Den nakna lunchen

Den pågående förbruningen av borgerligheten som Ali Esbati brukar skriva om, till stort förtret för diverse "liberaler", blir allt svårare att bortse från. Ingen borde missa det bloggbråk som utbrutit efter att norska fremskrittspartiets Siv Jensen bjöd in ett antal liberala opinionsbildare på PR-lunch häromveckan. Tanken var att försöka tvätta bort bilden av fremskrittspartiet som ett högerpopulistiskt missnöjesparti med monomanisk fixering på muslimer och invandring. Den främlingsfientliga profilen tonas ner, åtminstone när partiet lunchar med svenska högerbloggare. Istället är det bilden av "nordens Margaret Thatcher" som Siv Jensen vill kränga. Ett epitet som hon vad jag förstår uppfunnit själv.

Lunchen verkar ha gått över förväntan. Timbroiter som Johnny Munkhammar och islamofober som Dick Erixon, som väl möjligen inte hade så många reservationer ens innan, torgför gläfsande entusiastiskt bilden av Fremskrittspartiet och Jensen som nordens liberala hopp.

Det höjs också några kritiska röster.
Borgerlighetens liberala samveten, Johan Norberg och Isobel Hadley Kamptz varnar för att flörta med främlingsfientlighet. Mattias Svensson skriver träffande på sin blogg om "högerpopulismens järnhårda lag". Liberal frasologi tjänar mest som fernissa för att inte den råa rasismen under ytan ska lysa alltför grällt. En fråga till alla nyliberaler som förtjusta hyllar Fremskrittspartiets som nordens liberala hopp; vad tror ni de vinner väljare på? Att predika Ayn Rand, i den mån nu det görs? Eller spela på fördomar och singla ut etniska minoriteter? Vad var förklaringen till folkpartiets valframgångar 2002? "Språktest" och annat flörtande med de som tycker att invandrare inte sätts åt hårt nog? Eller en nyfunnen kärlek för liberalism i valmanskåren?

Den för liberaler dystra politiska verkligheten verkar vara att
klasssiskt liberala idéer inte vinner så värst många väljare. Alltså får kallhamrade realpolitiker som Johnny Munkhammar börja fiska i grumligare vatten. Han och Erixon kanske instämmer i en annan nyliberal förgrundsgestalts devis: "det spelar ingen roll vilken färg katten har så länge den fångar möss"?

Kommentarer


Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar