Kling och Klang - snart i din hårddisk

Att det bara var en tidsfråga innan FRA-lagen skulle utvidgas så att också polisen kan få snoka i vår privata kommunikation kunde man ju räkna ut med röven och en penna. Självklart tonar justitieminster Beatrice Ask ner betydelsen av det hela. Självklart halkar hjärtkniparen "terrorism" in i resonemanget på en räkmacka. Självklart ska ingen "vanlig" människa känna sig oroad över att nu också polisen ska läsa det du skriver på nätet. Och självklart hoppas Ask att det inte ska bli en till integritetsdebatt av det här.

Som jag skrev i ett tidigare inlägg om övervakningssamhället
är det de små stegens tyranni vi ser genomföras. Hela tiden flyttas målposten lite längre fram. Hela tiden tänjs våra gränser lite till. Hela tiden med behjärtansvärda motiveringar: Är det inte terrorismen, så är det barnporr, så är det knarksmuggling. Kom igen nu, bjud lite på dig själv! Vad gör det om polisen och militären är inne och nosar i dina mest privata hemligheter? Take one for the team, vi har ju terrorister att besegra!

Ironiskt nog så kommer det här förslaget bara nån vecka efter att debattens vågor
rasade över ungdomsrotelns Kling och Klangs klantiga och rättsvidriga ingripande i Hornstulls T-bana. För många krossades nog illusionerna de närt om vår svenska ordningsmakt av bilderna på hur poliserna trakasserade och utpressade en oskyldig Jesper Nilsson. Bara Beatrcie Ask och hennes partikollegor kan väl vara så tondöva att de direkt efter detta lanserar ett lagförslag som ger Kling och Klang makt att snoka i vår elektroniska kommunikation?

FRA-lagen måste skrotas och storebrorsstaten som högern och sossarna
byggt upp i ohelig allians måste rullas tillbaka. Och det måste ske snabbt. Det är tyvärr alltid lättare att bygga upp kontrollsystem än att avveckla dem. Men en röst på vänsterpartiet i höstens val är en chans att klippa kablarna på FRA innan verksamheten hunnit rota sig och, som alla byråkratier, börjat uppfinna nya argument för att motivera sin existens.

Jag brukar på skämt säga att den logiska slutpunkten för storebrorsivrarna måste bli att kräva övervakningskameror i alla och envars hem. Tänk vad många brott som skulle kunna förhindras! Nå, det skämtet kanske inte var så skrattretande ändå, inte efter det här!

Mer: Alliansfritt Sverige, Kulturbloggen

intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Kommentarer


Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar