Svenska massmedia sjunger med i Pentagons kör

När det åskar i Pentagon mullrar också svenska massmedia. Den amerikanska militären är (naturligtvis) rasande på att Wikileaks avslöjat hur inkompetent och inhumant de bedriver sitt krig i Afghanistan. Att amerikansk militär tystat ner och ljugit om många massakrer där oskyldiga civila dödats. Att hemliga dödskvadroner som jagar misstänkta motståndsmän avrättat minst 195 oskyldiga civila afghaner.  Att Pakistan, på pappret USAs allierade, i själva verket samarbetar med talibanerna.


Den läxa som den amerikanska krigsmaskinen tog med sig hem från Vietnam var att krig i framtiden måste utkämpas på två fronter: dels det militära kriget i det land som för tillfället utsetts till fiende. Dels kriget mot fredsrörelsen, vänstern och kritiska journalister på hemmaplan. För att vinna det andra kriget, det om opinionen, måste informationen kontrolleras hårt. Krigets verkliga ansikte, blodiga och trasiga kroppar, raserade hus och kvarter, ett samhälle slaget i spillror, får inte visas upp. Istället får vi se bilder som påminner om ett dataspel, där kliniska bomräder alltid träffar sitt mål och amerikanska disciplinerade soldater slåss för friheten och det goda.


På det stora hela har USA lyckats rätt bra med sin dubbla krigföring. Våldtäkten på Irak skedde i huvudsak bakom slöjan. Kriget i Afghanistan utkämpas så långt under radarn att det är lätt att glömma att det krigas alls. Därför är Wikileaks läcka så viktig. Den visar i ett slag upp krigets fula, grymma ansikte, det som vi inte skulle få se, och Barack Obamas vinnande leende liknar plötsligt mer en grinande dödsmask.

Massmediabevakningen kring läckan skiftade dock ganska snart från att handla om vad Wikileaks faktiskt avslöjat om hur USA bedriver sitt krig mot det afghanska folket till att fråga sig om det var rätt att publicera informationen. Indignationen över de oskyldiga civila offren för USAs (och vår egen!) krigföring var en piss i Nilen jämfört med vreden och mullrandet över de hypotetiska dödsfall som läckan kan orsaka i framtiden, hos våra allierade. SVTs Aktuellt befäste i torsdagens intervju med Julian Assange ytterligare sin ställning som svensk mediahögers förnämsta utpost: man börjar närma sig bizarrolandia när en journalist läxa upp en annan journalist för att ha gjort livsviktig information tillgänglig, information som i bästa fall kan stoppa ett krig!

När massmedia så billigt och villigt gör sig till en del av Pentagons pushback mot en obekväm läcka så säger det en hel del om hur de uppfattar sig själva och sitt eget uppdrag. Glöm högerns snack om svenska vänstermedia. Det var allltid en rökridå. Även svensk public service-TV är idag en del av den nykoloniala världsordningen och identifierar sig mer med USAs ockuperande armé än med dess civila offer.

AB, Exp, DN 1, 2, 3, 4, 5, SvD 1, 2, 3,
Bloggat: Approximation

Kommentarer


Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar