Borgerlig mediaburka

A

lliansfritt Sverige:

"...Till exempel så ska SvD:s ledarskribent Per Gudmundsson ha blivit åtsagd av sin chef att rikta kritiken mot Maria Wetterstrand, och i ett möte som Fredrik Reinfeldt ska ha haft med ett tjugotal liberala ledarskribenter i mars så ska han enligt Staffan Thorsell, krönikör på Dagens Industri ha sagt att hon [Maria Wetterstrand] borde bli granskad mer."

Och som ett brev på posten så kom en massa märkliga skriftliga påhopp på miljöpartiet som visst var medansvariga till vulkautbrottet på Island och ville totalförbjuda flygtrafik, eller hur det nu var. Den som inbillar sig att det inte spelar någon roll att 90 procent av dagstidningarna är borgerligt ägda lever i en parallell  verklighet där rosa elefanter kan flyga genom att vifta med sina stora öron.

Eller hur förklarar man att en tobleroneskandal räckte för att fälla en blivande socialdemokratisk partiledare och statsminster,
medan en moderat utrikesminster kan sitta oberörd trots uppgifter om att det bolag han är ansvarig för som f.d. styrelseledamot är medskyldigt till hisnande brott mot mänskligheten i Sudan? Människoliv väger uppenbarligen mindre än schweizisk choklad köpt på statligt kontokort.

Den borgerliga kontrollen av massmedia är högern till stor hjälp när den ska sätta agendan för det politiska samtalet i Sverige. Systemskiftet och de allt större klassklyftorna hade inte varit möjliga om inte effekterna täcktes över av ett vitt brus av ideologisk desinformation. En politik som missgynnar de flesta och gynnar en liten minoritet rika måste "förklaras", eller helst av allt måste fokus för debatten flyttas till att handla om mindre relevanta saker. Som t.ex. att en handfull muslimska kvinnor i Sverige vill gå runt i burka. Som om inte själva den borgerliga mediamaktens våta filt ligger som en stor tjock kvävande burka över det politiska samtalet i Sverige.Uppdatering: Självklart förnekar Reinfeldt uppgifterna om att han skickat fram sina ledarskribenter som attackhundar. Motiveringen är intressant:


- Jag vill bara försäkra om att förnyelsen av Moderaterna är att vi ska utgå från oss själva.


Det måste vara en förnyelse som började inatt då. Reinfeldt och hans småsyskon i regeringen har ju ägnat all kraft åt att svartmåla oppositionen de senaste fyra åren, så till den milda grad att man frågar sig om människan faktiskt inser att det är han som är statsminster, inte Mona Sahlin. Allt är tydligen sossarnas fel, även när högern regerar.

 

 

 

 

DN 1, 2, AB 1, 2, 3, 4, SvD 1,


Kommentarer


Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar