IKEA slåss mot amerikanska fackföreningar

Amerikanska fackföreningar, länge marginaliserade och hårt bekämpade av företagsledningar och den politiska högern, är på offensiven. Man har satsat rekordbelopp de senaste åren för att få Demokrater valda till olika politiska församlingar, och inte minst för att hjälpa Obama in i Vita Huset. Den hägrande belöningen för detta är en ny lag, Employee Free Choice Act, som ska göra det lättare att organisera fackföreningar och få dem erkända som motpart till arbetsgivaren. Lagen har för tillfället hamnat i skymundan, eftersom sjukvårdsreformen stulit allt syre i den politiska debatten, men kan komma att klubbas, i urvattnad form, i år.

Arbetsgivarna ligger såklart inte på latsidan när det gäller att lobba mot allt som kan tänkas förbättra de anställdas situation. Svenska IKEA är ett av de företag som, enligt Bloomberg News, försöker skrämma sina anställda med vad starkare fackföreningar kan få för hemska konsekvenser. Enligt artikeln tvingas IKEA-anställda sitta igenom regelrätta indoktrineringsmöten med tillhörande skräckpropaganda, även på arbetsplatser där ingen organisering för närvarande försiggår. Vad säger de svenska facken om IKEAs kamp mot amerikanska löntagare och deras fackföreningar? Dags för sympatiåtgärder?E24 har för övrigt flera intressanta artiklar som kritiserar IKEAs Ingvar Kamprad, bland annat för skatteplanering (IKEAs grundare, med en beräknad förmägenhet på 198 miljarder kronor, betalar enbart 0,0006 procent i skatt) och att odla myter om sig själv som har knapp verklighetsförankring men gör det lättare för företaget att hålla priserna nere hos underleverantörerna.

Kommentarer

 • Florian Burmeister säger:

  Mona Sahlin ville ha Ingvar Kamprad som rådgivare för sin småföretagarpolitik häromåret...

  2010-01-08 | 09:07:51
  Bloggadress: http://florre.blogspot.com
 • Florian Burmeister säger:

  Det sätter de politiskt korrekta affischerna, med glada arbetare på bilderna, på IKEA, i ett helt nytt ljus. "Billigt pris men inte till vilket pris som helst." Jojo.

  2010-01-08 | 09:41:45
  Bloggadress: http://florre.blogspot.com
 • homopoliticus säger:

  Ja för småföretagare är ju verkligen vad han är, Kamprad... Suck, Sahlin upphör inte att oroa.

  2010-01-08 | 10:04:48
 • Florian Burmeister säger:

  Jag tog upp Kamprad i denna tråd:

  http://www.newsmill.se/artikel/2010/01/01/sanningen-om-kommunistkina

  Kapitalistförespråkare kan vara sjukt roliga!

  2010-01-08 | 13:57:16
  Bloggadress: http://florre.blogspot.com
 • homopoliticus säger:

  Oj han som skrev den artikeln verkade ju mer än lovligt korkad.

  2010-01-08 | 19:41:24

Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar