En smula sunt förnuft om SD

Att det är massmedia som är Sverigedemokraternas främsta valarbetare har jag tjatat om. Naturligtvis ser de själva inte saken på det sättet. Utan tvekan skulle nyhetsredaktörerna kläcka ur sig någon välljudande klyscha om vikten av opartisk politisk bevakning, om någon till äventyrs ställde dem mot väggen och frågade varför ett litet rasistiskt parti, som i senaste riksdagsvalet erhöll knappa tre procent, tillåts dominera den politiska nyhetsrapporteringen under långa tidsperioder.

Nu senast kunde fenomenet iakttas när Sifos väljarbarometer skulle kommenteras i sofforna och på nyhetsplats. Det lilla rasistiska partiet erhöll där fem procent av de hypotetiska rösterna, vilket såklart gjordes till huvudnumret. Fem procent är i mina ögon ett rätt svagt resultat för ett parti som erbjuds den sortens fenomenala gratisreklam som SD kan räkna med. Men massmedia har bestämt sig för vad som är intressant. Och vad som inte är det.

Medias roll som sättare av den politiska dagordningen
kommenteras idag i ett intressant inlägg på DN debatt av statsvetaren Björn Johnsson. Det är egentligen självklarheter som sägs, men i det rådande  massmediala klimatet framstår Johnssons sunda förnuft som banbrytande:

"Det är ingen slump att SD noterade sin hittills största siffra i en opinionsmätning, 7,2 procent, strax efter Aftonbladets omdiskuterade publicering av Jimmie Åkessons debattartikel om ”det muslimska hotet”. Aftonbladets chefredaktör Jan Helin verkar tro att det räcker med att avslöja SD:s lögner och överdrifter för att avskräcka väljarna, men detta tyder på en stor okunskap om hur populismen fungerar."

Det har blivit en sanning som ingen politiker (nästan) törs ifrågasätta;
"vi måste ta debatten med Sverigedemokraterna". Alltså får det lilla främlingsfientliga partiets ledare stångas med de stora elefanterna. Maud Olofson och Mona Sahlin har fallit till föga för det massmediala trycket, och fler lär vi kunna räkna in. Exakt varför de måste ta debatten med just SD, och inte Piratpartiet, F! eller något annat av småpartierna som hittills misslyckats när det gäller, har varken Maud eller Mona såvitt jag sett klargjort. Den vettiga strategin vore att inte bjuda de främlingsfientliga på en plats i solen som de inte lyckats erövra av egen kraft. Men då måste man såklart utmana den massmediala dramaturgin om debatten som "måste tas".

Som Johnsson påpekar är det rätt naivt att tro att
främlingsfientliga populister spricker som troll i solsken bara man säger emot dem. Den sortens partier lever på kontroverser och älskar att spruta ur sig lögner, felaktigheter och påhopp, som de Jimmie Åkesson levererade i Aftonbladet. Att en majoritet av väljarna är så kloka att de ser igenom dimridåerna betyder inte att det missgynnar SD. Tror Mona Sahlin och Maud Olofson att de kan övertyga inte bara de 97 procent som hittills inte röstat främlingsfientligt, utan även de tre procent som gjort det? Annars är det rätt meningslöst att ta en debatt som bara ger demagoger som Åkesson en till chans att vrida fokus från de viktiga frågorna till den etnoporr och den rädsla för det främmande som han lever på.

Sen har såklart Björn Johnsson helt fel i att vi inte ska tala om arbetslöshet. Möjligen har han där själv fallit för rasisternas demagogi och tror att invandrare och svenskar tävlar om jobben. Sanningen är ju att så länge Sverige bedrev en politik för full sysselsättning så kunde alla hitta ett jobb, oavsett etnicitet. Det är den högerpolitik som både sossar och borgare fört i gott samförstånd, som använder arbetslöshet för att pressa ner inflationen, som är hotet mot både infödda och invandrades ekonomiska framtid. Inte något annat.

Kommentarer

 • Stardust säger:

  Tack för vänliga kommentarer. Bara en rättelse dock: jag anser självfallet inte att politiker inte bör diskutera arbetslösheten. Jag anser inte heller att man bör avstå från att diskutera invandrings- och integrationspolitiken. Min poäng var istället att det vore oklokt av de etablerade partierna att göra just integrationen till en VALFRÅGA i valrörelsen, eftersom det vore ett stensäkert sätt att se till att få in SD i riksdagen.  Att diskutera arbetslösheten och olika sätt att minska den torde snarast vara ett bra sätt att minska risken för att SD kommer in.

  2009-12-12 | 20:37:06
 • Calle säger:

  Din klant. invandringsfrågan ÄR en valfråga, vare sig de etablerade diskuterar det öppet eller inte. Som tur nu finns ju internet, som också har gjort SSD till en faktor att räkna med i svensk politk. Hur korkad får man vara? Varför ökar SD?

  2009-12-12 | 22:02:55
 • Ture F. säger:

  Du missar flera saker! I en demokrati bildas partier, då det finns en opinion för olika frågor. Sådant sker över tiden som med t.ex. MP och nu senast SD. Båda har sina profilfrågor att börja med! Ur ett EU-perspektiv så är den svenska invanrarpolitiken extrem - vartill kan läggas att någon plan för att ta hand om alla dessa människor som släpps in i landet saknas. Föga förvånande uppstår en mängd av problem, som ingen i media eller de etablerade partierna vill diskutera i sak. SD gör det och fyller därmed ett politiskt behov. SD tar alltså upp ett problem som förmodligen är landets största. Här krävs varken rasis eller s.k. främslingsfientlighet, ty problemen finns där! Att omyndigförklara SD:s välöjare och sympatisörer är ett manifest förakt för dess väljare och demokratien!

  2009-12-13 | 01:10:18
 • erik säger:

  Varför är 7-partiet som nu sitter i riksdagen och alla deras anhängare,mer rädd för SD,än för islamisterna som håller på att ta över landet genom att infiltrera den ena myndigheten efter den andra!?

  Våra "gäster" har snart tagit över hela huset Sverige och vi etniska svenskar kommer att dödas om vi inte konverterar till islam och den enda sanna guden.

  Den som inte märker det är både döv och blind och otroligt naiv.

  2009-12-13 | 01:36:14
 • erik säger:

  "Politiker är som blöjor,de bör bytas ofta och av samma anledning."

  Citatet från "Man of the Year" med Robin Williams.

  Där sas många andra kloka ord också,så den filmen kan vamt rekommenderas.

  2009-12-13 | 01:40:59
 • Vänsterextremism säger:

  Det råder vänsterextremism i landet.

  2009-12-13 | 05:34:01
 • homopoliticus säger:

  Om ni 4 senaste kommentatörer är representativa för SDs kommandotrupper på nätet, de som ska vinna valet åt rasisterna, så kännert jag mig rätt lugn.  Varför ökar SD, frågar Calle? Utan tvekan spelar massmedias gratisreklam och favorisering den avgörande rollen. Gör två diagram, ett för hur flitigt det lilla partiet förekommer i media och ett för partiets opinionssiffror, så klarnar det nog.  Sen tar jag inte ifrån rasisterna att de successivt byggt upp en partiorganisation. Men det räcker knappast. Piratpartiet har mycket fler medlemmar, och smartare såna. För att inte tala om en viktig fråga, som väcker ett starkt engagemang. Och de ligger ändå rätt lågt.  Ture F. Visst är det så att det bildas nya partier för att täcka in nya intressen hos väljarna. Men det är knappast ett nytt område SD försöker täcka in. Vi har haft högerextrema partier så länge jag kan minnas, och till och med ett i riksdagen.

  SD kanske påstår sig vilja ta tag i problemet, men jag kan inte tänka mig något parti som är mindre lämpat att göra det. Integration kan inte partiet stava till. Man har noll förståelse för de sociala faktorer som ligger till grund för exempelvis invandrares arbetslöshet, diskriminering inte minst. Det enda man har att erbjuda är ett destruktivt och enögt kulturkrigande, där vi ska skrämmas av den grupp som partiet för närvarande utsett till syndabock. En gång var det judar. Sen blev det svarta. Nu är det muslimer. Erik illustrerar den korkade skräckpropagandan rätt fint med sitt första inlägg.  Och "vänsterextremism" verkar inte ha fattat att vi haft en högerregering de senaste 3 åren. Men så världsfrånvända är ofta SD-sympatisörer.

  2009-12-13 | 10:23:36
 • homopoliticus säger:

  Till Björn; då är vi helt överens. Arbetslösheten kommer förmodligen att peaka runt valrörelsen nästa år, och det är ett ypperlig tillfälle att prata ekonomisk politik, och vilka konsekvenser den nuvarande får, inte minst för invandrare, som står längst från arbetsmarknaden av alla.  Det positiva med det är också att SD inte har mycket till ekonomisk politik, förutom ett par nyliberala klyschor och lite vag folkhemsromantik som väl kommer att betyda ungefär lika mycket för vad de förelsår om de kommer in i riksdagen som Röhms och Strassers "vänsternazism" betydde för Hitler när han väl kom till makten.

  2009-12-13 | 10:30:32
 • Leif Tore säger:

  Onekligen kom jag in lite sent i din diskussion om just SD!

  Du är inte förvånad över SD framryckning i väljar-sympatier som en längre tid redovisats. Du oroar dig inte ens över att det finns 800.000 fattigpensionärer i landet. Jag påminner dig om,

  att det var sossarna som inledde detta haveriet, med

  att ta bort "änkepensionen" under 90-talet.

  Du behöver inte kalla SD väljare för rassister eller

  främlingsfientliga!

  Endast de som är okifobier gapar sig hesa "främlingsfientlig och rassist, och ändå värre nazist"! Av okunnighet, förmodar jag!

  Att "hornseptetterna" i Sveriges Riksdag är fullständigt skräckslagna för att mista sin plats, är ett nöje att beskåda!

  Att "ditt folkhems-Sverige" (Per-Albins) är utraderat, gör att socialdemokratins hela grundtanke

  är utplånad genom fanatiker till en statsministerkandidat, där hatet till den svenska grundtanken kommer att spela henne och dess anhängare stora spratt! Skall jag behöva nämna några händelser eller citat ifrån denna "tänkande varelse", eller!

  Detta börjar Sveriges folk numera uppmärksamma, då

  sossarna spelar i samma lag som alliansens! Endast små differenser som skiljer de stora avgöranden!

  Det kommer bli ett sant nöje att skåda, då SD stiger

  in i Riksdagens allra heligaste, och förkunnar sanningen och inget annat för Sveriges folk, vilka har utsats för en obarmhärtig förljugenhet om tillståndet för hela Sverige! Och då med förhoppning om att erhålla en vågmästarplats, till

  många rödögdas förtret!

  Som sagt: Omöjligt är det absolut icke!

  Du tror inte på detta?

  Ekonomisk politik? En sådan upprättas av etablerade!

  Även SD har en, men den mer omfattande presenteras efter "vårmötet", då du får kritisera precis som SD kommer kritisera de etablerades ekonomiska politik!

  Du vill väl inte påstå, att sossarns ekonomiska politik skulle vara felfria! Ända sedan ATP skapades

  har sossarna snyltat på detta pensionssparande (med

  fortsatt hjälp av de borgliga) fram till att detta

  ATP förklarades konkursmässigt och behövdes omstruktueras! Och vem blev konstruktören av nuvarande, som anses idag felaktigt? Jo sossen Anna

  Hedborg, numera en förmögen pensionär! Hon visste hur man göder sig själv!

  Hur var det med sossen Göran Persson, som "lånade" (han sade det) 250 miljader ur detta ATP under 90-talet, för att betala tillbaka "krona för krona" när finanserna var återställda! Det gjorde han aldrig, däremot sade denne förmögne herrgårdsägare: "Den som är satt i skuld, är aldrig fri"!

  Socialdemokratisk ekonomisk penningpolitik, att gynna sig själva på andras bekostnad! Det är detta senarium du eftersträvar, genom att angripa sanningsägarna med ord som rassist, nazist och främlingsfientlig!

  Okunskap är ett gissel för de okunniga, tecknar jag

  idag den 20 december i nådens år 2009.

  Jag ser verkligen fram emot valet i september 2010! Gör inte du det också, homopoliticus?...  2009-12-20 | 00:25:35
 • Leif Tore säger:

  Förresten sade inte Jimmie Åkesson i sin artikel i Aftonbladet: Muslimerna osv...

  Han sade: Islam är det största hotet osv...

  AB skapade en egen rubrik, allt för att skapa en felaktig bild av SD! Men det förstod du ju!

  Och även de intelligenta förstod det, därav 7,2 %!

  Även någon "kul figur hos DN" hade visst skapat egna

  rubriker, som vilsna tidningar efterapade!

  Även du tycks trivas med lögnen! eller?...

  2009-12-20 | 00:35:34
 • homopoliticus säger:

  Men varför fokusera på rubriker? Jag läste den sorgliga artikeln i Aftonbladet och konstaterade att den var full av rasism och fördomar även i brödtexten. En hel del av Åkessons lögner bemöttes visserligen direkt efteråt i samma tidning, men de som kan tänka sig att rösta på SD verkar inte bry sig över hövan om såna petitesser som sant eller falskt.  Du har helt fel när du skriver att jag inte bryr mig om fattigpensionärer, och du har helt rätt när du kritiserar sossarnas och borgarnas slakt på pensionssystemet. Men vilket var det enda parti som röstade emot den nya pensionsöverenskommelsen? Vilket är det parti som kritiserat den? Vänsterpartiet såklart. Du kommer återigen dragandes med dina fromma förhoppningar om SD som inte baseras på vad partiet står för utan vad du skulle vilja att de stod för.  Det står såklart svenska folket fritt att rösta in ett främlingsfientligt extremhögerparti i riksdagen om det så vill. Men kom inte i efterjand och säg att ni inte visste vad ni röstade på. Det kommer inte att bli ett bättre pensionssystem av det. Det kommer inte att bli full sysselsätting. Ekonomin kommer att bli svagare, inte starkare. Och du kan ju glömma att den borgerliga regeringen som SD kommer att stödja kommer att göra ett skvatt för att stoppa framtida företagsnedläggningar som den som drabbade SAAB.  2009-12-20 | 14:08:58

Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar