37 miljoner hungriga amerikaner

I världens rikaste land går 37 miljoner hungriga. Dennis Smith, från Nothern Illinois Food Bank menar att hungern blivit "nästan epidemisk" i USA.

Men alla svälter såklart inte. Mest hungriga är afroamerikaner och latinos. Och en del amerikaner äter sig tvärtom till döds, som vi påmindes om igår när TV4 sände dokumentären "Supersize me!". För att inte tala om det befolkningssegment som har råd med drinken "Sapphire Martini" för 3000 dollar (ni kan ju själva räkna ut vad den skulle kosta i SEK).De 37 miljoner som svälter i världens rikaste land får nog förmodligen aldrig sippa på en Sapphire Martini. Det är deras olycka, tillsammas med de 47 miljoner som saknar sjukförsäkring, att leva i ett land vanstyrt av två högerpartier, som tar från de fattiga och ger till de rika. De har, tillsammans med storföretagen och kyrkorna, gjort USA till ett väldigt trevligt land att bo i, om man är rik. Men med tredje-världen-liknande förhållanden för landets fattiga.

Eller har de? Frågan är om ens USAs rika eliter egentligen tjänar på sitt klasskrig
mot de fattiga. I kronor och ören räknat har det varit en succé. Men som forskningen nu visar: Ojämlikhet och klassklyftor drabbar i slutändan även de allra rikaste.

Kommentarer

 • Marcus säger:

  Apropå... Du såg inte det kanske förvisso till synes helt ointressanta programmet "Flytta Hemifrån" på SVT2 idag 20:00 ?  Trailern var ju lite kul då man ser en ung tjej stå i ett badrum i en lägenhet och säga " Vilka handdukar kan man ha till ett grönt badrum !?!? " , vart en skaplig kontrast mot vanligt folk i Stockholm som får vara glada om de får någon lya alls.  Finns ett annat rätt sjukt barnprogram där man får följa barn som har egna hästar och alla typer av lyxproblem de råkar ut för med dessa hästar, typ de vägrar gå i skritt och måste ryktas helatiden.  Fan idag finns det ju ungar som inte ens har råd att rida på ridskola, snacka om att kontrasterna redan kommit till Sverige.

  2010-02-04 | 21:46:30
  Bloggadress: http://marcuslikvid.blogspot.com/
 • homopoliticus säger:

  Nej det missade jag. Om det nu var nåt att missa. Däremot hörde jag att klassklyftorna aldrig varit större i Sverige. Åtminstone sedan SCB inledde sin mätserie. En nyhet som verkar ha passerat under radarn i de flesta media, vad jag sett.  2010-02-04 | 22:27:13
 • Marcus säger:

  Jag tycker dylika program är intressanta när de sänds helt ogenerat på publicservice.  Visst är klassklyftorna gigantiska och det sista jobbskatteavdraget kommer att öka dem ytterliggare , då tycker jag det vore på sin plats att detta uppmärksammas i publicservice istället för att de normaliserar en situation där rika barn har lyxproblem med egna hästar i egna stall samtidigt som många andra jämnåriga barn inte har råd att åka på skolresa för att de inte har 50:- kronor, eller att de har så skruttiga kläder att de blir retade på lågstadiet.  Reinfeldts nya Sverige. fyfan nu mår jag riktigt jävla illa.

  2010-02-05 | 13:01:32
  Bloggadress: http://marcuslikvid.blogspot.com/
 • homopoliticus säger:

  Ja som ett tecken på tidsandan är de säkert det. Jag hoppas att pendeln ska svänga tillbaks snart: vi har haft tre årtionden med ökande klassklyftor och nästan ingen debatt om rättvisefrågor. Den här regeringen är bara tungan på vågen. Men istället för klass pratar vi etnicitet och andra distraktioner som bara döljer de verkliga problemen.

  2010-02-05 | 14:05:12
 • Marcus säger:  Att flytta fokus från klassklyftor och rättvisefrågor till etnicitet och på så sätt försöka slå in en kil i arbetarklassen är något som borgerligheten med timbro i spetsen arbetar aktivt med att göra.

  2010-02-05 | 19:19:50
  Bloggadress: http://marcuslikvid.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar