Piratpartiet går framåt, moderaterna backar och jag har bestämt mig för vem jag ska kryssa

Som jag skrev igår så verkar den här valrörelsens enda lilla skräll komma från Piratpartiet. I dagens opinionsmätning från SvD får de 6 procent, och ser därmed ut att segla in i EU-parlamentet. Jag är kluven till piraterna. Å ena sidan är det bra att de tvingar det politiska etablissemanget, borgarna och sossarna, att prata om integritetsfrågor. Utvecklingen mot ett allt stöddigare storebrorssamhälle som hela tiden kikar oss över axeln och pillar med sina smutsiga fingrar i våra datorer och telefoner har verkat ostoppbar de senaste åren. Som det ofta blir när sossarna och borgarna slår sina påsar ihop.Vänsterpartiet och miljöpartiet har hela tiden varnat för var den här utvecklingen leder oss och försökt bromsa, men eftersom massmedia inte vill släppa fram systemkritiska vänsterrröster så har detta motstånd inte setts och hörts, och som en följd därav inte heller gett nya väljare till dessa partier. Då uppstår istället ett politiskt tomrum som kan fyllas av ett enfrågeparti; Piratpartiet.

Så å ena sidan är jag glad över att de många väljare som oroas över utvecklingen mot ett övervaknings- och kontrollsamhälle kan kanalisera sitt engagemang partipolitiskt. Å andra sidan är det synd att deras röster går till ett enfrågeparti, som enbart har internet och integritet på programmet. För mig är kritiken mot FRA, IPRED, ACTA och allt annat jävelskap som klåfingriga politiker hittar på för att kunna hålla sina medborgare kontrollerade och övervakade en del i en större systemkritik. Den passar som hand i handsken med kritik av EUs ûberbyråkrati och utvecklingen mot en superstat där det folkliga inflytandet över politiken reduceras till en formalitet som dribblas bort mellan lobbyister och eurokrater. Den kompletterar också den klassiska socialistiska kritiken av hur storföretagen (i det här fallet upphovsrättsindustrin, skiv- och filmbolagen) utövar makt i samhället i kraft av sin rikedom och sitt inflytande, medan vi vanliga människor tvingas stå med mössan i hand, vara glad om vi överhuvudtaget har ett jobb att gå till och tacksam för varje smula som blir över från de rika och mäktigas bankett. Piratpartiets politik rymmer ingen övergripande systemkritik. I EU-frågor kan de mycket väl komma att rösta för mer makt åt EU-byråkratin på demokratins bekostnad. Och hur kommer de att reagera när storföretagens lobbyister trycker på för lönedumpning och slappare utsläppsregler för miljögifter? Ingen som vet.

Jag ska iallafall kryssa för vänsterpartiets Erik Josefsson,
som säkerligen kommer att ge storebror en match i integritetsfrågorna, och dessutom har ett helhetsperspektiv som bär i de 99 procent av omröstningarna i EU-parlamentet som handlar om något annat.


Kommentarer

  • Janne säger:

    Lite synd att inte Piratpartiet får din röst, eftersom en röst på Piratpartiet får flerdubbel effekt.



    Om Piratpartiet gör ett kanonval, vilket jag tror att de kommer göra, så skulle det dels vara en kraftfull markering både mot EU och resten av världen att man inte ska tafsa på våra medborgerliga rättigheter och det kommer definitivt uppmärksammas runt om i världen. Det kommer även ge en skjuts åt Piratpartiet i de 22 andra länder där man fortfarande är i startgroparna. Vi kommer få några engagerade parlamentariker som kommer bevaka integritetsfrågorna som bulldoggar och till sist så kommer det tvinga de andra svenska partierna att ta medborgarrättsfrågor och frågorna om ett fritt internet på allvar.



    Samtidigt, så har Erik Josefsson gjort ett kanonjobb där nere i Bryssel och jag tror att han och Piratpartiets parlamentariker kommer att fungera bra ihop även om man tillhör olika grupper.

    2009-05-31 | 11:59:06
    Bloggadress: http://blogg.aftonbladet.se/jollyroger
  • Stefan säger:

    Som piratpartist tycker jag Erik Josefsson är ett alldeles utmärkt val.

    2009-05-31 | 12:00:47
  • Staffan säger:

    Som sagt så missunnar jag inte Piratpartiet en valframgång. Det är såklart mycket bättre att folk röstar på er än på borgarna, och sossarna med för den delen. Men jag är oroad över hur piraterna kommer att ställa sig i de frågor som ligger utanför den direkta intressesfären. Miljö, social rättvisa, mer EU-makt eller decentralisering...



    Tyvärr tror jag inte att era väljare riktigt har klart för sig hur en röst på piratpartiet kan påverka samhällsutvecklingen i stort de kommande åren.

    2009-05-31 | 12:18:49
  • Joakim säger:

    @Staffan

    Piratpartiet kommer att verka för att EU ska vara mer demokratiskt och öppet, samt att beslut ska fattas så nära medborgarna som möjligt.

    Se strategiieuropaparlamentet" rel="nofollow">http://www.piratpartiet.se/piratpartietsstrategiieuropaparlamentet

    2009-05-31 | 12:36:17
  • joonicks säger:

    En röst på PP skulle kunna ge 2 mandat, hur skulle en röst på V med 1 mandat ge mera inflytande?

    2009-05-31 | 15:51:06
  • Staffan säger:

    Joakim; länken trasig, men jag letade mig fram. Det var en alldeles otroligt kortfattad och intetsägande text. Jag blir faktiskt inte mycket klokare. Subsidiaritetsprincipen och ökad öppenhet brukar de EU-foriska partierna också tala sig varma för. EU ska bli "smalare och vassare" och allt vad det heter. Sen åker de ändå ner och röstar för mer makt åt superstaten och mot transparens.



    Ni vill ge mer makt åt parlamentet ser jag. Betyder det att ni stöder Lissabonfördraget, som förvisso ger mer makt åt parlamentet, och även avskaffar den nationella vetorätten? Mer makt till Europaparlamentet kan ju låta bra, eftersom det är den enda struktur som är folkvald i EU-apparaten, men flyttar man makt dit sker det på bekostnad av de nationella parlamentens självbestämmande. De har, till skillnad från Europaparlamentet som är en helt artificiell ovanifrånskapapelse, ändå en viss demokratisk förankring i sina hemländer. Och framförallt finns det mer av direkta kontaktytor mellan de nationella parlamenten och de som berörs av de beslut som fattas i dem.



    Bygger vi vidare på EU-forikernas vilda utopi om ett EU som fungerar som USA, där Europaparlamentet på sikt blir den amerikanska kongressens motsvarighet, skapar vi i praktiken en odemokratisk mardröm, där folkviljan har lika svårt att få genomslag i EU som den har i USA. (Varför tror ni att USA fortfarande saknar en allmän sjukvårdsförsäkring trots att dess medborgare i opinionsmätning efter opinionsmätning, årtionde efter årtionde, efterfrågat en sån?



    Joonicks: vp har idag 2 ledamöter i Europaparlamentet. Jag tror att de har en god chans att få två den här gången också, när valrörelsen förhoppningsvis hettar till lite. Men jag tror inte att möjligheten att påverka ändras så mycket beroende på om man har ett eller två mandat. Det finns en pytteyttechans att ibland kunna påverka något i en bättre riktning, som t.ex. vps Eva-Britt strandberg lyckats med i den senaste (?) integritetsfrågan som var uppe. Men Sverige får 18 ledamöter totalt; 2 procent av ledamöterna i Europaparlamentet. Det ger väl en hint om hur stor vår möjligthet att påverka faktiskt är. (Sen är jag rätt störd över Piratpartiets funderingar på att ingå i den liberala gruppen. De har mig veterligt varken ett sådär ûberfint trackrecord när det gäller integritet eller federalism/decentralisering.)

    2009-05-31 | 17:47:19

Kommentera inlägget här:







Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - Socialdemokraterna



Politik bloggar