DN och den käre ledaren i Colombia

D

esinformationsNämnden vänder blicken mot Colombia, och gillar det den ser. Kritvita karibiska stränder. Smaragdgröna bergsmassiv. Ekonomisk potential. God infrastruktur. Och förstås, en stabil demokrati. Landet styrs av den käre ledaren Alvaro Uribe, vars "tuffa program" för att komma tillrätta med knarkbaroner och gerillor gett resultatet att landet nu är "stabilare". Folkets stöd för den käre ledaren är "massivt". Och den käre ledaren har en "hederlig framtoning".

Undrar om det finns två länder i regionen som bägge heter Colombia?
För det Colombia jag känner till stämmer illa med den bild som Anders Bolling fantasifullt målar upp.

När det gäller mänskliga rättigheter är landet Latinamerikas sorgebarn.
Världens farligaste ställe att vara fackligt aktiv på. Människorättskämpar och andra aktivister mördas i drivor av såväl regeringens styrkor som paramilitära grupper, ofta med anknytning till regeringen. På 80- och 90-talet utraderades vänsterpartiet Unión Patriotica av en mängd riktade politiska mord, med avsändare regeringen och paramilitären. Upp till 5000 av partiets aktivister och politiker beräknas ha fått sätta livet till. Den pågående militära konflikten mellan regeringen, gerillorna och paramilitärerna har lett till enorma flyktingströmmar inom landet. 3,5 miljoner colombianer har drivits från sina hem. Sexuellt våld riktat mot kvinnor och barn är vanligt förekommande.

Colombia är ett viktigt fotfäste för USA i regionen,
olyckligtvis. Under täckmanteln "Plan Colombia" som påstår sig vilja bekämpa knarkandeln, expanderar USA sin militära närvaro. Den nuvarande amerikanske presidenten vill bygga sju nya baser i landet. Colombias knarkbaroner, förmodligen allierade med regeringen, oroar sig nog mindre för vad den militära upptrappningen kan innebära än Colombias grannländer, däribland Venezuela.

Den hederlige Uribe själv har en historia av nära kontakter med knarkmaffian, inte minst den ledgendariske kokainkungen Pablo Escobar och hans Medellinkartell. Ett nyligen släppt  amerikanskt underrättelsedokument listar Uribe som en av Colombias viktigare knarkhandlare på 90-talet. Hans adminstration och politiska allierade har också varit indragna i en långlivad politisk skandal rörande samröre med paramilitära grupper. Förra året blev det känt att Colombias säkerhetstjänst länge spionerat på oppositionella grupper, politiska aktivister, människorättskämpar och fackföreningsmedlemmar och läckt information om dessa till paramilitära grupper. Andra höljdpunkter att minnas från hederlige Uribes presidenttid är militärens flinka användande av  "falsos positivos", alltså att döda oskyldiga civila och klä upp dem i gerillaoutfit.

DNs utrikesredaktion, visserligen med en historia av urspårningar,
verkar den här gången helt ha irrat bort i en parallellvärld av dumpropaganda. Den liberala utrikespolitiska kompassen fortsätter snurra hej vilt. Om Colombia och Alvaro Uribe kan man säga mycket. Men "stabilt", "demokratiskt" och "hederlig" är inte de ord som först formar sig på tungan.

 

 

 

Bloggat: Magnus Linton, Jöran Lindeberg, Vida latina

intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Kommentarer

 • Julia säger:

  Jag vet. Fullkomligt absurd vinkling av DN värdig Jan Myrdal. Tycker verkligen att du borde skicka ett mail till skribenten och utrikesredaktionen i stort och berätta att vi inte tolererar det här. DEet tänker jag göra.

  2010-05-28 | 03:05:30
 • Tobbe - Webbdesign & massa annat! säger:

  Hej i stugan!

  Allt bra? :)

  Kram

  2010-05-28 | 03:21:37
  Bloggadress: http://tobbees.com

Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar