Om Ondskans Imperium och dess mordiske president

D

en här tiden poppar årskrönikor upp som svampar ur marken, en del läsvärda, en del mindre så. Democracy Now levererar en sammanfattning av Obamas första år som president som jag skulle vilja tvångsmata alla självgoda liberaler med Clockwork Orange style.
Journalisten och aktivisten Alan Nairn går sakligt och metodiskt igenom hur (lite) Imperiets utrikespolitik, dess krigande, statsterror och tortyr förändrats från Bush den yngre till Obama den kluvtungade. Hans slutsats; Obamas enda insats hittills har varit att leverera en spark i skrevet på den vita rasismen genom att visa att en svart man också kan bli president i det land där svarta tills rätt nyligen var undermänniskor. Den segern firade världen (jag med!) på valdagen för drygt ett år sedan.

Men från den dag han tillträdde och genom att han inte gjort ett skvatt
för att förändra Imperiets aggressiva strävan efter dominans, är Obama i högsta grad ansvarig för alla mord, all tortyr, alla krig och allt lidande som världens enda återstående supermakt orsakar. Och det vill inte säga lite; som Nairn påpekar utgör USAs militärbudget ungefär hälften av världens totala militära utgifter. Man är den överlägset störste utbildaren av paramilitära grupper. Man låter klientregimer som Saudiarabien, Israel och Colombia kriga, tortera och mörda i Imperiets ställe och med dess goda minne. Och man är det land i världen som dödar flest människor, punkt. Dessa enkla sanningar är märkligt svåra att finna i mainstreammedia och i den vardagliga politiska diskussionen i vårt land. Den som påpekar dem avfärdas reflexmässigt som USA-hatare av samma människor som gärna orerar långt och tröttsamt om varför dessa oresonliga muslimer, eller dessa militanta kommunister, är så hatiska mot våra "demokratiska och toleranta samhällen" här i väst.

Alternativa nyhetskanaler som Democracy Now är helt nödvändiga
för den som vill förstå världen vi lever i. Istället för uttjatade nyårslöften om gymkort och rökstopp, lova dig själv att du regelbundet tittar in hos Amy Goodman och hennes kollegor för en snabbkurs i intellektuellt självförsvar! (Och kolla absolut in inslaget!)Kommentarer


Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar