Kan inte bestämma mig riktigt: ska man skämmas å deras vägnar eller vara skadeglad?

J

aha, så lyckades sosseriet och LO hamna i korselden när det gäller bonussvineriet också. Såg nyss Ibrahim Baylan i Agenda göra ett uselt jobb med att försvara varför abetarrörelsens representanter i AP-fonderna suttit och nickat med de andra nickedockorna när frågan om bonusar kommit upp. Han upprepade med en dåres envishet att sossarna minsann lagstiftat mot bonusar när de satt i regering. Fair enough. Men utfrågaren hade faktiskt helt rätt när hon undrade vad i h-sike arbetarrörelsens representanter gör i dessa styrelser om de inte är där för att ge röst åt den politik som arbetarrörelsen säger sig stå för. Vill man bara få vara med och dansa med de stora elefanterna och är rädda för att bli sedd som bråkstakar? Eller fattar man inte fattat hur stötande konceptet med bonusar till anställda i företag som går dåligt ärför vanliga arbetare som inte får bonusar i vare sig solsken eller storm? Den enda bonus en vanlig LO-medlem kan hoppas på i dessa tider är väl att inte bli av med jobbet.


Problemet som det här belyser är iochförsig ingen nyhet. Bonustänkandet inom näringslivet (och nu statliga företag också) är en del i en tidsanda som trängt in långt in i LO och SAP. Man inte orkat eller velat hålla mot när nyliberala idéer och girighet ersatt folkhemmets gamla rättviseideal. Och när vindarna vänder står man där med byxorna nere.


Uppdatering: Marcus Birro sparkar vilt omkring sig i dagens Expressen och anklagar hela vänstern för att ha svikit. Det är rent blaj Marcus! I vilken mån LO och sossarna längre kan räknas som "vänster" skulle kunna vara föremål för en helt egen utläggning. Men faktum är att den enda kraft som de senaste 20 åren argumenterat mot ständigt stigande löner och bonusar, såväl för direktörer som toppolitiker, har varit vänstern. och då menar jag den riktiga vänstern, inte socialdemokratins mittenpolitruker. Det är såklart bekvämt (och populärt) att för Expressens läsares räkning jabba vilt mot "vänstern" utan att ens bry sig om att ringa in vilken vänster man menar. Men Birro som annars brukar sälja in sig som en ung man med hög integritet och mod att säga sanningen borde väl kunna bättre än så?


Framförallt borde han väl inte som en tänkande människa ha något problem med att genomskåda borgarregeringens senkomna bonushycklerier? Men icke; "Fredrik Reinfeldt är mer radikal än hela vänstern tillsammans" tror Birro. Lägg av. Reinfeldt är en skickligare sol-och-vårare än Vanja Lundby-Wedin, den saken är klar. Men bara så länge såna som Marcus Birro inte orkar syna hans bluff.


Kommentarer


Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar