En unken pust av 90-tal

Brandattentat mot flyktingförläggningar, en markant ökning av hatbrott, kommunpolitiker som protesterar mot att ta emot flyktingbarn, ett främlingsfientligt parti som vädrar morgonluft... som en dassig SVT-repris av en film man inte orkade se ens första gången. Nu fattas det bara en John Ausonius som tar på sig själv att handfast "rensa upp" med lasersikteutrustat gevär.

Rapport havererar vidare. Nyhetsinslaget från Vellinge, där ett tiotal rasister
mötts av ett hundratal antirasister, blir bisarrt vinklat. Inga motdemonstranter eller någon ur den stora majoritet Vellingebor som är kritiska till den moderata kommunledningens skamliga politik får uttala sig. Däremot det främlingsfientliga ungdomsförbundets ordförande. Och några Vellingebor med tveksamma sympatier som tycker att det är hemskt att folk ljudligt uttrycker sitt motstånd mot rasism. Nyhetsinslaget från TV4 ger å andra sidan en strimma hopp: det finns även positiva motkrafter, som engagerat sig för att de nyanlända flyktingbarnens första bild av Sverige inte ska bli brandattentat utanför förläggningen.

Och så en oväntad vändning. Folkpartiets ledning, med "integrationsminster" Sabuni i spetsen,
får smäll på fingrarna av kongressen. Svenskt medborgarskap ska inte vara villkorat till "medborgartester". En försummad chans för partiet att fortsätta smeka innötta främlingsfientliga fördomar medhårs. Partiledare Björklund kompenserar nederlaget genom att påminna om att folkpartiet minsann villkorar medborgarskapet till ett språktest. Frågan är om kongressledamöterna tänkt över sin situation ordentligt. Den allt mer nyliberala politik man står för vinner inga nya väljare. Inte heller den charmlöse Jan Björklund. Om folkpartiet inte får dragga bottenslammet i det främlingsfientliga träsket efter nya väljare, var ska man då leta?

Kommentarer


Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar