De bästa politiker Caremas pengar kan köpa


M

ärkligt hur det tittar fram en moderatmärkt politiker varenda gång media lyfter på en sten i den privata vård- och omsorgsskandalen. Stockholmsmoderaten Kristina Axen-Ohlin satt i TV-soffan häromdan och försvarade privatkapitalister i välfärden - men råkade glömma att berätta att hon själv jobbade som "etisk rådgivare" åt Carema.


Greve Gustaf Douglas, medlem i moderaternas partistyrelse
med ansvar för att samla in de hemliga donationer som hjälper partiet att köpa sig makt, ägde tidigare Caremas konkurrent, vårdbolaget Attendo. Som han sedan sålde för en nätt reavinst på 642 skattefria miljoner. En annan Stockholmsmoderat - Birgitta Holm - hoppade direkt över till en chefspost på Carema från att ha suttit i kommunstyrelsen som beställer vård.


Inaveln verkar vara ordningen för dagen.
Det får Aftonbladet att ställa frågan: Har Carema spronsrat Moderaterna? Sponsrat skulle lätt kunna bytas ut mot mutat. Vi vet såklart inte eftersom (m)iljonärspartiet vägrar att berätta var de får sina miljoner från. Men det slutar inte där. Socialdemokratins högerflank har också grävt ner händerna i syltburken. Arga Juholtkritikern Jonas Morian var informationschef på Attendo där han arbetade hårt med att bortförklara vanvård. Ytterhögersossen Vidar Andersson jobbade med Kristina Axen-Ohlin på Carema. Tomas Bodström har suttit med i styrelsen för privatskolan Pysslingen och menade i sin senaste bok att det inte går att stoppa riskkapitalister i den offentliga sektorn. Niklas Nordström, före detta SSU-ordförande, fick på PR-byrån Prime fyra miljoner av Svenskt Näringsliv i kampanjpengar för att vrida socialdemokratin åt höger. Nu arbetar samma Prime för högtryck med att rädda Caremas skamfilade anseende.


Redan ser vi alltså exempel på det den amerikanska forskaren Charlene Harrington varnade för i Dokument Inifrån: De privata bläckfiskarnas tentakler har borrat sig djupt in i den svenska politiska apparaten. Med pengar och smarta rekryteringar ser  bolagen listigt till att garantera sin fortsatta utplunding av den offentliga verksamheten, oavsett vilket av de två stora partierna som styr. Det är vansinnigt väl investerade pengar för deras del. Som flera redan påpekat så slipper riskkapitalister som siktar in sig på offentlig verksamhet ta några risker. Det är därför de trängs runt de offentliga köttgrytorna. Och våra politiker, såväl borgerliga som sossar och miljöpartister, kan se fram emot välavlönade chefs- eller konsultposter på de privata vårdföretag som de gynnat under sin tid som beslutsfattare, när de slutar med politiken eller blir utröstade. Möjligheterna till korruption är oändliga.


Stora koncentrationer privat kapital har en egen gravitationskraft som förvränger det kringliggande samhället. Det börjar vi redan se effekterna av i Sverige. Men Bodström har lyckligtvis fel: än så länge har inte utvecklingen gått för långt för att hejda. Kan egyptierna, tunisierna och libyerna störta sina diktatorer så måste väl för i helsike vi kunna slänga ut kapitalisterna ur den offentliga välfärden? Vänsterpartiet, det enda politiska parti som representerar folkets röst i denna fråga måste göra valet 2014 till en folkomröstning om vad vi ska använda våra skattepengar till - offentlig välfärd eller privata vinster? Svenska folket måste få en chans att säga sitt. Innan vi fastnat i den amerikanska fällan och bolagen ätit sig för långt in i den offentliga välfärdssektorn för att kunna stoppas.


Det vanligaste argumentet som den privatiseringstokiga sjuklövern
- (s) (m) (fp) (c) (kd) (mp) (sd) - kommer med är: "kommunal omsorg kan också vara dålig". Ja tro fan det. Efter 20 års ständiga nedskärningar och besparingar i den offentliga sektorn, för att kunna sänka skatterna såklart, är kommunal verksamhet på många ställen trasig och full av hål. Men det är hål som går att laga, om vi tillför resurser. Resurser som vi inom den offentliga sektorn kan styra att de går till till verksamheterna och inte rakt ner i privata ägares fickor.


Viktigast för en bra vård och omsorg är personaltätheten. Privata bolag i välfärdssektorn
har i genomsnitt tio procent mindre personal än offentliga. Siffran bygger på bolagens egen rapportering och vi vet att exempelvis Carema ljugit om sin bemanning. Förmodligen är läget ännu värre. Läs mer om privatiseringsmyterna här!


Vill rekommendera en favorit i repris,
om högerns strategi för att montera ner de offentliga välfärdssystemen:

"Det fina i den här kråksången är att den fungerar lika bra när det gäller sjukvården, barnomsorgen, äldrevården, skolorna, ja vilken välfärdsservice som helst som moderaterna helst av allt skulle vilja slakta direkt men inte vågar kan privatiseras sönder, knoppas av, eller upphandlas till ruinens brant. Sedan kan vår Vise Statsminster med bekymrad blick meddela att den tyvärr visat sig inte fungera tillfredsställande och föreslå ännu mer marknadslösningar."


Och detta: Riskfri äldreomsorg!


Bloggat:
Ett hjärta rött,


DN 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, SvD 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, AB 1, 2, 3, 4, 5, 6,

Kommentarer

  • Andreas Wiklund säger:

    Bra inlägg! Tänkte tipsa om sidan äldreboende.nu som jag skapat efter den senaste tidens mediestorm kring den svenska äldrevården. Sidan är en crowdsourcad tjänst där vi kan dela med oss av våra upplevelser kring olika äldreboenden.

    2011-11-19 | 12:46:09
    Bloggadress: http://www.äldreboende.nu

Kommentera inlägget här:







Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - Socialdemokraterna



Politik bloggar