Obama mer Darth än Luke

Det gav inte mersmak, men väl blodsmak, Obamas tacktal i Oslo. Välartikulerad och retoriskt skicklig som alltid lade Nobelpristagaren fram sina argument för varför USA har rätt att kriga, i fredens namn. Jag misstänker att jag snart kommer att börja avsky den där väloljade tungan, som först kändes som en skön omväxling efter åtta års gutturala läten från George W Bush.

En skicklig propagandist, sympatisk och resonerande, är en så mycket effektivare ledare för krigsmaskinen USA än en halvkorkad Texascowboy. Det kan ju vara en anledning till att Obama inför presidentvalet mottog större kampanjdonationer från Wall Street och andra amerikanska maktcentra än motkandidaten John McCain. Han är en tvålfager posterboy för det amerikanska imperiet som talar om dialog och mänskliga rättigheter. För att sedan fortsätta med Bushs och de neokonservativas folkrättsvidriga krig och rövknullande av allt vad rättstat och internationella konventioner heter. En bonus är såklart att han desarmerar den kritik som Demokraterna framförde mot Bushs krig, tortyrcentraler och kidnappningar. För inte bara den amerikanska ultrahögern jublar över innehållet i Obamas Nobeltal, som de ser som ett erkännande av att de trots allt hade rätt hela tiden. Även amerikanska liberaler lockas av sirensången om "krig mot ondskan". Den amerikanske bloggaren Glenn Greenwald kommenterar:

"It's not just Republicans but Democrats that are now vested in -- and eager to justify -- the virtues of war, claims of Grave Danger posed by Islamic radicals and the need to use massive military force to combat them, indefinite detention, military commissions, extreme secrecy, full-scale immunity for government lawbreaking, and so many other doctrines once purportedly despised by Democrats but now defended by them because their leader has embraced them."

Efter ett år av Obama vid rodret i världens mäktigaste land börjar dimmorna lätta och det står allt klarare vad han står för. "Change we can belive in" var slagordet under presidentvalskampanjen. More of the same blev vad amerikanerna fick. På punkt efter punkt har Obamaministären först vacklat och sedan svikit.

  • Wall Street slapp, som Rolling Stones Matt Taibbi påpekar, regleras och reformeras, och kan nu fortsätta precis som om kraschen för ett år sedan aldrig hänt. Inte konstigt med tanke på att Obamas ekonomiska team är direktrekryterat just från Wall Street, Goldman Sachs,och Citigroup, och var direkt ansvariga för att kraschen inträffade.
  • Den militära ockupationen av Irak fortsätter. Kriget i Afghanistan utvidgas, och smittar av sig på Pakistan.
  • Ingen från Bushadminstrationen ställs inför rätta för brott mot mänskliga rättigheter och grova grundlagskränkningar.
  • Sjukvårdsreformen har havererat och blir i praktiken en kupp mot det merikanska folket begången av de privata sjukförsäkringsbolagen.
  • Förslaget om att stärka de hårt pressade fackföreningarnas möjlighetere att organisera sig har dribblats ut i periferin. Listan kan göras längre.

Kanske var det naivt att ens hoppas på en förändring.
Det amerikanska imperiet är inte en demokrati utan en plutokrati, där de rika och mäktiga styr och ställer och folkopinionen inte spelar någon roll. Väljarna har ju trots allt bara två korrumperade högerpartier att välja på.

I opinionsundersökning efter opinionsundersökning anger amerikanarna
att de vill ha en allmän, offentlig sjukvårdsförsäkring som resten av världen, för att ta ett exempel. Istället tvingas nu de som hittills ställt sig utanför det privata sjukförsäkringssystemet med piskan in i ledet. Naturligtvis får försäkringsbolagen även fortsättningsvis ta ut vilka avgifter de vill. Inte konstigt att deras aktier stiger som raketer på börsen.Om Obama som presidentkandidat var en Luke Skywalker,
som svingade sin ljussabel mot den korrumperade kejsaren (Dick Cheney) och det onda imperiet, har han som presidentkandidat snabbt gått över till den mörka sidan. Han framstår nu som en Darth Vader, en tragisk figur som robotaktigt gör det han måste för att säkra imperiets överlevnad. Kanske finns det en gnista godhet kvar någonstans inuti. Men vi kan nog tyvärr inte vänta oss några Hollywoodslut på den här sagan.

Men det finns såklart en och annan ljusglimt även i den här pågående tragedin. Det sitter faktiskt en socialist (!) i den amerikanska senaten, och han är såklart en nagel i ögat på både demokrater och republikaner. Här härjar han med Stephen Colbert:


The Colbert Report Mon - Thurs 11:30pm / 10:30c
Fed's Dead - Bernie Sanders
www.colbertnation.com

Colbert Report Full Episodes Political Humor U.S. Speedskating

Kommentarer

  • Anders säger:

    Vilket jävla gnäll! Flytta till Ryssland för helvete och återskapa Sovjet tillsammans med Putin om det inte passar här.

    2009-12-19 | 15:41:54

Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar