"Red Bull ger dig vingar" får en helt ny mening?

Dagens märkligaste nyhet; att myndigheterna i Hongkong påträffat spår av kokain i energidrycken Red Bull, är ett drömupplägg för den ordvitsige. Ingen kan ju ha missat reklamkampanjerna med tecknade figurer som svävar omkring i det blå efter att ha druckit en Red Bull. Frågan är om den här nyheten är en reklamkupp. Enligt uppgifterna som kommit fram rör det sig om 0,1-0,3 mikrogram kokain per liter dryck. Ett mikrogram är 0,000001 gram. Alltså alldeles mikroskopiskt lite. Det är helt uteslutet att en sån liten mängd skulle påverka konsumenten på något märkbart sätt. Allt annat än mikroskopiska är dock mängderna koffein och socker i läsken, substanser som definitivt är psykoaktiva och centralstimulerande. Ska vi oroa oss över något i de energidrycker som blivit allt populärare är det snarare dessa två ingredienser.

Om det är Red Bull själva som blandat i mikromängder kokain i burkarna eller om det är myndigheterna i Hongkong som klantat sig eller sysslar med något fuffens får väl framtiden utvisa. Om det är en reklamkupp är den vågad, men kan nog visa sig vara ett genidrag. Kokain har populariserats alltmer på senare år och förknippats med rikedom och lyx. En annan energidryck som fiskade i samma vatten hoppade över subtiliteterna och döpte sig rakt av till "Cocaine".

(Som en parentes till den här historien kan nämnas att Coca-Cola från början tillredde sin dryck med kokablad, och fortfarande använder en kokainfri variant av bladen för smaksättning. Inget företaget brukar vilja prata högt om.)


Kommentarer


Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar