Hedra de stupade med fred, inte mer krig!

En moderat bloggare vill ge vänstern en avhyvling för att man jagar "billiga politiska poäng" när man nu, efter att två svenskar stupat, återupprepar sitt gamla krav att Sverige ska sluta bidra militärt till USAs krigande i Afghanistan:

"Det är att berätta för våra män och kvinnor i Afghanistan att man inte gör eller har gjort någon skillnad, att de två som nu stupat har gjort det för något som inte var värt att stupa för."

Det tragiska är ju att det ligger något i det. Jag tror säkert att våra svenska trupper gör sitt allra bästa i en svår situation, och säkert hjälper civilbefolkningen så gott de kan. Jag har själv en kär vän som kan komma att hamna i Afghanistan efter avslutad militärutbildning och jag vet att han skulle åka dit utrustad med de bästa avsikter man kan tänka sig. Men dessa soldater skickas ut för att kämpa i ett krig som blir mer obegripligt och oförsvarligt för var dag som går. I det här läget vore det omoraliskt att inte protestera, att inte kräva ett slut på krigandet! Om man verkligen värdesätter människoliv, svenska såväl som afghanska, så skickar man inte ut soldater att slåss i hopplösa krig, där alla inblandade parter är förlorare.

Argumentet att vi deltar i kriget som en slags humanitär intervention måste synas i sömmarna. Inte bara för att snart sagt alla krigshetsare genom tiderna motiverat sina anfallskrig med de godaste avsikter. Adolf Hitler, den store humanisten, startade till exempel andra världskriget som en "humanitär intervention" mot sina två grannländer.

Från början hette det visserligen att USA invaderade Afghanistan för att "bekämpa Al-Qaeda". Sen blev det ett krig mot talibanerna. Från att ha varit Pentagons bästa buddies i regionen blev de nu huvudfiender, och nya motiv till kriget måste uppfinnas. Nu var det kvinnorna och skolorna man slogs för. Men situationen för afghanska kvinnor har tvärtom blivit värre genom åtta års krigande. Våldtäkt inom äktenskapet har till exempel legaliserats av den styrande marionettregimen, som behöll makten i höstas genom ett omfattande valfusk och bygger sin maktbas på samarbete med skurkaktiga krigsherrar och knarkhandel. Krig brutaliserar alltid samhällen och låter de värsta elementen flyta upp till ytan. Kriget i Afghanistan är inget undantag och har hållit på länge nu. Och det går inte bra för USA och dess allierade.

Nu börjar röster höras även från höga politiker och militärer i USA
och dess allierade som säger att det är dags att sätta sig ner att förhandla. De kanske lärt sig något av historien. Afghanistan har redan invaderats tre gånger av britterna och en gång av Sovjetunionen, och har fått öknamnet "Imperiernas kyrkogård".

Det är dags att sluta skjuta och börja prata. Även inom talibanerna och den pashtunska folkgrupp de kommer från finns det olika grupperingar, med olika prioriteringar. Gör de hårdföra oviktiga genom att börja prata med de moderata! Skapa ett system för att hantera konflikter politiskt, istället för militärt!  Kunde det gå i Bosnien så borde det väl inte vara omöjligt i Afganistan?

Så kanske det krigshärjade landet äntligen får andas ut.

Åsa Linderborg om Afghanistan.

(Lena Mellin tycker förresten att det är "moget" att stödja USAs krigföring.)

Kommentarer

 • danne säger:

  Vi får hoppas att det är freden de offrade livet för - uppvaknandet av det svenska folket att inse att det vi gör i Afghanistan inte är fredsfrämjande, utan krig!

  2010-02-10 | 05:11:05
 • Kristjan Tjörvason säger:

  “CARPET of GOLD” –“CARPET of BOMBS”

  In August 2001, U.S. State Department official Christina Rocca met [in Islamabad] with the Taliban, at their last negotiation over U.S. energy giant Unocal's planned oil and gas pipeline through Afghanistan. She said, "Accept our offer of a carpet of gold, or we bury you under a carpet of bombs."

  in_Afghanistan%25282001-2006%2529#Background" rel="nofollow">http://en.wikipedia.org/wiki/User:Grant_bud/Warin_Afghanistan%282001-2006%29#Background

  Man verkar redan i början av 2001 planerat en invasion i Afghanistan innan snön började falla på hösten.

  Man hade redan 1995 planerat att lägga en pipeline (för gas och olja) från Turkmenistan över Afghanistan ner till havet, men inte lyckats komma överens med talibanerna.

  På hösten 2001 hade talibanerna fått ner produktionen av opium med ca 90 % från vad det var tidigare.

  Efter invasionen har opiumproduktionen exploderat i omfattning.  2010-02-14 | 23:31:32
 • Kristjan Tjörvason säger:

  “Bin Laden Not Wanted for 9/11”  http://www.fbi.gov/wanted/terrorists/terbinladen.htm  "CAUTION

  Usama Bin Laden is wanted in connection with the August 7, 1998, bombings of the United States Embassies in Dar es Salaam, Tanzania, and Nairobi, Kenya. These attacks killed over 200 people. In addition, Bin Laden is a suspect in other terrorist attacks throughout the world"  Bin Ladin verkar i första hand fungerat som TÄCKMANTEL för att dölja det verkliga huvudsyftet.

  2010-02-14 | 23:40:14

Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar