År av tortyr bär frukt på Haiti

Om jordbävningen Haiti tänkte jag inte skriva. Ingen har väl vid det här laget kunna missa att det pågår en humanitär katastrof av episka proportioner på den karibiska ön. Behovet av hjälp utifrån är skriande, hör vi. Men hur kommer det sig att ön har så dåliga förutsättningar att  ta hand om de sina när katastrofen slår till? Den historien berättas vad jag  hört inte i media, på sin höjd en kommentar om den extrema fattigdom som råder.

Democracy Now tog i den heta potatisen i sin sändning igår, och påpekade bland annat att Haitis offentliga sektor krympts till den av nyliberaler föredragna storleken, den som kan dränkas i ett badkar. Landet har blivit helt beroende av en uppsjö biståndsorganisationer utifrån, som säkerligen drivs av ett gott uppsåt i sin verksamhet. Men när katastrofen slår till har dessa organisationer som högsta prioritet att se om sitt eget hus och egna anställda. I deras frånvaro, och i frånvaron av en fungerande stat, lämnas öns invånare i sticket.

Haiti har en smutsig historia, som dock är informativ för den som är intresserad av att förstå hur vår värld fungerar. Som första land i Latinamerika att slå sig fri från kolonialismen, och första land i regionen att avskaffa slaveriet, har man alltid varit en nagel i ögat på Frankrike och USA. Franrike krävde att de forna slavarna skulle ersätta sina slavherrar ekonomiskt för "kostnaderna" deras frihet innebar, vilket är en av förklaringarna till den rådande fattigdomen. USA var å sin sida rädd för att de egna slavarna skulle inspireras av de svarta haitiernas frihetskamp, och har även efter det egna slaveriets avskaffande stött en rad brutala diktatorer på Haiti, varav dynastin Duvalier: "Papa Doc" och "Baby Doc" väl är de mest kända.

I nutid har USA varit inblandat i två kupper mot Haitis förre president;
Jean-Bertrand Aristide, som var lite för radikal för att falla Washington i smaken. Bland annat motsatte han sig den privatisering av landets statliga företag som USA krävde, och var inte heller i övrigt beredd att slaviskt följa den nyliberala så kallade "Washingtonkonsensus", det ekonomiska program som skapat massfattigdom på den latinamerikanska kontinenten, men fantastiska affärsmöjligheter för amerikanska företag. 2004 flögs Aristide iväg till Afrika under pistolhot, eskorterad av amerikanska soldater och befinner sig fortfarande i exil. Och landet förblir ett av Latinamerikas verkliga sorgebarn, som nu har ytterligare en anledning att sörja. Kanske ändå jordbävningskatastrofen kan leda till något positivt om omvärlden får upp ögonen för vilka skador den mångåriga tortyr man utsatt landet för orsakat.

Kolla in Democracy Nows program om Haiti, där sägs det som du inte får höra i mainstreammedia:



Kommentarer

  • Maurycy säger:

    Det här är den bästa bloggen jag har hittat på Aftonbladets hemsida som berör Haiti. Alla andra bloggar jag hittat genom AB är antingen väldigt hatiska eller bara till intetsägande. Snygg var den också. Fortsätt så!



    Save Haiti instead of SAAB!

    2010-01-15 | 17:51:52
  • homopoliticus säger:

    De vänliga orden tackar jag för! Och för ditt intresse!

    2010-01-15 | 19:35:43

Kommentera inlägget här:







Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - Socialdemokraterna



Politik bloggar