Kommentariatets diktatur
J
ag ser att flera sossar sliter sitt hår över att Håkan Juholt blev ångvältad av det svenska politiska kommentariatets högadel, KG Bergström och Margit Silberstein, i söndagens Agenda. Välkommen in i klubben säger jag bara. Den där åsiktsmaffian har jag stört mig på länge. Jag fattar faktiskt inte riktigt hur redaktionerna kan motivera för sig själva det sätt som de använder sina politiska kommentatorer på. Som en slags portvakter vars uppgift det är att tala om för tittarna vad som är förnuftigt och galet, möjligt och omöjligt. Oemotsagda får de stå dessutom, om inte programledaren ställer några utmanande följdfrågor (yeah right...). Att hela gardet röstar borgerligt må väl vara hänt. Värre är att de uppenbarligen ser som sin uppgift att övertyga också den halva av svenska folket som inte gör det att deras politiska företrädare är knäppa i skallen, åtminstone när de uttrycker andra åsikter än borgerliga.Överdriver jag? Visst får också de borgerliga partierna sina slängar av sleven ibland. Men kan någon seriöst föreställa sig att Mats Knutsson, KG Bergström, Margit Silberstein elller någon annan av gammelmedias åsiktskonstaplar någonsin skulle beskriva vänsterpolitik som ett realistiskt projekt? Deras politiska pendel svänger bara åt ett håll. Politisk förnyelse är bara förnyelse om den för Sverige tillbaks i riktning mot de förhållanden som rådde under 1800-talet. Det ultimata förnnyelseprojektet vore väl sålunda barnarbete? Eller kanske tolv timmars arbetsdag, sju dagar i veckan?
Men socialdemokraterna är i högsta grad medskyldiga. Sedan Ingvar Carlssons dagar har partiets högsta företrädare lagt ner en rätt betydlig mängd energi på att sprida bilden att det bara finns en väg att vandra - bakåt - och kallat det förnyelse. Det har satt det politiska kommentariatet i en guldsits: man har utan att skämmas kunnat sälja in sina högborgerliga värderingar som politisk konsensus och har därmed också kunnat avfärda alla alternativa politiska idéer som verklighetsfrämmande. När socialdemokraterna nu (kanske) gör en försiktig vänstersväng och hädar i kyrkan genom att ifrågasätta självklarheter som RUT-bidraget (kommentariatets allra heligaste sakrament) så kortsluts något i hjärnan på de som bekvämt vant sig vid att presentera de egna åsikterna som allmänna sanningar. Men på lite längre sikt kanske de tvingas sparka igång den där tankeapparaten som surrat på i autopilot. Socialdemokratin i Sverige sätter ju nämligen den politiska mittpunkten, även om de själva verkar ha glömt bort det. Om de vågar envisas med att hitta en egen politik, inte nödvändigtvis skräddarsydd efter Mats Knutsson, KG Bergström och Margit Silberstein, så ställs de politiska konstaplarna inför ett svårt val: fortsätta förlöjliga alla idéer som inte erhållit Timbros och Svenskt Näringslivs vattenstämpel, och riskera att framstå som smärtsamt partiska, eller börja göra sitt jobb med en gnutta seriositet.
Kanske en kalldusch som den i söndags är nyttig för sossarna, så att de verkligen börjar ta sig en funderare över vilket politiskt klimat de bidragit till att skapa i Sverige med 20 års politiska reträtter och högeranpassningar.
Bloggadress: http://jonaswikstrom.blogspot.com