Klantigt Gudrun

Jag har alltid varit ett stort fan av Gudrun Schyman. Hon har, trots en del rätt allvarliga misstag begågna, lyst som en klar och färgstark politisk stjärna på en annars rätt grådaskig svensk himmel. Men på sistone har glansen falnat lite. Jag har inte riktigt förstått varför hon vill in i EU-parlamentet. Visst kan jag förstå att Gudrun är frustrerad över att framgångarna uteblir på hemmaplan. Men är verkligen lösningen att exportera den shymanska vältaligheten till Bryssel, där hon förutom att tala för tämligen döva öron, kommer att sitta i ett parlament som (lite beroende på hur det går med Lissabonfördraget) faktiskt inte har så mycket att säga till om? Handlar det om att gripa efter varje halmstrå?

Ikväll fick iallafall FIs ansikte utåt chansen att förklara sig i Agenda. I en debatt med Piratpartet och Sverigedemokraterna,
no less. Det gick inget vidare. Den forne EU-motståndaren Schyman (jag minns hennes fantastiska engagemang mot Sveriges inträde i Unionen när det begav sig) petade in ett rejält självmål. SDs representant, som såg ut som gudfadern i nån sämre maffiafilm, utnyttjade den plattform som SVT försett honom med för att framföra allmänt hållen, men rätt rimlig EU-kritik. Mot att makt flyttas från vårt närområde (som råkar heta Sverige) till EU-byråkratin. Alltså det som Gudrun och alla vi andra varnade för 1994. (Den lummiga och nationalflummiga delen hans argumentation, om hur EU hotar "den svenska kulturen", det "svenska språket", och nån allmänt odefinierad "svenskhet" lämnar jag för resonemangets skull utan vidare kommentar).

Istället för att ta chansen att trycka ner rasisten i skorna
genom att påpeka att den EU-kritik han försökte shanghaja smakar bäst när den serveras tillsammans med vänsterns kritik av överhetsmakt och inskränkningar i demokratin, kontrade Schyman med ett märkligt legalistiskt resonemang om att EU-medlemskapet minsann klubbats av demokratiskt valda partier och i folkomröstningar. Jovisst, men sen när blev det ett argument för att avfärda kritik mot att makt flyttas från relativt väl fungerande beslutsnivåer där folket åtminstone har en gnutta insyn och möjligthet till påverkan, till en superstat där folkmakt aldrig varit något annat än en tom fras i ett dokument?

Jag börjar undra om Schyman faktiskt tappat sin politiska kompass.
Ska man kanske ta henne på orden när hon säger att höger och vänster förlorat sin mening? För vänstern är demokrati och maktfrågorna alltid i centrum. Den står alltid på folkets sida mot överhet och förtryckande strukturer. Därför kan en verklig vänster aldrig hylla EU-projektet. Och därför bör aldrig en människa med en gnutta socialism kvar någonstans i kroppen avfärda kritik av EUs odemokratiska koloss med teknikaliteter. Även om vi på goda grunder misstänker att avsändaren egentligen har helt andra prioriteringar än folkmakt.


Kommentarer

  • Veronica Svärd säger:

    Jag tror att du missförstått Schyman lite faktiskt. Hon kandiderar till EU av några enkla anledningar:



    1) hon respekterar folkomröstningen (något inte alla politiker gör uppebarligen).



    2) hon är maktkritisk och vill descentralisera väldigt mycket av besluten i EU. Fi är djupt kritiska till att EU nu utveckas tll en stormakt. Se FI:s webb. Sök gärna på ord i sökrutan där om du vill ha mer info.



    3) det finns mycket negativt att säga om Lissabonfördraget (vilket Schyman gör) men går det igenom så får parlamentet mer att säga till om i förhållande till kommissionen och ministerrådet.



    4) att feminismen inte prioriteras inom vänstern är ett faktum. Fi ställer sig inte i skuld till vare sig socialismen eller liberalismen, det krävs för att nå jämställdhet och uppfylla mänskilga rättigheter.

  • Staffan säger:

    Jag vet inte om det är ett missförstånd, eller om faktiskt Schyman rört sig så långt bort från vad jag själv tror på att det är dags att omvärdera henne.



    Min huvudpoäng var alltså att den Scyman jag kommer ihåg inte skulle ha gett sig in i den självmålsbetonade polemiken med SDs representant, som bara gav honom chansen att plocka poäng på att framställa sig som en EU-motståndare av rätt allmängiltigt slag, och fick henne att låta som en politisk teknokrat av det slag som förvisso smälter in utmärkt i EU-kolossen.



    Om Gudrun fortfarande är EU-kritisk och centralistisk så är det jättebra, men framgick inte igårdagens program vad jag såg.



    Och sen när det gäller vänstern och feminismen håller jag inte med. Mitt intryck är att vänsterpartiet fortfarande är tämligen dogmatiskt radikalfeministiskt, alltså den i mina ögon värsta varianten av feminismen styr och ställer i de könspolitiska frågorna. Jag tror till och med att FI har en mer nyanserad feministisk ideologi. Men jag skulle aldrig kunna rösta på FI just för att maktanalysen, synen på motsättningar i samhället, fördelningspolitiken, visionerna, haltar sig fram på ett ben hela tiden.

    2009-05-25 | 11:34:53
  • Staffan säger:

    DEcentralistisk menader jag.

    2009-05-25 | 11:51:51

Kommentera inlägget här:







Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - Socialdemokraterna



Politik bloggar