Jan Björklund linjetalar...

På folkpartiets landsmöte. Vänstern är fienden. Lars Ohly har, genom att kräva ett svenskt slut på deltagandet i kriget i Afghanistan bevisat sin regeringsoduglighet (!). Jag förmodar att DNs liberale Peter Wolodarski genom att kräva samma sak häromdagen bevisat sin ledarskribentoduglighet? Att Svenska Afghanistankommitten genom att kritisera högerns förljugna argumentation kring varför Sverige deltar i kriget bevisat sin solidaritetsarbetesoduglighet?

Vilda jabbar mot "den intellektuella kulturvänstern"
som varken är intellektuell eller kulturell. Lite oklart varför, antagligen för att människor som inte tycker som Jan Björklund inte kan vara någotdera.

Kommunistspöket plockas såklart fram vid högtidliga tillfällen. De "socialistiska" länderna (öststaterna) lyckades inte utveckla välstånd, trots myckna naturresurser och tillgång på arbetskraft. Det betyder med automatik att alla som kallar sig socialister, oavsett vilken ekonomisk politik de står för, kommer att skapa nya DDR-samhällen. Björklund glömde att beröra det faktum att införandet av kapitalismen har inneburit sociala härdsmältor i de flesta fd kommuniststaterna. Enbart det ryska nyliberala experimentet har inneburit det värsta tappet i medellivslängd som någon industrialiserad stat drabbats av någonsin.Sen några påminnelser, så här i höstrusket när det blåser iskalla vindar från yttersta högern, om att folkpartiet minsann var först ut av riksdagspartierna med att försöka kurtisera främlingsfientliga underströmmar i väljarkåren (egentligen Ny Demokrati, men de blev ju bara ett one night stand, visserligen den sorten som resulterar i ett brådskande besök på mottagningen för veneriska sjukdomar).

"Kommunisterna" vill enligt Björklund ha det som på 20-talet.
"Miljöaktivisterna" längtar till 50-talet. Liberalismen däremot är en optimistisk, framstegsvänlig ideologi. Alltså vill man återföra Sverige till de förhållanden som rådde på den tiden då cheferna kunde sparka vem de ville, helt efter eget huvud. Besvärliga fackföreningskämpar, människor som vågar käfta emot, eller bara såna som inte är välkammade och/eller storbystade nog, ska kunna sparkas utan motivering, när Björklund leder oss in i det hägrande liberala Sverige. Modernt är också att genom fortsatta skattesänkningar strypa statens möjligheter att utjämna  de inneboende orättvisor som kommer som ett brev på posten i varje kapitalistiskt samhälle. För det finns inget som är så 2000-tal som ökande klassklyftor!Kommentarer

 • Lasse Strömberg säger:

  "tillgång på arbetskraft"  Det där är väl ändå en sanning med modifikation? Ryssarna förlorade ca 20-27 miljoner under kriget, i första hand unga som skulle varit den arbetskraft som alltså inte fanns att tillgå efter kriget.

  Dessutom var landet helt förött, och de som skulle kunnat bygga upp det igen var döda.

  2009-11-20 | 14:07:37
  Bloggadress: http://fotolasse.se
 • homopoliticus säger:

  I fredstid, kan man ju tilläga.

  2009-11-20 | 14:32:50

Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar