Sverigedemokraternas klippkort i SVTs Debatt

Jag brukar plåga mig igenom Belinda Olssons debattprogram när jag hinner. För det är ofta plågsamt. Jag har ondgjort mig tidigare över ämnesvalen: redaktionen har uppenbart bestämt sig för att de viktigaste frågorna i Sverige idag är invandring, muslimer och etniska konflikter. Det är lite märkligt kan man tycka, eftersom den svenska väljarkåren inte delar de prioriteringarna.

När människor får svara på vilka frågor de själva brinner för
brukar jobben och arbetslösheten hamna högst upp. Den offentliga välfärden, vården omsorgen, äldrevården, dagis och liknande brukar också toppa. Miljön brukar ligga högt. Skatter brukar vara med på ett hörn. De frågor som Debattredaktionen tydligen prioriterar brukar hamna långt ner på listan. Om jag inte missminner mig så var det endast fyra  procent av valmanskåren som satte integration och invandring högst i den senaste undersökningen som återgavs i media.

Man kan såklart spekulera i varför Debatt gör såna prioriteringar.
Jag låter bli, men konstaterar att följden av detta blir att de frågor som oroar folk mest, och med rätta, som hur vi ska få bukt med en galopperande arbetslöshet och en hotande klimatkris, blir obesvarade. På sikt kommer detta förmodligen att påverka prioriteringarna hos vanligt folk. Om det tjatas tillräckligt mycket om islam, slöjbärande och invandrare, uppfattar såklart fler människor dessa som hot.

Torsdagens tema var - såklart - Landskronamordet.
Inte så mycket om det stötande i att ett  rasistiskt parti fiskar röster i kölvattnet av en tragedi, som borde varit en given utgångspunkt. SDs representant på plats slapp svara på särskilt många besvärande frågor överhuvudtaget. Hon svamlade sig mest igenom programmet utan att göra några betydande poänger, fjärran från den hätska och hatiska stämningen som råder på deras partibloggar.

Ulf Nilsson, banerförare för allt reaktionärt,
hann med att säga desto mer dumt. Det var tydligen mycket viktigt att media skulle börja tala om om en brottsling hade invandrarbakgrund, inte riktigt klart varför.

Han menade också, i strid mot allt förnuft, att rasistpartiet "ignorerades" i media. En offermyt som partiet såklart tacksamt slickar i sig. Jag vet inte på vilken planet Ulf Nilsson lever, men på planeten jorden så har nog både jag och många med mig känslan att media snubblar över sina egna fötter i sin iver att lyfta upp rasistpartiet på piedestal och göra dem till mittpunkten i varje diskussion som på något sätt kan kopplas till social problematik. Debatt själva är som sagt ett gott exempel på detta.

Jag har skickat en vänlig förfrågan till redaktionen
om att få en redovisning av deras ämnesval och vilka partirepresentanter de haft i studion de senaste åren. Inget svar efter två veckor. Kanske mailet halkat mellan stolarna? Eller så är Debattredaktionen inte så pigga på att någon tar en närmare titt på hur de, i egenskap av agendasättare i ett av våra tyngsta nyhetsmedia, utövar sin makt?

Glädjande nog hade vänsterpartiet skickat en alldeles utmärkt representant
till torsdagens program, Ray Grönlund, som gjorde ett tappert försök att leda in diskussionen i konstruktivare vatten: prata om klassklyftor, arbetsöshet och de sociala problem som vi vet ligger till grund för den sortens motsättningar som pyr i Landskrona. Det är såklart en rätt otacksam uppgift att föra en konstruktiv debatt om de verkliga problemen när rasisterna sått sitt hat i den frodiga mylla som Landskronamordet skapat. Men heder åt honom för en skarp insats.Åsa Linderborg skriver för övrigt en väldigt läsvärd krönika om Landskrona, främlingsfientlighet, och kampen mot brottslighet som politikens Viagra idag.

intressant.se
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Kommentarer

 • Imagine säger:

  "Jag brukar plåga mig igenom..."  Jag plågade mig igenom en tredjedel ungefär.

  Av ditt inlägg!

  2010-04-09 | 21:08:59
  Bloggadress: http://photoimagine.wordpress.com
 • homopoliticus säger:

  Haha :)

  2010-04-09 | 21:42:48
 • Wonder Warthog säger:

  Ulf Nilsson var den Mellanösternexpert som alltid citerade "från en välunderrättad källa" vilket legio var hotellstäderskan som väckte honom när han var fyllsjuk.  Imagine: Och?

  2010-04-09 | 23:42:36
  Bloggadress: http://anselmbgroda.blogspot.com
 • Niklas säger:

  SVT har ju rätt ofta låtit politiska motståndare ösa skit över sd utan att någon sd-are fått vara med och bemöta angreppen. Det är väl bara rimligt att ett parti som hade 22% av rösterna i förra valet får vara med när Landskrona ska debatteras?

  2010-04-10 | 01:25:07
 • homo politicus säger:

  Just i fallet Landskrona tycker jag faktiskt att det var motiverat att ha dem med. Inte minst för att de borde svara på varför de tycker det är viktigt att hänga ut en misstänkt brottsling i en pågående utredning, vilket försvårar polisens arbete och sätter rättsäkerheten på spel. För att inte tala om skapar lynchsstämningar som ingen blir gladare av (utom SD.  Däremot tycker jag varken att det är motiverat att ha SD som stående programpunkt i Debatt eller Agendas program, med eller utan deras medverkan, eller att fokusera så mycket av den politiska debatten i Public Service-TV på rasism och invandring, av den anledning jag nämner ovan.

  2010-04-10 | 09:51:25
 • Classe säger:

  Förstår inte varför han från (v) skulle vara med för.

  Vänstern är ju knappt mätbara i Landskrona nu förtiden. Tack vare deras förlegade klasskamps-retorik. Fattar dom inte att deras ide har hamnat på Marx och Lenins kyrkogård.Dom flesta vänsterpatier i Europa har ju växlat över till "mångkulturen" och "Global Warming" numera.

  2010-04-10 | 11:41:37
 • homopoliticus säger:

  Huh?

  2010-04-10 | 12:10:38
 • Ray säger:

  Tyvärr känns det som om de flesta som syns just nu i debatten om problem i Sverige vill prata om etnicitet inte underlighgande problem som faktiskt betyder något dvs KLASS.  Solidariska hälsningar / Ray

  2010-04-10 | 18:17:36
 • homo politicus säger:

  Ja det är ju den lätta förklaringen att söka: Leta skillnader mellan människor efter hudfärg och ursprung. Min erfarenhet är att människor som sympatiserar med extremhögern aldrig orkar tänka längre än näsan räcker, och ofta blir förbannade om man ber dem göra det.  Vänsterns förklaringar kräver att man ser de stora sambanden, strukturerna i samhället. Det kräver lite mer tankemöda kanske, men är i längden det enda svar som räcker till.  Du gjorde ett bra jobb iallafall, tack för det!  /Staffan

  2010-04-10 | 19:33:23
 • suka säger:

  Jag finner det lite märkligt också att den här landskronagrejen har fokuserats på nån antagligen mentalt inte så stabil individ som inte är svensk. Det belyser på intet sätt problemen med den sanslösa invandringspolitiken.

  2010-04-10 | 20:20:16
  Bloggadress: http://sukarof.blogspot.com/
 • homopoliticus säger:

  Vad är det som är sanslöst med den?

  2010-04-11 | 10:22:37
 • suka säger:

  Att man tar emot långt fler än som man kan erbjuda drägliga vilkor till?

  2010-04-11 | 10:30:28
 • homo politicus säger:

  Gör vi verkligen det? Frågan är väl hur drägliga villkor ska definieras då. De som kommer hit som flyktingar från t.ex. kriget i Irak tyckte nog att Sverige var betydligt drägligare än inbördeskrig.  Men problemet här är arbetslöshet framförallt. Och den har vi ju oavsett om vi tar emot invandrare eller inte, så länge den ekonomiska politiken inte läggs om för full sysselsättning. Om den gör det så räcker jobben både till svenskar och invandrare.

  2010-04-11 | 13:35:42

Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar