Sverigedemokraternas ågren

Expressen:

"Invandrare kommer från stenåldern, äter med händerna, har 2000 sorters parasiter i kroppen och bör avmaskas som hundar, enligt Sverigedemokraten Elena Yurkovskaya. Hon är Sd:s kandidat i EU-valet.

Elena kommer från Ryssland. Hon bor på Lidingö. När hon talar om invandrare som smutsiga hundar, som bör sättas i karantän, syftar hon förstås inte på sig själv utan på invandrare frå
n "länder som Afghanistan och Afrika"."
Expressen igen:


"Zand hoppar av SD: "De är smygrasister" Först hoppade han av från M till SD. Nu har han fått nog av sitt nya parti. Fullmäktigeledamoten Michael Zand i Halmstad beskyller Sverigedemokraterna för rasism och bristande demokrati.
- Jag skulle ha lyssnat mer på de kritiska frågorna om dem. Jag har upptäckt att de är främlingsfientliga smygrasister, förklarar Zand för TT."


De lyckas inget vidare med sitt projekt, Sverigedemokraterna. Målet var ju att tvätta bort rasiststämpeln och försöka etablera Sverigedemokaterna som "ett parti bland alla andra". Men gång på gång poppar det upp nya skandaler. Politiker som Elena Yurkovskaya, som gärna tar bladet från munnen och säger vad hon egentligen tycker om invandrare. Politiker som Mikael Zand som slår huvudet i en betonghård partikultur med bristande interndemokrati och fördomar. Gång på gång bevisar de att bilden som Jimmy Åkesson, partiledaren, försöker etablera av Sverigedemokraterna som ett parti bland alla andra, inte speglar verkligheten.

SD har mer än något annat parti behov av budskapssstyrning.
Den hårda kärnan av partimedlemmar och övertygade sympatisörer må inte ha något större problem med öppen rasism, odemokratiska arbetsmetoder eller nazikopplingar, men de väljare som partiet behöver för att komma in i riksdagen nästa val reser ragg varje gång en sån som Yurkovskaya lägger ut texten. Att man trots hård styrning misslyckas med att strömlinjeforma budskapet till ett mer allmänt masserande av vår muslimrädsla, som ju är partiets starkaste kort, säger en hel del om hur djupt rotade partimedlemmarna fortfarande är  i den traditionella extremhögerns tankevärld.

Valet av islam och muslimer som huvudfiende och syndabock är ett solklart fall av freudiansk projektion. Det vi hatar mest hos andra är det som påminner oss om oss själva, om våra egna svagheter. När extremhögern pratar islam så pratar de alltid ortodox, militant islam. Alltså en ideologi som förtrycker kvinnor och hyllar starka män. En ideologi som fördömer homosexuella. En ideologi som blåser upp oförsonliga motsättningar mellan olika religioner, kulturer, regioner. Kort och gott en högerextrem ideologi.
Beröringspunkterna mellan militant, ortodox islam (eller ortodox kristendom) och västerländsk högerextremism är många. Hatbrott mot homosexuella i Sverige, i den mån gärningsmännen är politiskt motiverade, begås av extremhögern. Kvinnosynen är minst sagt unken. Världsbilden bygger på oförsonlighet, motsättningar som inte kan lösas genom kompromisser utan kräver den andres totale kapitulation. Vi bör inte släppa in muslimer i Sverige eftersom de i de högerextremas värld är en helt annan slags människor än oss, och har som mål att ta över våra samhällen.

Det kan verka nedlåtande att stämpla diagnoser i pannan på människor baserat på deras politiska engagemang. Även om projektion i det här fallet ligger så nära till hands att man får blunda rätt hårt för att inte se det. Många av de som idag säger sig sympatisera med SD har såklart köpt bluffen. De ser inte likheterna mellan högerextremism och islamistisk fundamentalism. Eller högerextremism och kristen fundamentalism. Inte så konstigt då de högerextrema jobbar hårt med att mörka valda delar av sin idétradition. Det ständiga malandet om islam och muslimer fungerar även som  täckmantel. Om jag fränt kritiserar någon annan för skev kvinnosyn, homofobi eller förakt för demokrati och mänskliga rättigheter, kan ju en historielös publik frestas att tro att  jag själv har ett bättre track record i dessa frågor.

Kommentarer


Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar