Extremhögern vill topprida vår rädsla för terrorism


A

tt den rasistiska extremhögern jublar över terrorattentat på svensk mark vet vi. "Äntligen!", utbrast Jimmie Åkessons pressekreterare när bomben briserade på Drottninggatan i julrushen. Men vad har de egentligen för anledning att vara glada?


Om man antar att sverigedemokrater och andra rasister är förmögna till andra känslor än ren skadeglädje så får man väl förmoda att de jublar över nya tillfällen att papegoja fram att muslimer är Det Stora Hotet Mot Sverige, som Jimmie Åkesson gjorde idag från Riksdagens talarstol. Om man försöker följa logiken i extremhögerns resonemang (inte helt lätt) så går den vad jag förstår såhär: muslimer är en sämre sorts människor, mer blodtörstiga och farliga än oss européer, och har på något sätt terror i blodet. Alltså måste vi sluta ta emot människor som flyr från krig och förtryck. Speciellt om de är muslimer.


Så kan man såklart tycka, om man är totalt okunnig om vår egen blodiga europeiska historia med kolonialism och världskrig, det faktum att en försvinnade liten del av alla terrorattentat totalt sett begås av muslimer, och vad som faktiskt skapar nya terrorister och självmordsbombare. Men tyvärr gör Jimmie Åkesson och hans kompani ex-skinskallar inte oss ett dugg tryggare eller säkrare när de runkar upp sina egna fördomar offentligt. Tvärtom skymmer de bara sikten för de egentliga problemen och de verkliga lösningarna.


Sambandet mellan krig, militär ockupation och terror är i själva verket väl klarlagt. Om vi i Europa tillsammans med våra kompisar USA anfaller och ockuperar muslimska länder, som vi gör i Afghanistan, som USA och en del EU-länder gjorde i Irak (och hade svensk höger fått bestämma hade även Sverige hakat på det galna korståget!) och som USA gör i Pakistan, Yemen och Somalia så får vi räkna med höjd terrorberedskap på hemmaplan som en direkt effekt av vårt krigande. Det här är inga hemligheter och det är inte raketforskning. Men tror du inte på en liten vänsterbloggare som mig så kanske du lyssnar på USAs försvarshögkvarter Pentagon. Deras forskargrupp som utredde vilken effekt amerikansk utrikespolitik och krigande hade på terrorism och islamistisk radikalism kom fram till några rätt obekväma slutsatser för ett land som för krig i inte mindre än fem muslimska länder:


"American direct intervention in the muslim world has paradoxically elevated the stature of, and support for radical islamists, while diminishing support for the United States to single-digits in some Arab societies.


Muslims do not "hate our freedom", but rather they hate our policies. The overwhelming majority voice their objection to what they see as one-sided support in favor of Israel and against Palestinian rights, and the longstanding, even increasing support for what muslims collectively see as tyrannies, most notably Egypt, Saudi Arabia, Jordan, Pakistan and the Gulf states."


Svart på vitt alltså: Islamistisk extremism växer i den bördiga mylla som USA (och Europa) skapar med sitt krigande, sitt stöd till regionens brutala diktaturer och till Israel, landet som besitter rekordet i brott mot FN-konventioner.


Den amerikanske konfliktforskaren Rober Pape jämför självmordsattentat med lungcancer: de är dödligare än "vanlig" terror och de har en väldigt tydlig riskmarkör: utländsk militär ockupation av ett land eller ett område som terroristerna bryr sig om. George Bushs gamla propagandalögn - "dom hatar oss för vår frihet" - blir inte fräschare för att den ekas av sverigedemokrater, eller folkpartister för den delen. Sanningen är tvärtom att muslimer nog gärna skulle vilja ha lite mer av den där friheten, som tunisierna visat de senaste veckorna, men istället för frihet ger vi dem stöd till deras diktatorer, automatvapen, bombmattor, dödsskadroner som avrättar oskyldiga och drönarplan som bombar bröllop och andra civila mål.


Den västerländska krigföringen i Afghanistan och i andra muslimska länder gör såklart inte alla muslimer i de drabbade länderna till militanta extremister - inte ens en majoritet. Men tillräckligt många för att den som faktiskt bryr sig om andra människors väl och ve, och vill att Sverige ska fortsätta vara lugnt och tryggt, måste ta problemet på allvar och fråga sig hur vi bäst förebygger fler terrordåd riktade mot Sverige. Svaret borde vara uppenbart: dra tillbaks svensk trupp från Afghanistan illa kvickt! Vi har inget där att göra överhuvudtaget.


Om vi sedan återför svensk utrikespolitik till att handla om det den borde handla om; internationell rättvisa och fred, istället för att bara dingla i USAs svans som vi gjort både under Göran Perssons och Fredrik Reinfeldts regeringar så kan vi bidra till att skapa bättre förutsättningar för långsiktig säkerhet och en värld fri från terror. En sak är säker - vare sig högern eller extremhögern har några lösningar på det problem som idag diskuterades i riksdagen. Däremot är de bägge lika sugna på att topprida den förståeliga rädsla som terrorn skapar hos vanliga människor. I Sverigedemokraternas fall för att skapa ett samhälle med mer fördomar och hat, och i regeringens fall för att bygga vidare på kontroll- och övervakningsstaten.

AB 1, 2, 3, 4, DN 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, SvD 1, 2, 3, 4, Exp 1, 2, 3,Kommentarer

 • sten säger:

  Du har medvetet feltolkat vad Jimmie Åkessons sekreterare sa. "Äntligen" sa hon, med det menade hon att man får säga som det förhåller sig med islamska terrorister. Ordet "Äntligen" var inte menat som att det äntligen var en islamsk terrorist som sprängde sig. Vill man missförstå och misstolka så gör man det. Och det är precis vad du gör.  2011-01-26 | 19:37:31
 • Staffan säger:

  Så man fick inte "säga som det var" innan? Konstigt, med tanke på att jag har stött på hur många som helst som "sagt som det är", alltså vräkt ur sig en massa rasistiska fördomar och okunnighet och säkert helhjärtat trott att det är dagens sanningar under hela mitt rätt så långa liv.  Vill man lägga tillrätta och bortförklara i efterhand som du gör så går det ju också uppenbarligen hur bra som helst.  2011-01-26 | 19:43:11
 • FreeBird säger:

  Kamrat slaget verkar vara förlorat. I frågan om rasism, invandring och integration spelar SD mot öppet mål.

  2011-01-26 | 21:16:10
 • Staffan säger:

  Nej då, jag ger dem nåt att bita i :)

  2011-01-26 | 21:25:26
 • Spendim Dalipi säger:

  Jag instämmer fullständigt med din blog. Långsiktigt är det hat som föder mera hat och respekt och rättvisa skapar en tryggare samhälle. Men kortsiktigt så borde man komma med konstruktiva bestraffning av personer med extrema åsikter. Jag skulle kunna tänka mig att islamiska extremister som uttalar hat på moskeer ska utvisas från detta land. Sverige ska inte ens försöka resonera med personer som är hjärntvättade utan de ska förvisas till länder som Avganistan eller Pakistan. På samma sätt borde raistiska uttalanden från Jimmy Åkesson där han häver ur sig i riksdagen att muslimer är problemet borde också bestraffas. Man får betrakta varje persons handling personligt. Varför ska alla muslimer bära ansvaret för någons brottsliga handlingar. De borde vara straffbart att generalisera på de viset.

  2011-01-26 | 22:03:21
 • Joakim säger:

  Att skrika extremhöger som du gör är bara otroligt korkat och visar att du 1. Inte har en aning om vad du yrar om. 2. Totalt utan respekt för andra försöker använda elände för dina egna politiska agenda.  Så sorry du blir utvisad till samma skamvrå där SD står.

  2011-01-26 | 22:08:34
  Bloggadress: http://joann.se/joakim/
 • Staffan säger:

  Spendip:  Tack för det! Men jag håller inte med om att det ska vara straffbart att uttrycka extrema åsikter. Jag tror på total yttrandefrihet så länge man inte använder den till uppmaningar om våld riktat mot enskilda eller grupper. Tokstollar som SD och religiösa fundamentalister ska väl vårt demokratiska samhälle kunna hantera genom att argumentera sönder dem? Problemet i Sverige är att för få sansade människor faktiskt tar debatten med tokstollarna där de sticker upp trynet (de håller mest till på nätet).  Joakim:  Inte ett enda argument från dig, där bara en massa negativitet. Slösa inte bort din och min tid med att skriva såna kommentarer här.  2011-01-26 | 22:24:15
 • Per säger:

  Kul att du tar upp "vår egen blodiga historia". Ska jag tolka det som att du tror på folkgruppers arveskuld? Ett resonemang man bara hittar på den yttersta extremhögern.

  2011-01-26 | 23:12:45
 • Staffan säger:

  Du kan ju få tro det om det får dig att må bättre.

  2011-01-26 | 23:38:38
 • NedK säger:

  Riktigt välskrivet. Det är bra att du tar fakta, svart på vitt, och från officiellt amerikanskt håll om hur det egentligen förhåller sig.  Kommer du ihåg bombattentaten i tunnelbanan i Madrid för några år sedan? Spanska regeringen kunde sagt att de då kommer att fortsätta vara kvar i Irak, eftersom då hade alla de här civila offren dött för ingenting. Och de hade riskerat framtida attentat. De valde istället att dra sig ur Irak, och därmed var hotet från den islamistiska terrorn mer eller mindre borta. Hur är det med Storbritannien då? Eller Sverige för den delen?  Jag håller bara med: Ut ur Afghanistan nu! Ett stabilt och fredligt samhälle kommer aldrig kunna byggas med en permanent främmande militärkraft på plats. Måhända kommer det bli en intern maktkamp som kan leda till både etniska konflikter och regelrätt inbördeskrig, men resultatet av det blir på ett sätt det samma som det är idag (alltså civila dödsoffer), men på annat sätt bättre än idag (de skapar ett samhälle utifrån sina egna villkor, hur än det må se ut).

  2011-01-27 | 17:08:14
  Bloggadress: http://revolucija-evolucija.blogspot.com/
 • Staffan säger:

  NedK:  Jorå jag minns attentaten i Madrid mycket väl eftersom jag bodde i Spanien när det hände. Det är som du säger; sedan Spanien drog sig ur Irak, som de aldrig borde invaderat till att börja med, har hotet från islamistiska terrorgrupper helt försvunnit.

  2011-01-28 | 12:42:42

Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar