Chockdoktrinen på Haiti

Slösa aldrig bort en bra kris, sägs Barack Obamas närmaste man, Rahm Emanuel, ha som motto. Han är inte den ende. Strax efter att jordbävningen drabbat Haiti skrev Heritage Foundation, en av de viktigaste av den amerikanska högerns tankesmedjor, på sin hemsida (min översättning):

"Krisen i Haiti innebär också en möjlighet för USA. Förutom att erbjuda omedelbar nödhjälp, kan USAs hantering av tragedin på Haiti ge oss en chans att omforma Haitis sedan länge ickefungerande regering och ekonomi, och att förbättra USAs image i regionen."


Det var kanske lite väl magstarkt. Citatet plockades sedan ner
och ersattes av ett mer allmänt hållet. Men planen verkar ligga fast: utnyttja krisen på Haiti både som en hävstång för att tvinga på landet ännu mer högerpolitik och som ett sätt att plocka sympatipoäng i Latinamerika.

USA har helt stulit showen. Man såg snabbt till att ta kontroll över flygplatsen, och därmed vem och vad som kommer och går. Det första man gjorde var att flyga in mängder av soldater, med motiveringen att säkerhetsläget kräver massiv militär närvaro. Det motsägs av hjälparbetare på plats som istället menar att den snabba militariseringen trängt undan humanitär hjälp. Bland annat har plan med förnödenheter tvingats vända. Frågan är hur många liv som kunnat räddas om mindre soldater och mer räddningspersonal satts in snabbare?  SVTs försiktige utrikeskommentator Bo Inge Andersson skrev för några dagar sedan: 

"Bakom hjälpinsatsen till Haiti utspelas en makaber maktkamp, där USA just nu ser ut att vinna. USA, Frankrike, Brasilien, och kanske FN, slåss om vem som blir starkast. Frågan är: Blir Haiti en USA-koloni?"

Den svaga regeringen Preval som regerat landet sedan USA för andra gången kastade ut den populära och radikale presidenten Aristide 2004 sägs nu gömma sig på den USA-kontrollerade flygbasen. Aristide säger sig från sin exil i Sydafrika vilja återvända och dra sitt strå till stacken i återuppbyggnaden. Men så länge USA kontrollerar flygplatsen kan han nog glömma det.

Jag skrev i ett tidigare inlägg om varför Haiti är så erbarmligt fattigt och totalt oförmöget att hantera en humanitär kris som denna. USA har med sin envisa klåfingrighet krossat alla försök till verklig självständighet genom stöd till diktatorer, avsättande av presidenter med fattigdomsbekämpning på agendan och påtvingande av nyliberala ekonomiska doktriner som bara förvärrat läget. Aftonbladet kultur har idag en högintressant artikel som spinner vidare på temat:

"Det ädla "internationella samfundet" som just nu rafsar samman medel för att sända "humanitärt bistånd" till Haiti är i hög grad ansvarigt för omfattningen av det lidande man nu försöker att mildra. Ända sedan 1915, när USA invaderade och ockuperade landet, har varje seriöst politiskt försök att (med den tidigare presidenten Jean-Bertrand Aristides ord) "låta Haitis folk lyfta sig från absolut misär till värdig fattigdom" omintetgjorts av USA:s regering och några av dess allierade. Detta har skett med våld och helt medvetet.

 

Aristides egen regering (vald av runt 75 procent av väljarkåren) var det senaste offret för denna inblandning när den 2004 störtades av en internationellt stödd kupp, en kupp som dödade tusentals människor och lämnade en glödande förbittring hos stora delar av befolkningen. FN har allt sedan dess upprätthållit en stor och enormt kostsam freds- och stabiliseringsstyrka i landet.

 

Haiti är i dag, enligt den mest tillförlitliga studien, ett land där runt 75 procent av befolkningen "lever på under två dollar per dag, och 56 procent av fyra och en halv miljon människor lever på under en dollar om dagen". Decennier av nyliberal "anpassning” och neoimperialistisk inblandning har berövat dess regering all verklig handlingsfrihet i arbetet med att bygga en framtid för sin befolkning och reglera sin ekonomi."

Och som om inte situationen vore tillräckligt eländig redan ifrågasätts nu också hjälporganisationernas roll. De är mediakåta och armbågar sig fram som konkurrerande storföretag för att framställa just sig själva som den ledande i hjälparbetet, vilket skapar kaos på plats. Så går det när man överlåter livsviktiga samhällsfunktioner på privata intressen.Kommentarer

 • Helena säger:

  Hej,  Tack för ett bra inlägg, herregud man blir ju rädd! Jag har också skrivit om Haiti(artstruck.blogg.se) och vill göra en insamling till Haiti med flygblad om bakgrunden till nöden.. Hör av dig om du vill va med! Vi kan kontakta Haitianer från Sthlm och stå på Medborgarplatsen tex. Jag gjorde en egen insamling ocgh fick ihop 780 kr på en timme:)

  2010-02-20 | 13:51:53
 • Johan säger:

  Men lilla vännen, då. Alla är inte onda konspirationsmakare. Haitis folk har faktiskt lidit av socialism, kommunism, och skrock i årtionden trots massiva bidrag. Vad är felet med att bygga om rätt när man nu har chansen att börja från grunden? Det innebär inte att tragedin blir mindre. Snarare innebär det att den kan förhindras till nästa generation.

  2010-03-13 | 10:11:39

Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar