Allianzens marknadstalibaner


E

n ny dag, nya skandalrapporter från den privatiserade äldreomsorgen. Carema, ett företag styrt av riskkapitalister vars enda målsättning är att föra över våra skattepengar från verksamheterna i Sverige till skatteparadis utomlands sparar in på personal, speciellt medicinskt kvalificerad sådan (de är dyrare!), grundläggande hygien, säkerheten för de gamla och den mänskliga kontakt som de gamla behöver för att må bra. Det rapporteras om enorma liggsår, dödsfall som hade kunnat undvikas, personal som tystas, chefer som ljuger och bonusprogram för de chefer som lyckas snåla in mest på verksamheten. Vem fan vågar bli gammal i Sverige idag? Vem vågar lämna sin mamma eller sin mormor till Carema eller någon av deras konkurrenter på den privatiserade vårdmarknaden i Sverige?


Idag har 15 procent av äldrevården lagts ut på privata utförare. Men de spanar lystet efter mer. Totalt finns här 150 miljarder fina skattekronor att håva in för riskkapitalisterna. Och våra svenska högerpolitiker, drivna av sina fria fantasier om privatiseringarnas förträfflighet, bjuder glatt in rovdjuren att sätta tänderna i nya saftiga verksamheter. Allt ska avregleras, konkurrensutsättas, upphandlas och utförsäljas. Rea rea! Allt ska bort!


Borgarna har alltid sjungit privatiseringarnas lov.
Men utan socialdemokraternas och miljöpartiets medgivande hade det aldrig gått så här långt så här fort. Det började på 90-talet med skolpeng och så kallade friskolor (fri lät bättre än privat!) och rullade på sen. Efter 15-20 års marknadsfundamentalism så börjar vi kunna utvärdera resultatet. Resultatet är Carema. Resultatet är de Apoteksbolag som det rapporteras om i SvD idag, som kräver högre statliga skattesubventioner åt sig själva samtidigt som de skatteplanerar mot de svenska skattebetalare som betalar deras feta vinster. (By the way så innebar privatiseringarna av Apoteken en genomsnittlig prishöjning på läkemedlen på elva procent). Resultatet är 80 procent dyrare el. Resultatet är läkare som fuskar med patientstatistiken. Resultatet är en sjunde AP-fond som gick back med 20 miljarder på bara två månader eftersom pensionsspararna måste använda en del av sina pengar till att leka finanskapitalister enligt (m), (fp), (c), (kd), (s) och (mp).


Listan skulle kunna göras mycket längre. Frågan är hur mycket det krävs för att det svenska folket ska slå näven i bordet och säga att det räcker!? Vi vill inte att våra skattepengar ska gå till riskkapitalister i skatteparadis! Vi vill inte tvingas lämna våra gamla och sjuka till privata vårdbolag som bara tänker med plånboken! En ny undersökning visar att finanskapitalister är mer häsynslösa än psykopater. Är det dessa människor som ska ta hand om mormor när hon inte kan det själv längre? Är det så svårt att begripa att det enda man tillför när man privatiserar en väl fungerande statlig eller kommunal verksamhet är ett vinstkrav? Och den vinsten måste tas från verksamheten. Det innebär nedskärningar!


Sverige börjar alltmer likna en bananrepublik
i något land vid ekvatorn. Det välfärdssamhälle som våra äldre generationer byggt upp med hårt arbete och politisk kamp ligger nu vidöppet för plundring. Vilken riskkapitalist som helst som kan snickra ihop en verksamhetsplan som ser bra ut på pappret välkomnas med öppna armar av Allianzens marknadstalibaner. Det är rea på Sverige, och med en utrikesminister med blod och olja på kavajen, med en pågående förundersökning för brott mot folkrätten hängande över sitt huvud, blir bilden av Sverige - bananrepubliken - komplett.


P.S: Vänsterpartiet kampanjar just nu för en värdig äldrevård. Det är det enda parti du kan lita på om du inte vill att dina skattepengar ska hamna i riskkapitalisternas händer på de gamla och sjukas bekostnad. Läs mer om det här!


Uppdatering: När man trodde att det inte kunde bli värre. Ur dagens DN: "Anställda på Caremas äldreboenden har fått order om att väga pensionärernas använda blöjor. Syftet är att utnyttja blöjans ”fulla kapacitet” – och minska antalet byten. ”Om tant Greta inte har kissat tillräckligt mycket får vi inte byta blöja”, säger en upprörd anställd." Marknadslogik?


Bloggat: Dagsvers, Jonas Sjöstedt, Peter Andersson, Olsson betalar, Alla smutsiga detajler,


DN 1, 2, 3, 4, 5, 6, 8, 9, 10, SvD 1, 2, 3, 4, 5, 6, AB 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, Exp 1, 2, 3, SVT 1, 2, 3, Ekot 1,


Kommentarer

  • Max säger:

    Vi är redan bananrepublik, äldrevården har ju redan personal från Afrika, som skall förse de äldre med deras dagliga omvårdnad, hygienskt som måltidsmässigt. Oavsett om de äldre förstår vad de säger, med dålig hörsel. Reinfeldts far som ägde ett så kallat '"välfärdsomsorgsbolag" i Täby, tjänade månmiljonbelopp i Täby. Inte så underligt att sonen gynner samma bransch med våra skattepengar, när de redan har tidigare erfarenhet hur detta skall gå till.

    2011-11-09 | 22:45:25
  • Staffan säger:

    Max: Jag har jobbat inom omsorgen med bland annat afrikaner, och mina arbetskamrater gjorde ett minst lika bra jobb som svennarna där. Inte så bra att generalisera sådär. Utan invandrare skulle äldreomsorgen och en hel del annan vård och omsorg inte fungera idag.

    2011-11-09 | 22:50:03

Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar