Wall Street vann valet i USA

Obama får skylla sig själv! Det är min enda känsla när nu republikanerna och de ännu mer extrema tea-partisterna tagit tillbaka makten över USAs representanthus i ett val där de amerikanska vänsterväljarna var så besvikna att många valde sofflocket. Valdeltagandet var lågt, som brukligt i USA där det bara finns två högerpartier att välja mellan. Men den extrema högern var mobiliserad och resultatet blev därefter.

På ett sätt hade det nästan varit rätt åt Obamas liberaler om de förlorat kontrollen över senaten också, så att den amerikanska politiska processen helt gått i stå de kommande två åren fram till nästa presidentval. Så hade de kunnat ägna sig åt att blockera varandras förslag och kriga i sandlådan. Men känner vi Obama rätt vid det laget så hade då han snabbt flyttat sig de centimeter åt höger som fattas för att friktionsfritt kunna samarbeta med den amerikanska högern i alla frågor, inte bara många. Förmodligen kommer han att göra den förflyttningen ändå.

Det är ju inte som att han och demokraterna använt sin sällsynta majoritet de gångna två åren till något vettigt iallafall. Glenn Greenwald räknar upp försyndelserna:

"the escalation in the war in Afghanistan, the massive increase in civilian-slaughtering drone attacks, the virtually wholesale embrace of the Bush/Cheney civil liberties architecture, the defense of Don't-Ask/Don't-Tell and DOMA, the multi-billion-dollar bailout of Wall Street, the failure to stem the tide of the foreclosure crisis, or the elimination of the public option"

(Listan kan göras längre: Inga åtgärder mot vår tids stora katastrof - den globala uppvärmningen. Förslaget om att underlätta facklig organisering - till pappersåtervinningen. Alldeles för svagt stimulanspaket mot arbetslösheten och lågkonjunkturen. Den amerikanska motsvarigheten till FRA-lagen ej avskaffad - trots löften. Och så vidare.)

Vill man förstå varför Obama och hans liberala partikamrater så totalt sålt ut i allt som deras kärnväljare betraktar som hjärtefrågor så ska man betrakta elefanten i vardagsrummet i detta mellanårsval: pengarnas roll i amerikansk politik. Aldrig har så mycket pengar lagts ner i ett mellanårsval - hisnande 4 miljarder dollar. Och det är  företagen och Wall Street som pumpat sina nickedockors fickor fulla med cash. The tea party, som ofta beskrivs som en gräsrotsprotest mot bland annat de enorma stödpaketen till Wall Street efter finanskraschen har finansierats just av Wall Street. Inte ens vårdkapitalisterna, som Obama försökte vinna över genom att låta dem skriva lagförslaget till förra årets hälsoreform betalade tillbaka hans lojalitet. Republikanerna har totalt spenderat sju gånger mer än demokraterna på att vinna valet 2010. Efter ett beslut med det ironiska namnet "Citizens United" i USAs högsta domstol förra året så är det fritt fram för amerikanska storföretag och kapitalister att utan rstriktioner pumpa in pengar  i politiska kampanjer. USA är i och med detta i sanning en plutokrati, ett land där pengarna och företagen totalt dominerar den politiska processen. Ett annat ord för detta är fascism.

I detta läge har demokraterna, tidigare partiet som sagt sig värna låginkomsttagaren och den amerikanske arbetaren, krasst resonerat att det betalar sig bättre för dem att svika sina kärnväljares intressen än att svika Wall Street. Man anser sig inte ha råd att reta upp direktörerna och finansklipparna. Väljarna däremot, kan man kosta på sig att kasta bort mellan valen. Har man bara tillräckligt mycket kampanjpengar i kassakistan till nästa val kan man alltid köpa sig röster genom politisk TV-reklam och andra former av massmanipulation.

USA är utan tvekan ett imperium på dekis idag. Att företagen och plutokratin köper allmänna val och finansierar låtsasgräsrötter som tea-partisterna är bara ytterligare ett tecken i tiden. George W Bushs tid som president var en katastrof för landet på så många sätt, inte minst ekonomiskt. Ändå sitter nu hans trogna lärljungar återigen i majoritet i representantshuset och har vittring på ännu fler segrar. De kommer inte med några lösningar på USAs problem, men däremot fler skatterabatter för de allraa rikaste och fler krig. Frågan är hur den amerikanska vänstern kommer att hantera situationen framöver. Alltfler verkar ge upp hoppet för gott om liberala Demokraterna. Det talas redan om att ställa upp en vänsterkandidat mot Obama i presidentvalet 2012. I ett land där det politiska spektrat begränsas till två högerpartier, båda köpta av Wall Street och båda ur fas med den amerikanska befolkningen, är det nog helt nödvändigt.


DN 1, 2, 3, 4, SvD 1, AB 1,Kommentarer


Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar