Moraliskt stöd mot assymetrisk chock?

Grekland sitter djupt i skiten nu, tillsammans med andra EMU-länder som Spanien, Irland och Portugal. Det är precis detta som kritikerna varnade för att EMU skulle innebära. Länder med en egen valuta har genom denna en stötdämpare vid ekonomiska kriser. Valutan kan ta en del av smällen. Men Grekland har nu samma euro som resten av EMU-området, och med den en gemensam ekonomisk politik som blir en tvångströja. De europeiska räntorna sätts efter tyska intressen, och har lett till bubbelekonomier i andra länder. Och som vi vet så spricker bubblor alltid förr eller senare.

Man behöver inte vara nobelpristagare i ekonomi som Paul Krugman
för att dela hans misstänksamhet mot en enda gemensam valuta för alla EUs ekonomier, som skiljer sig radikalt från varandra.

Nu blir det Greklands löntagare som får betala notan istället genom frysta löner, nedskärningar och andra sparåtgärder, som såklart ytterligare krymper den grekiska ekonomin. Från EU får man ingen hjälp, men väl "moraliskt stöd". Det värmer säkert de som nu bli arbetslösa. I Sverige kan vi använda regionalpolitik till att stödja de regioner som drabbas hårdare av ekonomiska kriser. EU har tydligen inga sådana ambitioner.

Det är ett vågspel man nu ger sig in i; för om Grekland inte lyckas mota krisen på egen hand, så riskerar den att sprida sig. Som E24 påpekar så är många europeiska banker mättade med grekiska statsobligationer. Om inte den grekiska staten kan lösa in dessa så riskerar vi en nya bankkollapser framöver. Och härvan kan lätt sprida sig till fler länder. Om Spanien, också med stora ekonomiska problem, faller så vacklar nog hela EMU-projektet.

Men de svenska EMU-anhängarna, med folkpartiet som banerförare,
kommer säkert att fortsätta kräva en ny folkomröstning och snar svensk anschluss till det havererande valutasamarbetet.
"Ju snabbare vi kan införa euron desto bättre", tycker Europaminister Birgitta Ohlsson.
Det är ju symboliken som är det viktiga: Sverige måste vara med i Eurrrropa "fullt ut". Även om det leder till massarbetslöshet.

Läs även andra bloggares åsikter om
, , , ,

Kommentarer

  • Sofie säger:

    Håller helt med dig i din analys om att det är Tysklands behov som är avgörande för euroräntan. Dock finns det ju lite av stöd för utsatta regioner, men kanske behövs det mer?

    2010-04-05 | 14:12:35
    Bloggadress: http://www.valutahandel.tv

Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar