Extremhögerns nätkommandon

D

et är ingen nyhet att extremhögern satsat på att ta över kommentarsfälten på våra större dagstidningar för att använda dem som propagandamegafoner. Men ibland förvånas man ändå över hur naket och vidrigt de uttrycker sig. Kolla in det här rykande färska exemplet från SvD, den brunmarkerade kommentaren speciellt:

 

 

 

Smaka på den. En lovsång till Hitlers "beslutsamhet", "styrka", och "sättet han hanterade judarna". Kan det bli mycket värre? Den dagliga hetsen mot muslimer har vi ju på nåt sätt börjat vänja oss vid, och kanske se mellan fingrarna med eftersom få inser att dragen till sin yttersta konsekvens landar muslimhatet, precis som hatet mot judarna, i etniska rensningar, krig och folkmord. Men att extremhögern valt att tona ner sin antisemitiska agenda för tillfället, då man kan plocka fler lätta poäng på att hets amot muslimer, betyder ju inte att hatet mot judarna bara försvunnit genom ett trollslag.

 

Den rasistiska extremhögern sprider sitt näthat i alla forum de bereds tillträde till. Ibland under täckmantel, ibland öppet, som ovan. Man har många gånger bevisat att man inte drar sig för att fuska och mygla för att exempelvis ge Sverigedemokraterna en hjälpande hand. Vänstern måste inse detta och utforma en strategi för hur man bemöter hat, rasism och mygel med nätomröstningar. 2010 års valrörelse kommer att bedrivas på nätet i större utsträckning än någonsin tidigare. Har riksdagspartierna verkligen insett det?

 

(Och Dilsa D-S artikel? Det sedvanliga, numera rätt uttjatade formatet; utmåla ett hot mot Sverige och svenska normer "sharialagar", dra så stora växlar på detta som möjligt. Beskriv en annan extremposition; "burkaförbud", och positionera dig tacksamt mitt emellan dessa båda, så alla förstår vilken sansad människa du är. Jag tror faktiskt att Dilsa är för smart för att tro att sharialagar står i farstun och stampar. Men den skrålande kören i kommentarsfältet blir märkbart uppmuntrad över att få kasta sig över den straw man som hon pekar ut.)

Kommentarer

 • Holger Svensson säger:

  Extrem höger förstör en saklig debatt i frågan.

  Men flum och otydlighet i dessa frågor skapar

  extremhöger tyvärr.

  2010-02-03 | 14:50:40
 • monster säger:

  Att kalla SD för extremhöger är verkligen inte korrekt. Det är fel och tyder på okunskap om politik och politisk historia.

  2010-02-03 | 15:26:17
 • homopoliticus säger:

  1. Så låt oss inte vara flummiga då, utan klart och tydligt tala om vad vi menar.  2. Att inte tro att SD är extremhöger är att vara extremt lättlurad och ohistorisk.

  2010-02-03 | 15:58:07
 • kalle008 säger:

  Så varför inte lite rejäla debatter med SD, där man visar SD att människor är helt nöjda med att betala 1000:- per månad och hushåll (i genomsnitt, enligt finansdep ESO2009:3, och 4,5 miljoner hushåll i landet) ?  Eller där man visar att det är svenskar som står för nästan hälften av alla våldtäkter?

  2010-02-03 | 17:00:05
 • Johan säger:

  Varför är V rumsrena i svensk politik men inte SD?  Det sägs att det finns gamla nazister i SD, men i V vet vi att det finns gamla kommunister. SD har aldrig sagt att de skall gasa ihjäl muslinerna, bara begränsa den inhuma massinvandring till arbetslöshet och bidragsberoende.

  2010-02-03 | 17:13:30
 • homopoliticus säger:

  Varför skulle vi diskutera som om extremhögerns dyngargument vore sanna? Vi kan ju istället diskutera hur mycket Sverige som land tjänat på invandringen, sett över en längre period, dels rent ekonomiskt, och dels genom att utvecklas bort från den där grottmanna-territoriepissande mentaliteten som kännetecknar extremhögern.  "Varför är V rumsrena i svensk politik men inte SD?"  Varför är rasism inte rumsrent menar du? Det är ju inte så svårt att räkna ut, om man inte själv är rasist vill säga.  Att det finns gamla och unga nazister i SD är väl inget som "sägs", det får vi ju klara bevis för med jämna mellanrum. Och tunga brottslingar. Och en hel del annat löst folk som jag verrrkligen inte vill se i Sveriges riksdag.  Jag vet för övrigt inte om det är så humant att skicka tillbaks människor till krig och tortyr med den hycklande motiveringen att de skulle få svårt att få ett jobb i Sverige, eftersom invandrare diskrimineras på arbetsmarknaden.  2010-02-03 | 17:37:40
 • Archer säger:

  Om nu "högerextrema" är så aktiva i kommentatorsfälten så borde det rimligen synas i september.

  Varför är inte t.ex KDs väljare aktiva? kan det vara så att de kanske bytt parti.

  2010-02-03 | 18:40:36
 • Johan säger:

  Är det inte inhumant att importera mängder av människor till arbetslöshet och bidragsförsörjning samt stora sociala och religösa problem?  Någon ekonomiprofessor hade räknat ut att det kostade 40 miljarder netto och att vi idag har 105 "gettoområden" där 50% är arbetslösa.  Invandringspolitiken måste snabbt bli lönsam och gå med plus 40 miljarder annars kommer spänningarna mellan invandrare och svenskar bara att fortsätta att öka. Jag kan bara se att vi måste stoppa all invandring och bara ta in dem som har jobb och försörjning i Sverige tills vi löst alla problem med de invandrare som vi har i Sverige innan det blir inbördeskrig. Se bara på problemen med muslimska invandrar grupper i Frankrike, Holland, England, Danmark och Malmö, så kan vi inte ha det, problemen måste lösas.  Det är inte rasism att diskutera hur problem skall lösas det är demokrati.

  2010-02-04 | 00:11:03
 • homopoliticus säger:

  Visst är det inhumant att inte invandrare erbjuds jobb, trots att många som kommer hit är högutbildade. Det är ju rasism och diskriminering som ligger i botten där, och jag har inte sett några försök att komma tillrätta med den saken från den här regeringen, och definitivt inte från extremhögern och rasisterna, som bara spär på problemen ytterligare.  Däremot kan man ju inte använda svensk rasism och diskriminering som ett skäl till att skicka tillbaks folk till exempelvis inbördeskriget i Irak. Det är faktiskt ett svenskt problem att vår regering har fördubblat arbetslösheten och att platscheferna hellre anställe svenskar än invandrare. Och oavsett hur tråkigt det är att vara arbetslös i en svensk betongförort så slår det nog att bli spräng i luften, eller torterad, med hästlängder.  Sen vet jag inte vilka "stora sociala och religiösa problem" du syftar på. Arbetslöshet och fördomar tror jag är de stora problemen som möter invandrare i det här landet.  Jag har hört siffran 30 miljarder förut, men det är ju alltid knepigt att räkna ut vad invandringen kostat och bidragit med till det svenska samhället. Sett över en längre period skulle jag tippa att den varit gynnsamm även ekonomiskt. Men det hänger ju helt på att vi erbjuder de nyanlända ett jobb. Invandrare kostar inte det svenska samhället de miljoner som en svensk gör från BB till dess att hon är färdig att gå ut på arbetsmarknaden och börja tjäna pengar och betala skatt. Alltså blir nvandringen en lönsam affär, förutsatt att vi för en ekonomisk politik som skapar full sysselsättning, vilket inte den här regeringen gör, och inte den tidigare gjorde.  Men! Jag tycker nu inte att invandringen måste gå med vinst. Vi är ett av världens allara rikaste länder, klart vi har råd att hjälpa människor som flyr undan krig, tortyr och misär. Det är en fråga om solidaritet i grund och botten, inte kronor och ören.

  2010-02-04 | 01:03:34
 • Johan säger:

  Det stora problemet är att jobben flyttar till Kina och Indien så det är många svenskar som inte har jobb längre och som blir upprörda över sänkta arbetslöshetsersättningar och sjukersättningar så pengarna räcker inte till trots världens högsta skatteförtryck. Men det är ju inget som hindrar privatpersoner att visa sin solidaritet genom att skänka egna pengar till saken förstås.  Den som verkar förstå situationen i Sverige bäst är

  socialantropologen Aje Carlbom, som själv levt i Rosengård, som har en mycket bra artikel på Newsmill och jag läser nu min andra av honom på Röda Rummet (Radikal Marxistisk Tidskrift) som är mycket insiktsfullare än vad jag själv kan prestera.  http://www.rodarummet.org/index.php?option=com_content&task=view&id=114&Itemid=28

  2010-02-04 | 04:32:24
 • homopoliticus säger:

  Det var en lång artikel... Men jag har skrivit flera gånger redan att den fokusering på etniska frågor som massmedia kör med, nu senast den märkliga burkadebatten, bara är ett sätt att flytta fokus från de riktigt viktiga frågorna i samhället.  Inkomstskillnaderna i Sverige är nu de största sedan SCB började göra sina mätningar. Men det är inte det SVTs programledare tycker är en viktig fråga att ta upp i Agendas partiledardebatt, utan att en handfull kvinnor i Sverige vill bära burka.  Det här kan man knappast skylla vänstern för. Inte den jag tillhör iallfall. Den har harvat på med klassfrågor, rättvisa, full sysselsättning, trots att det varit det mest osexiga man kan prata om, nästan lite ofint att ha synpunkter på att vissa tjänar mer pengar på en timme än en annan gör på en månad.  Att religiösa friskolor, som din artikel nämner, riskerar att cementera segregation och diskriminering, och ger religiösa grupper möjlighet att indoktrinera eleverna med sina stollerier, sa väl vänstern från dag ett när friskolereformen infördes, och har fortsatt säga sedan dess. Inte för att det gett några opiniomsmässiga utdelningar, utan för att der är sant och viktigt.  Och slutligen så är inte problemet egentligen att några företag flyttar sin tillverkning, de är färra än man kan tro. Utan att våra regeringar valt bort att föra en politik för full sysselsättning sedan 1991, då det överordnade målet för den ekonomiska politiken ändrades till inflationsbekämpning. Sedan dess har arbetslösheten legat kvar på en för svenska omständigheter konstant hög nivå. Och de som drabbas hårdast av arbetslöshet är de grupper som står längst bort från arbetsmarknaden, exempelvis invandrare.

  2010-02-04 | 12:10:23
 • homopoliticus säger:

  Björn: Ingen spamming här med länkar till extremhögerns kloakhål och inga tomma slagord. Jag accepterar argumentation, inte propaganda och vilda påståenden.

  2010-02-05 | 12:31:02

Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar