Är det förvånande att USA spionerar på norska(och säkerligen också svenska) medborgare? Inte egentligen. CIA och andra amerikanska underrättelsetjänster har alltid varit paranoida och aldrig haft några betänkligheter mot att operera på andra nationers territorium. Fråga vilket land som helst i Latinamerika - det är svårt att hitta något där amerikanska agenter inte varit inblandade i störtandet av en folkvald president och regering, tortyr av politiska fångar och annan underminerande verksamhet. I Europa har man av tradition agerat lite mer diskret än i Latinamerika, Asien och Afrika. Inte minst eftersom den europeiska kontinenten ofta lierat sig med den amerikanska krigsmaskinen. Men även i nutid har man ägnat sig åt kidnappningar på europeisk mark, haft långt gångna planer på att mörda europeiska medborgare, och som nu Norge kommit på, en omfattande spionverksamhet riktade mot europeiska medborgare.
I USA beräknas 854000 människor jobba inom övervakningsstaten. Fast stat är en något missvisande term - mycket av jobbet är utlagt på privata företag som spionerar å regeringens vägnar. I den storm av paranoia som följde på 9/11-attacken i New York exploderade den redan överdimensionerade övervakningssektorn. Inte minst spioneriet på internet intensifierades. Jag har tidigare skrivit om Echelon-nätverket som både samlar information på nätet och ägnar sig åt annan signalspaning. EU-parlamentet utredde misstankarna om att USA använde Echelon för att spionera på europeiska medborgare 2001 och landade i en uppmaning att använda kryptering vid all elektronisk kommunikation för att skydda sitt privatliv.
I en tid då vi lagt över alltmer av våra liv på våra hemdatorer så har också de som har möjlighet att övervaka oss en lättare uppgift än någonsin tidigare. Östtyska säkerhetspolisen STASI skulle ha varit gröna av avundsjuka över den mängd information och hemligheter som man idag lätt kan komma över, om man sitter på rätt teknik. Problemet för den amerikanska spionageverksamheten på internet idag är inte informationsknapphet utan överflöd. I och med att man gett sig själva så vida befogenheter att håva in information, så får man in så mycket rådata att den blir svår att bearbeta. Ironiskt nog kan de ständigt ökande befogenheterna för Storebrors övervakning därför göra nålar av relevant information svårare att upptäcka i höstacken av brus. Här i Sverige har förmodligen FRA-övervakarna liknande problem.
Vilka spionerar då USA på i Sverige? Det kan man såklart än så länge bara spekulera om. Den som avfärdar det hela med att det bara är människor med kopplingar till diverse motståndsrörelser i Afghanistan och Irak gör nog det hela lite lätt för sig. Politiker både till vänster, höger och mitten är säkert intressanta objekt för ett främmande lands underrättelsetjänst, av lite olika anledningar. Kan man hitta något smuts på en politisk makthavare som kan användas till påtryckningar vid behov så spottar man förmodligen inte i glaset ens för bombhögerpartier som folkpartiet och moderaterna. Försvarspersonal, forskare, personer med tillgång till företagshemligheter, politiska aktivister... Listan på personer som skulle kunna vara intressanta kan göras lång. Men det är såklart bara spekulationer - tills den dag då vår regering, som förmodligen känner till verksamheten, bestämmer sig för att sprida lite ljus.
Uppdatering: Det tog inte lång stund innan det bekräftades att USA spionerat även på svenska medborgare. Säkerligen visste svenska politiker om det hela tiden, men Bea Ask låtsas vara förvånad. Förhoppningsvis kan detta leda till hennes avgång framöver, för en skandal är det. Som Jan Guillou säger idag: Sverige har förvandlats till en amerikansk lydstat.