Hat på export: Den kristna högern och Uganda

Uganda har fördömts på sistone för de vidriga homofobiska stämningar som piskats upp  i landet av politiker och kyrkor. Kulmen på en lång tids hat och hets har varit ett bisarrt lagförslag som bland annat innebär dödsstraff för "återfallshomosexuella", HIV-smittade och de som har sex med någon under 18.

Homosexualitet är redan idag straffbart i Uganda,
och kan innebära upp till 14 års fängelse. Det är värt att påpeka att detta är en rest av den brittiska kolonialismen. Det brittiska imperiet påtvingade sina undersåtar stränga morallagar för att stävja "onaturligt sex" bland infödingarna. Bögar och flator har såklart alltid funnits även på den afrikanska kontinenten, men hatpredikanterna och de politiker som vill göra karriär genom att förtrycka sexuella minoriteter talar gärna om homosexualitet som en utländsk dekadens.

Som om det inte räckte med den skada kolonialismen redan orsakat
häller kristna missionärer bensin på lågorna, uppbackade av de ekonomiskt starka högerkristna i västvärlden, framförallt den evangeliska rörelsen i USA. En amerikansk rapport, "Globalizing the culture wars, U.S. Conservatives, African churches, and Homophobia", konstaterar att de kampanjer mot homosexualitet som vi ser idag i Afrika till en betydande del är fabricerade i USA. Högerkristna hatpredikanter åker till länder som Uganda för att predika ett budskap som skorrar allt falskare på hemmaplan; den "homosexuella maffian" är på väg att ta över världen, homosexualitet är ondska (en åsikt som de delar med den nuvarande katolska påven), homosexualitet är jämförbart med pedofili, homosexuella begår sexuella övergrepp rutinmässigt, och såklart att homosexuella bär skulden för HIV. Högt uppsatta personer i den evangeliska rörelsen, som Rick Warren som Obama hade den dåliga smaken att inbjuda som talare till sin  invigningsceremoni, har haft väldigt svårt att ta avstånd från dessa hatbudskap.

En ännu beskare eftersmak lämnar det här kulturkriget på export om man betänker den roll som högerkristna tidigare spelat i Afrika, med stöd till apartheid och den ena regimen värre än den andra. Samma människor som inte orkade lägga två fingrar i kors för att få ett slut på rasförtrycket i Sydafrika och andra länder i regionen missionerar nu intolerans och hat mot sexuella minoriteter, och bidrar därmed entusiastiskt till ett annat slags förtryck. Eller som rapporten påpekar; precis som vi i väst gärna dumpar vårt giftiga avfall och våra sopor i Afrika, låter vi också våra mest illaluktande och förruttnade åsiktspaket gå på export, så att vi kan bidra också till den moraliska nedsmutsningen.

Kolla DemocracyNow:


Kommentarer


Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar