra inlägg!

    Visst är valutgången oviss. Jag blev själv uppringd av SIFO härom dagen, men kunde inte riktigt svara vad jag skulle rösta på.

    Vet bara att det blir ett röd-grönt alternativ!

    2010-08-08 | 17:09:56
    Bloggadress: http://kalmardamen.blogg.se/
  • Staffan säger:

    Rösta på vänsterpartiet då Kalmardamen ;)

    2010-08-08 | 17:13:18
  • Janne säger:

    Kalmardamen: Du tillhör väl de lata svinen som inte får något gjort på dagarna..?

    2010-08-08 | 19:07:13
  • Johannes säger:

    Janne, ah du måste vara borgerlig som per automatik utgår ifrån att alla är lata svin, för att man vill ha en politik som inte straffar sjuka och arbetslösa? Ni förnekar er inte. Usch vilken sjuk människosyn! Att du ens skriver något sådant säger mest om dig själv, men det vet du nog..



    Btw, bra skrivet, Staffan!

    2010-08-08 | 20:22:59
    Bloggadress: http://johannesc.wordpress.com
  • Staffan säger:

    Tackar Johannes :)



    Jag antog att Janne var ironisk. Kanske man inte ska anta?

    2010-08-08 | 20:28:04
  • Johannes säger:

    Haha, det kan ha varit jag som tog förhastade slutsatser. En sådan retorik är rätt vanlig nämligen, så därför reagerade jag rätt starkt... Men i så fall ber jag om ursäkt.

    2010-08-08 | 21:23:52
    Bloggadress: http://johannesc.wordpress.com
  • Lasse säger:

    Genom historien är kapitalismen den politiska idiologi som fört flest människor ur fattigdom. Kommunismen är den idiologi som fört flest människor in i fattigdom och förtryck.



    Den största skillnaden gällandes den ekonomiska politiken mellan dessa läger är att kapitalismen vill bekämpa fattigdomen medans kommunismen vill bekämpa rikedomen (förutom för partiledningen vill säga).

    2010-08-09 | 10:35:41
  • Staffan säger:

    Lasse: ett intressant argument, även om det är felaktigt. För kapitalismen människor ur fattigdom? Eller är det ny teknik och mer avancerade produktionssätt som sakta men säkert höjer levnadsstandarden?



    Även slavekonomierna i de amerikanska sydstaterna höjde sakta men säkert levnadsstandarden för sina slavar. Sovjetunionen under efterkrigstiden hade en ekonomisk tillväxttakt som satte skräck i västvärlden och höjde levnadsstandarden rätt betydligt. Här i västvärlden har vi tack vare blandekonomi, välfärdssystem finansierade av höga skatter och starka fackföreningar lyckats tämja de värsta kapitalistiska avarterna och höja levnadsstandarden för de flesta. Inte bara för de rika och företagsägarna.



    Vill man se hur kapitalismen i sin rena form lyckas med att höja levnadsstandarden för vanliga människor kan man ju åka till valfritt tredje världen-land, varför inte en sweat shop i Asien där arbetarna får förmånen att arbeta under slavliknande förhållanden för småslantar? Eller ta en titt på den ekonomiska kollapsen i Sovjetunionen efter kapitalismens återinförande: det mest dramatiska fallet i medellivslängd i ett industrialiserat land någonsin.



    Men ni anhängare av den rena kapitalismen kanske kan glädja er åt att reallöneökningarna även i västvärlden stagnerat i takt med att den ekonomiska politiken vridits åt höger och kapitalet getts friare tyglar? Företagens vinster däremot har inte stagnerat. Tyvärr så sipprar inte pengarna ner till oss andra. Vi som är den första generationen som är fattigare än våra föräldrar - tacka kapitalismen för det...

    2010-08-09 | 15:19:26

Kommentera inlägget här:







Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - Socialdemokraterna



Politik bloggar