Åkessons orcher


F

örra gången Sverigedemokraterna hade landsmöte begicks där en grym våldtäkt på saligt avlidne Astrid Lindgrens minne. Hon som gav oss anarkistbarn med stora hjärtan som Pippi Långstrump "skulle ha varit sverigedemokrat om hon hade levat idag", påstod partisekreterare Björn Söder. Det utspelet slog inte så väl ut. Astrids dotter kommenterade: "Det var så fullständigt självklart för mamma att aldrig avvisa ett barn som skulle komma till Sverige".


När Åkesson nu åter samlar sina skaror är det dags för ny politisk akrobatik: bilden av SD ska ändras. Från nationalism och rasism till "socialkonservatism". Jimmy har ju ett problem: fast han slipat på sin retorik och försöker framstå som beskedlig och fast SDs riksdagsgrupp bär de flottaste dressmankostymerna i hela riksdagen (bara ett par av riksdagsmännen ser ut som gamla skinheads!) så luktar det ändå orch om partiet.


Hur kan det göra annat, när partibasen, den hårda kärnan, är stammisarna från Avpixlat och Flashbacks kloaker - kommentarsfältskrigsherrarna och haveristbloggarna? Arga, revirpinkande heterosexuella män, som aldrig kommer att förlåta "PK-Sverige" för att den vite, revirpinkande, heterosexuella mannen inte längre överallt och alltid ses som skapelsens krona. De som omedelbart blir kränkta och gapar om "censur, åsiktsförtryck, PK" när  de att blir emotsagda.


Kommer ni ihåg Marie-Louise Enderleit?
SD-kandidaten som efter att ha umgåtts lite för mycket med partiets nätorcher uttryckte en önskan om att rada upp invandrare mot en vägg och skjuta dem? Hon kunde till slut inte se sig själv i spegeln:

"Jag är inte längre med i SD, jag har gått ifrån allt, säger hon till Trelleborgs Allehanda. Jag har varit hjärntvättad. Jag var rädd för mig själv till sist. Allt på Facebook handlade bara om SD och utlänningar. Det var hemskt. Det gick för långt."


Tidningen Nöjesguiden har gjort ett specialnummer om Sverigedemokraterna som finns ute nu. Där kan man läsa bland annat om nätorchernas kreativa nyspråk. För det är inte bara Astrid Lindgrens minne man våldför sig på, även modermålet shanghajas. Varför är rätt lätt att inse. Hur ska man egentligen argumentera för att homos inte ska ha samma rättigheter som heteros? Kvinnor ska fortsätta vara underordnade män? Flyktingar ska skickas tillbaka till krig, tortyr och politiskt förtryck? Utan att låta hopplöst orchig?
Lättare då att klumpa ihop alla åsikter man inte håller med om men helst vill slippa bemöta och klistra på dem en nedlåtande etikett. "Politiskt korrekt" skulle kanske kunna översättas till vanlig svenska som "snäll". Eller "tolerant". Men det fina i kråksången är att uttrycket kan betyda allt och ingenting. Försök nagla fast innebörden och den slinker undan. Och som alla dubbeleggade vapen kan det skära också den som svingar det. Är inte SD riksdagens mest politiskt korrekta parti? Med tanke på att man leder uteslutningsligan med råge, och har en enastående auktoritär partikultur som inte tillåter särskilt mycket ifrågasättande av partiledningen och de snäva ramar för interndebatten som den sätter upp?


Den mest politiskt inkorrekta åsikt jag kan komma på har - åtminstone under hela den tid jag varit politiskt intresserad - varit att samhällsekonomin måste demokratiseras. Att arbetarna ska ha makten över sina arbetsplatser och frukterna av sitt arbete. Det är en tanke som på riktigt utmanar den rådande makten - kapitalmakten - och bryter mot en rad politiska tabun och alltså (till skillnad från SDs käpphästar) aldrig diskuteras offentligt. Trots att vi varje dag ser bevis på hur samhällsfarlig den koncentrerade kapitalmakten är - speciellt finanskapitalets.


Eller ta uttrycket "kulturberikarna"! Vem kan förneka att mänskliga kulturer utvecklats i ett samspel? Att det som vi ser som typiskt svenskt i själva verket är ett resultat av årtusenden av kulturkrockar mellan germanskt, latinskt, franskt, anglosaxiskt? Ja till och med det arabiska inflytandet har nått ända upp till kalla norden. SD vet mycket väl hur knivigt det är att försöka definiera "typiskt svenskt". Det finns  inte någon statisk svenskhet som inte förändras över tid. Därför undviker de helst frågan. "Det är mer en känsla" enligt Åkesson. Vill du slippa dessa jobbiga diskussioner med många gråskalor - lansera ordet "kulturberikare" som synonym för invandrare och koppla det till våldtäktsmän! En våldtäkt på både det svenska språket och det politiska samtalet, men lyckas du etablera kopplingen i tillräckligt mångas tankar så kommer i fortsättningen alla diskussioner om att kulturer berikar varandra få en bisarr underton. Praktiskt för de som säger sig vara oroade över "svensk kultur" men egentligen menar att de inte vill ta emot invandrare.


Nätorcherna är både SDs största tillgång och deras tyngsta black om foten. Samtidigt som de är en stabil partikärna så är de otroligt avtändande för den stora majoritet svenskar som inte är empatistörda. Det hjälper inte att Saruman den vite, förlåt Jimmy Åkesson, har strukit honung på sin lena tunga när hans orcher för tankarna till Anders Behring Breivik snarare än nationalromantikern Verner von Heidenstam. Precis som Tolkiens Saruman märkte så kan man inte vara både flåbuse och vis man. Inte samtidigt underblåsa etniska motsättningar mellan Rohans folk och dunlänningarna och behålla sin position som kungens upphöjde rådgivare. SD sitter fast i en rävsax: de kan inte leva utan orcherna, men inte heller växa med dem.

Och precis som Saruman den vite i Midgård så är Jimmy Åkesson och hans orcher till syvende och sist en sideshow. Något som distraherar oss medan det verkliga hotet mot vår gemensamma välfärd arbetar vidare i det tysta i Rosenbads mörka torn. Medan vi varit upptagna med att bråka om tramsfrågor som slöjor, handskakningar och om muslimer ska få bygga moskéer så har regeringen Reinfeldt kunnat gnaga vidare på grundpelarna i den svenska välfärdsstaten i lugn och ro.  Cancersjuka  har tvingats till arbetsförmedlingen. Den offentliga sektorn har styckats upp och sålts av till riskkapitalister som Carema och Attendo. EU-kommissionen tar sig rätten att styra den svenska statsbudgeten med diktat. Ungdomsarbetslösheten har nått epidemiska proportioner och massarbetslösheten har bitit sig fast. Utvecklingsländer som Kina kör om oss när det gäller grön teknik och miljösatsningar. Den svenska modellen avvecklas och vi blir bara ytterligare ett EU-land i raden med växande klassklyftor och utan ambitioner. Ironiskt nog så kan den välfärdsstat och den modernitet som en gång gjorde Sverige till en förebild för omvärlden monteras ner just tack vare SDs nationalistiska dimridåer. Tacka orcherna för det!


Uppdatering: Expressen är inne på samma spår:

"Jimmie Åkesson
är en teaterföreställning. Partiets sympatisörer vet att hans stilval och ordval ingår i "Operation: rumsren". Det är ingen hemlighet; det talas öppet om det i kommentars-fälten på rasistiska bloggar."


Bloggat: Ali Esbati,


DN 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, SvD 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, AB 1, 2, 3, 4, SVT 1, 2, 3,


Kommentarer

 • Simsalablunder säger:

  Fasen vilken bra text!

  2011-11-25 | 16:56:41
  Bloggadress: http://simsalablunder.blogspot.com/
 • Karpstryparn säger:

  Om det är några som är orcher så är det vänsterextrema antidemokrater/fascister som dig.  Heja SD!

  2011-11-25 | 17:40:53
  Bloggadress: http://www.karpstryparn.blogspot.com
 • Staffan säger:

  Tack Karpstryparn för ett bra exempel på hur ni låter! Din blogg var i mina tankar när jag skrev!

  2011-11-25 | 17:42:44
 • Robban säger:  Bra skrivet! SD ska alltid betraktas som det högerextrema högerparti det är som springer borgarnas ärenden under ett diffust folkhemsbabbel.  Om Åkesson får gestalta Saruman/Sauron så är hans hantlangare nätorcherna som brölar från sina grotthålor :)

  2011-11-25 | 17:56:44
 • Kenneth säger:

  Extremhögern tar sig in i riksdagen.

  Extremvänstern gör det inte.

  Det kanske säger något om vilka som

  är mest kompetenta.

  2011-11-25 | 20:18:29
 • Nyfiken säger:

  Intressant text men jag håller inte med dig om att folk som läser Avpixlat, Flashback eller dylika websidor per automatik är: 'Arga, revirpinkande heterosexuella män, som aldrig kommer att förlåta "PK-Sverige" för att den vite, revirpinkande, heterosexuella mannen inte längre överallt och alltid ses som skapelsens krona. De som omedelbart blir kränkta och gapar om "censur, åsiktsförtryck, PK" när de att blir emotsagda.'. Visst finns det kanske sådana också, liksom det finns våldsamma vänsterextremister, men att misstänkliggöra alla är ett lite väl inskränkt sätt att se på omvärlden.  Jag ser inget fel att även låta även politiska meningsmotståndare arbeta demokratiskt samt debattera och kommentera. Bara för att man läser kontroversiella inlägg eller div. manifest behöver det inte betyda att man automatisk blir Sverigedemokrat, kommunist eller i extremfallet t.ex. en våldsbejakande extremist själv. Rent konkret så blir du exempelvis inte per automatik t.ex. inte "ekofascist" om man läser t.ex. Jokelaskolmördarens manifest eller tolkar Pentti Linkolas filosofi, då läsaren inte är nödd och tvungen att hålla med om hela eller delar av innehållet/slutsatserna eller agera som personen i fråga. [http://en.wikipedia.org/wiki/Jokela_school_shooting], [http://www.dn.se/nyheter/varlden/bland-auvinens-vanner-var-det-extrema-normalt], [http://sv.wikipedia.org/wiki/Pentti_Linkola].Testa så får du se.  Om man ser till kommentarsfälten och debattinläggen i de svenska tidningarna så förefaller dock, i alla fall i mitt tycke, toleransen för sansade s.k. invandringskrititiska inlägg i media vara mycket större i Danmark, Norge och Finland jämfört med Sverige. I Norge har t.ex. "Fjordman2 fått publicera flertalet debattinlägg, även efter Utøya (t.ex. http://www.dagbladet.no/2011/10/27/kultur/debatt/marie_simonsen/fjordman/18787851/) men han har naturligtvis även blivit öppet bemött och ifrågasatt (t.ex. http://www.dagbladet.no/2011/11/22/kultur/debatt/kronikk/fjordman/islam/19120102/). Jag betvivlar att övriga nordiska länder är mer "rasistiska" eller att det skrivs mer sådana inlägg där än i Sverige men jag tycker definitivt att man inte ser dem i svensk media samma grad.  Är det fråga om brist på inlägg, censur eller att man inte öppet vill ta debatten?  Jag tycker vi borde öppna upp debatten än mer, även i Sverige, och låta även de som har lite annorlunda syn på saker och ting få lufta sina åsikter offentligt. På så sätt slipper vi kanske frustration i vissa grupper samtidigt som vi får ett öppet, ifrågasättande debattklimat.

  Om idéerna är helt fel så kommer de att förkastas av folkmajoriteten och därmed inte manifestera sig i samhällsutvecklingen.  Vårt samhälle gynnas av en öppen debatt. Jag ser en fara i att människor (även extremister av alla de slag) bara bollar idéer med likasinnade och betraktar "de andra" som obildade dumskallar som inte har tänkt en vettig tanke i hela sitt liv och som därmed följaktligen inte har några vettiga idéer att komma med överhuvudtaget. Denna självvalda idémässiga isolering kan göra att även den egna gruppens sunda ifrågasättande av saker och ting förtvinar, vilket knappast gagnar vare sig den specifika gruppen eller samhället i stort.

  Vi riskerar dessutom få en tydligare demonisering av de politiska meningsmotståndarna vilket polariserar samhället än mer. Till slut så kan man att hamna i en mer eller mindre isolerad grupp själv där man diskuterar om meningsmotståndarna istället för att diskutera med dem. Detta kan, om det vill sig illa, i längden leda till att man ser meningsmotståndarna som genomonda, mytomspunna sagoväsen och därmed avhumaniserar dem och kanske i förlängningen ser meningsmotståndarna som kackerlackor och ohyra istället för människor. Det är i mitt tycke knappast en önskvärd samhällsutveckling, oavsett i vilket politiskt läger man än befinner sig i.

  2011-11-26 | 07:47:19
 • Staffan säger:

  Kenneth: Din poäng? Jag är glad över att extremvänstern inte är stor i Sverige. Jag blir ännu gladare den dagen extremhögern inte längre sitter i riksdagen.  Nyfiken: Det är säkert så att det finns en och annan läsare som inte är programmatiskt övertygad rasist. PI/Avpixlat försöker ju tilltala skvallerkärringen i oss alla med sina snaskanden i namn- och bildpubliceringar. Det är ju ett smart sätt att locka in nya rekryter in i den högerextrema miljön, uppenbarligen. Men menar du verkligen att det är sund och uppbygglig läsning, som mynnar ut i något konstruktivt?  Jag har ingen annan åsikt än du när det gäller yttrandefrihet och tror att det är bra att även extrema åsikter kan komma till tals, inte minst så att vi kan lära oss hur extremister tänker. Gränsen får väl dras någonstans där det börjar uppmanas till våld och förföljelser mot individer eller grupper.  När det gäller att "ta debatten" och "öppna upp debatten" däremot så är du helt ute och cyklar och där undrar jag om du inte blivit mer påverkad av den världsbild som PI/Avpixlat prånglar ut än du själv är medveten om? Invandringsfrågor är rätt lågt prioriterade i de opinionsundersökningar som mäter svenska folkets intresse för olika politiska frågor. I den senaste valrörelsen nämnde tre procent av svenskarna invandring som den viktigaste politiska frågan, men den gavs sju procent av debattutrymmet i massmedia. Inget parti har väl som SD skjutsats fram till riksdagen av gratis massmediabevakning värd sin vikt i guld (visst klagade de själva över att media inte alltid skrev snällt om dem men för det parti som SD var, utanför parlamentet och med inget att förlora, var all publicitet i princip bra publicitet).  http://www.dn.se/debatt/starkt-negativ-rapportering-om-mona-sahlin-i-expressen  Rasisterna har redan tillåtits sätta agendan för det politiska samtalet i Sverige. Det har - helt förutsägbart - lett till större politiskt inflytande för rasister, och, viktigare - att andra politiska frågor hamnat i skymundan. Det jag skriver om i inlägget. Snacket om att vi inte tar debatten, att vi måste ta debatten mer, är en logisk kullerbytta. Läs gärna mer om det här: http://esbati.blogspot.com/2011/11/rasimen-och-det-personliga.html  Tack annars för en intressant kommentar!

  2011-11-26 | 11:55:03
 • Staffan säger:

  "Maja", "lasse": Som vanligt så platsar inte personanagrepp eller beiga försök till spydigheter här. Klicka vidare!

  2011-11-26 | 15:02:38
 • SunshineBlind säger:

  ”Det var hårt och bittert att höra för den som avskyr all nationalism så innerligt som jag gör. Jag trodde du visste det. Jag trodde du visste, att jag ogillar allt indelande av människor efter nationer och raser, all sortens diskriminering mellan vita och svarta, mellan arier och judar, mellan turkar och svenskar, mellan män och kvinnor. Ända sedan jag var så stor att jag kunde börja tänka självständigt har jag tyckt illa om det blågula fosterländska storsvenska, allt det där om ”kommer någon våra fjäll för nära, då mulnar det i Svitiod”, det förefaller mig lika avskyvärt som Hitlers tyska nationalism. Någon patriot har jag aldrig varit. Vi är alla människor – det har varit mitt speciella patos här i livet. ” /Astrid Lindgren 1957

  2011-11-26 | 15:08:10

Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar