Bra att "sanningsrörelsen" kommer under lupp

Jag missade den första delen av TV4:s dokumentär om "sanningsrörelsen" om 9/11. Ser fram emot nästa del på söndag. Jag har märkt att den har en hel del "true believers" här i Sverige också. Och det är väl inte så konstigt. Busheran var djupt traumatiserande, inte bara för USA utan för hela världen. Bevisat samvetslösa manipulatörer som Karl Rove, republikaneras onde spin doctor, använde alla fula trick i boken för att sälja in två vansinniga krig hos den amerikanska allmänheten och omvärlden, och säkra det republikanska partiets maktmonopol genom ett omfattande maktmissbruk.

Att Rove fortfarande inte ställts inför rätta, trots bevisen för att han manipulerade
den amerikanska rättsapparaten för politiska fördelar, är ett dåligt tecken för framtiden. Men låg han och Bush också bakom terrorattackerna i New York och mot Pentagon? Sanningsrörelsen påstår det, med den sortens vitglödgande trosvisshet som annars brukar återfinnas i religiösa sekter. För att bevisa sin sak anför man en mängd svåröverskådliga tekniska argument, och en hel del spekulativt konspirationsteoretiserande. För att kunna ta ställning till teknikaliteterna krävs det examina från naturvetenskapliga utbildningar som jag misstänker att inte bara jag, utan också sanningsrörelsens anhängare saknar. Det spekulativa konspirationsteoretiserandet krävs det däremot inte högskoleexamina för att avfärda. En skopa sunt förnuft räcker rätt långt. Noam Chomsky drar en lans för det sunda förnuftet i videoklippen här nedanför:

 

  • Uppdatering: Tydligen har "sanningsrörelsen" lyckats få med minst en riksdagsman på vagnen. Egon Frid (v) tar i ett blogginlägg avstånd från rörelsen och betackar sig för att bli använd som någon slags galjonsfigur. Liknande saker har hänt i USA, där en av Obamas politiska rådgivare tvingats bort från sin post av en smått hysterisk mediakampanj efter att ha skrivit på ett upprop för en ny sanningskommission om 9/11. Att gå till botten med saker och ting låter ju som ett vällovligt syfte. Men frågan är om det finns så många stenar kvar att vända på här.

Kommentarer

  • Mike säger:

    Bla Bla Bla Snacka kan man ju.    Speciellt sånt man själv inte är insatt i kom tillbaks om några år när du har kött på benen

    2009-11-08 | 14:09:53

Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar