Carema och det politiska jordskredet


M

an vet att det skett en politisk jordbävning som flyttat på vanligtvis orörliga kontinentalplattor när Expressen - "oberoende liberal" - den tidningsdrake som hårdast och fulast kampanjade för allianzregeringen i valet 2010 - plötsligt på ledarplats börjar låta mer som "oberoende vänsterpartist". Vem hade väl kunnat tro att samma ledarsida som alltid vurmat för privatiseringar; "Privat är bra, punkt slut" och för bara ett par månader sedan avfärdade Laura Hartmans SNS-rapport som visade att privat inte på något sätt var mer effektivt än offentligt med ett "glöm inte valfriheten!" skulle skriva detta:


"För varje avslöjande om missförhållanden inom den vinstdrivna välfärden kommer vi att få nya lagar och kontrollrutiner, eller rentav tillsynsmyndigheter. Är sådant gratis? Nej, det kostar förstås en massa pengar och krångel. Uppvägs dessa ökade kostnader av de vinster samhället gör i form av ökad effektivitet, kvalitet och jämlikhet - de parametrar som brukar användas när man bedömer konkurrensutsatta välfärdstjänster? Nej, det finns inte mycket som tyder på det. Tvärtom.

Då inställer sig
frågan: är det rimligt att vi städslar privata utförare som har vinst som drivkraft, därmed tullar på kvaliteten och dessutom kostar oss i form av ökade kontrollinsatser - utan att någon kan garantera att det ger stora välfärdsvinster?
Nej, det är inte mer rimligt än att göra bocken till trädgårdsmästare och sedan lägga en massa krut på att fjättra bocken samt sätta elstängsel runt rabatterna."Eller detta:


"Exemplet Carema vittnar om en verklighet långt i från den ursprungliga idén om små kooperativ. Expressens granskning visar att de övriga styrelseledamöterna och de ledande befattningshavarna i Carema bor i lyxvillor i fashionabla bostadsområden och i exklusiva lägenheter i Stockholm."


Jag vet inte om Expressens kovändning är att lita på. Kanske är det bara tidningens populistiska antenner som känner sig för. Kanske de bara väntar på att dammet ska lägga sig igen så att saker och ting kan återgå till det normala. Då det låter så här:

"Svensk sjukvård skulle må bra av fler privata sjukhus och vårdcentraler. Privata inslag i vården gör patienterna nöjdare, de anställda gladare och att vi som skattebetalare får mer vård för varje satsad skattekrona".


Hallelujah!Viktigare än Expressen är såklart vad svenska folket tycker. Ingen frågade oss innan den offentliga sektorn började styckas upp och säljas av till högstbjudande. Svaret hade förmodligen blivit det rungande nej! som Aftonbladets läsarundersökning gav efter Caremaskandalen. Våra politiker, såväl allianzen och dess stödhjul sverigedemokraterna, som sossarna och miljöpartiet må vara privatiseringstokiga, men jag har aldrig sett någon opinionsundersökning som visat att det svenska folket bytt åsikt om vare sig att välfärden ska utföras offentligt, utan vinstmotiv, eller att samma välfärd ska finansieras genom progressiv beskattning. Men just eftersom våra politiker från båda blocken, med bara vänsterpartiet som nyktert undantag, befunnit sig i ett fartblint privatiserings- och avregleringsrus så har det kunnat gå så långt så fort, och utan särskilt mycket debatt. Alla invändningar har avfärdats som dogmatiska, när den verkliga dogmatismen har funnits på den andra sidan, hos privatiseringens talibaner.


Anledningen till att våra nordiska grannar
inte släpper in riskkapitalister i de offentliga verksamheterna är att de socialdemokratiska partierna där orkat hålla emot. I det svenska däremot har högerflygeln haft lekstuga. Förhoppningsvis förflyttar Caremajordbävningen dessa folkpartister i fårakläder; Tomas Öströs, Mona Sahlin, Niklas Nordström, Vidar Andersson, Jonas Morian och allt vad de heter långt bort från all makt och inflytande. Och förhoppningsvis kan fakta börja leta sig in genom de sprickor som uppstått i privatiseringsfundamentalismens betongmur:


Bloggat: Lasse, Löntagarbloggen, Svensson, Martin Moberg,


DN 1, 2, 3, 4, 5, 6, SvD 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, AB 1, 2, 3, 4, 5, Exp 1,


Kommentarer

  • Peter säger:

    Expressen är en riktig hyena. Låt gå för det, det är en "tidning". Värre är väl "folkets" val av samma regering två gånger i rad, med intyganden från höger och vänster om att välfärden kommer att rivas upp. Vad trodde de ?

    2011-11-22 | 21:23:47
    Bloggadress: http://peterdoland.blogspot.com

Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar