Mer moderat mygel...

Det moderata valfusket i de interna provvalen verkar vara även denna dags stora nyhet. Jag har visserligen inget emot att borgarna får löpa massmedialt gatlopp. Och om provvalen så lätt kan manipuleras är det viktigt att titta närmare på dem. Men om man ställer denna veckas moderata fulspel mot förrförra veckans, och jämför graden av massmedialt darr på läppen, så måste jag säga att jag inte riktigt förstår nyhetsvärderingen.

Statsminster Fredrik Reinfeldt försökte alltså föra svenska folket bakom ljuset
med lögner i partiledardebatten i SVTs Agenda. Han påstod att hans regering hade skapat 100000 nya jobb, när arbetslösheten tvärtom nästan fördubblats under hans tid vid makten. Han påstod också att Sverige klarat den ekonomiska krisen bättre än andra jämförbara länder, när vi tvärtom halkat efter.

Är det mindre allvarligt att en statsminister aktivt försöker föra folket bakom ljuset genom att komma med felaktiga påståenden om sin politik, än att några frifräsare putsar på sina egna siffror i provvalen genom att betala medlemsavgifter för sina vänner och bekanta? Svaret på den frågan borde ju rimligen vara "nej!". Statsministern har ett ofattbart mycket större ansvar på sina axlar, och ett förtroendeuppdrag av mycket större tyngd. Att han fuskar och trixar, i det här fallet med siffror och statistik, borde medföra ett massmedialt gatlopp magnituder större än när enskilda moderata partimedlemmar försöker sig på en fuling.

Man kan ju undra varför massmedia gjort denna nyhetsvärdering.
Kanske menar de att fusk i provval är lättare att förstå för gemene man än statistikmygel? Ingen ursäkt, det är deras jobb att förklara viktiga nyheter på ett begripligt sätt. Kanske det anses lite ofint att säga emot en statsminster? Politruker med pondus får ju ibland komma undan med saker som vanliga människor bara kan drömma om. Eller kanske svenska massmedia, till 90 procent borgerliga, faktiskt inte vill ta det på sina axlar att skadeskjuta Fredrik Reinfeldts mödosamt konstruerade statsmannamässighet genom att sätta dit honom när han ljuger?

Det enda jag egentligen finner anmärkningsvärt i den här senaste
fusk- pch mygelhärvan inom moderaterna är den människosyn den tyder på. Man åker ut till Tensta-Rinkeby, Haninge och andra invandrartäta områden och fiskar nya medlemmar som om de vore röstboskap. Deras medlemsavgifter betalas av någon annan. Enligt vissa uppgifter som cirkulerat har det även förekommit betalning. Motprestationen som de nya "medlemmarna" förväntas utföra är att ge bort sin röst.

Det finns nog en anledning till att moderaternas hoppfulla kandidater
inte åker ut till Lidingö, Bromma, Täby eller någon annan etniskt svensk överklassförort och försöker sig på samma nummer. En del människor förväntas ta sina demokratiska rättigheter på allvar, medan andra förväntas vara redo att sälja ut dem till högstbjudande. En högst moderat människosyn.


Mer: Mer vänster i Uppsala, Jinge, Alliansfritt Sverige, Jonas Sjöstedt


Intressant

Läs även andra bloggares åsikter om
, , ,
,

Kommentarer

 • Christer säger:

  Nu vet jag inte om jag skulle gå så långt att säga att han ljög, snarare att han var felinformerad. Det ligger i och för sig inte i ditt intresse att lägga fram det så.  Sanningen, om inte jag är felinformerad, är väl att antalet arbetslösa idag är i linje med när man tog över. Det innebär alltså att de röda hade lika många arbetslösa under högkonjunkturen som de blå har under brinnande lågkonjunktur. Vidare, givet att jag har rätt, så är det ju du som ljuger när du säger att det är dubbelt så många aretslösa idag som då???

  2010-02-16 | 16:25:28
  Bloggadress: http://www.slidefinder.net
 • homopoliticus säger:

  Tur att du har fel då, som det här diagrammet visar:  http://www.ekonomifakta.se/Fakta/Arbetsmarknad/Arbetsloshet/Arbetsloshet/  Och det är ju lite märkligt att statsministern råkar vara "felinformerad" på så centrala punkter som hur Sverige klarat krisen relativt andra OECD-länder och hur den svenska sysselsättningen utvecklat sig. Direkt tjänstefel skulle jag säga, om det inte var medvetna lögner.

  2010-02-16 | 16:48:34

Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar