Santa Leaks


P

iratpartiets Rick Falkvinge har fått en julklapp av Wikitomten: Läckta dokument från USAs Sverigeambassad som visar att varenda lag de senaste åren som inskränkt friheten på nätet och gett storebrorssamhället utvidgade befogenheter att spionera på och kriminalisera vanliga människor har varit beställningsjobb utförda åt USA. Svenska politiker har getts checklistor att bocka av punkt för punkt och ambassaden har all anledning att vara belåten; den svenska regeringen är ypperligt pottränad och vet precis vem husse är.
"Sedan 2006 har vi påstått att datalagring, polismetodutredning, utredningen som ville stänga av folk från nätet (Renforsutredningen), den politiska rättegången och förföljelsen av The Pirate Bay, IPRED och FRA alltihop är del i en större helhet, en sammanhängande helhet som är styrd av amerikanska intressen."Och så var det också. Foliehatten av alltså. Ibland är verkligheten precis så ful som våra värsta farhågor gör den. I det här fallet var det inte ens långsökt. Hur svårt var det ärligt talat att tänka sig att Fredrik Reinfeldt och hans sorgliga kabinett skulle skutta runt George W Bushs fötter, ivrigt viftande på svansen av glädje över att få komma till användning i det så kallade "kriget mot terrorismen" eller i det alltid pågående kriget för amerikanska företags vinstintressen? Den som inbillar sig att de där människorna har några moraliska betänkligheter över att sälja ut och spionera på sin befolkning å främmande lands vägnar känner inte sin egen regering särskilt väl.Trots ett folkligt ramaskri klubbade de igenom FRA-lagen till ljudet av vinande partipiskor. Inte ens omfattande protester och missnöje bland de egna väljarna räckte för att få vår högerregering att överväga om inte lojaliteten med det egna folket borde få väga tyngre än lojaliteten med USA, åtminstone den gången.


Piratpartiets Christian Engström:


"I allt som rör friheten på nätet är Sverige en lydstat, som styrs av en marionettregering."


Tyvärr är det knappast bara i frågor som rör friheten på nätet och kontroll- och övervakning av medborgarna som Sverige ivrigt dansar efter USAs pipa. Wikileaks ambassadläckor har ju visat oss att även när det gäller utrikespolitik är såväl högerregeringen som socialdemokraterna duktigt pottränade. Vill USA har fler svenska trupper i Afghanstan så drar de bara i försvarsminister Tolgfors koppel. Nyttiga idioter som socialdemokraten Urban Ahlin springer till och med upp till ambassadören och ber om hjälp med att sälja in kriget hos de egna väljarna. Och de märkliga omständigheterna kring åtalet mot Julian Assange som jag skrivit en hel del om väcker onekligen frågor om det svenska rättsystemets oberoende från utländsk inblandning.


Men ambassadmaterialet ger också en antydning om vad som kan stoppa det här pinsamma fjäskandet för amerikanska ekonomiska och politiska intressen: regeringen är rädda för en motreaktion från vanligt folk. De fick en del att tänka på efter FRA-striden och har försökt smyga in de de här frågorna under radarn sedan dess. Förhoppningsvis kan piratpartiet, vänsterpartiet och miljöpartiet, de enda politiska krafter som har ett intresse av att hålla en blåslampa under Reinfeldts arsle i integritetsdebatten, jobba tillsammans framöver och ställa regeringen mot väggen. Och förhoppningsvis är det fler än vi som skäms över att leva i ett land som alltmer liknar USAs 51a delstat.


Kommentarer


Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar