En första seger för demokratin, men sen då?


Ä

ntligen avgick Egyptens diktator! Igår såg vi alla hur den gamle ormen gjorde ett sista försök att prata sig kvar vid makten, med en kluven tunga doppad i honung. En hel värld tappade hakan - förstod han verkligen inte att det enda valet för honom står mellan att smita iväg med svansen mellan benen, eller att dingla i en galge? Men till och med en gammal orm kan ha en och annan huggtand kvar, och Mubarak hade ju fortfarande sitt trogna presidentgarde och kanske också delar av militären. 300 personer hade redan fått betala med sitt liv i kampen för demokrati i Egypten. Igår kväll såg det ut som att mer blod skulle flyta. Idag kan vi hoppas på en fortsatt fredlig demokratisk revolution. En revolution som med all sannolikhet kommer att svepa vidare över arabvärlden och rensa ut fler av dessa blodstänkta diktatorer som skott sig på sina folks bekostnad.


Egypten har vunnit en första seger, men än har de en lång väg att vandra innan de mål de kämpat så hårt för förverkligas. Nu är det militären som har makten. Vad händer med Omar Suleiman, USAs och Mubaraks tortyrmästare, som i all hast utnämndes till vicepresident när mullret från Kairos gator nådde Egyptens presidentpalats? Så länge den mannen smyger runt i maktens kulisser kan ingen i Egypten känna sig säker. Och den egyptiska  demokratin har många mäktiga motståndare även utomlands. USA och Israel, två viktiga maktspelare i regionen, är inte alls intresserade av folkstyre i Egypten eller något annat arabland. Det hotar ju dels kapitalistiska ekonomiska intressen - fortsatt exploatering av arabvärldens oljetillgångar, och försvårar också Israels fortsatta våldtäkt av det palestinska folket, som arabvärldens diktatorer skitit högaktningsfullt i, men som inte ses med blida ögon av folk på gatan.


Demokratirörelsen i Egypten kommer att få åka slalom framöver mellan olika distraktioner och försök att stjäla deras seger från dem. Men det mod och den beslutsamhet de visat de senaste dagarna har rört många hjärtan även i väst, också mitt, och jag hoppas och tror att de är fullt kapabla att möta alla utmaningar som framtiden ställer dem inför. Allt annat vore att ringakta deras fantastiska arbete.


Nu har även vi här i väst fått upp ögonen för Egypten och de andra länderna i denna region som länge var utlämnad åt sina diktatorer på nåd och onåd. Jag hoppas att vi fortsätter titta, våra öppna ögon försvårar för Mubarak och hans diktatorkollegor, som helst torterar och dödar sitt folk långt från strålkastarljuset. Och låt oss också skärskåda diktatorernas medlöpare här i väst: våra egna regeringar, de så kallade liberalerna som pratar vitt och brett om demokrati och mänskliga rättigheter på hemmaplan och sedan förser några av vår planets värsta skurkar och förbrytare med vapen, pengar och moraliskt understöd! EU och USA kommer att få skämmas lång tid framöver för att de in i det sista höll Hosni Mubaraks bankrutta diktatur under armarna, och de uttalanden som både amerikanska och europeiska politiska ledare gjort de senaste veckorna kommer nog att leva i minnet på det egyptiska folket länge. Vad sägs om:


"President Mubarak, den visaste av män" (Silvio Berlusconi)


"Mubarak is immensely courageous and a force for good" (Tony BLiar)


"I really consider President and Mrs. Mubarak to be friends of my family" (Hillary Clinton)


"Mubarak has been an ally of ours in a number of things (...) I would not refer to him as a dictator." (Joe Biden, USAs vicepresident)


AB 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, DN 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, SvD 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, Exp 1,Kommentarer

 • hd säger:

  jag gillar din blogg, verkligen! men vad är "mannen (och kvinnan)" för formulering? vad är det för fel med FOLK på gatan?

  2011-02-12 | 00:18:49
  Bloggadress: http://helenaduroj.blogspot.com
 • Staffan säger:

  Sant, jag hade lite bråttom där :)

  2011-02-12 | 00:55:14

Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar