Rulla tillbaks privatiseringarna nu!


S

kandalerna med privata äldreboenden som vanvårdar de gamla rullar på. Jag citerar E24:


"Carema har på senare tid
fått våldsam kritik för sitt sätt att driva äldreboendet Koppargården i Vällingby. Politikerna i stadsdelenämnden vill kasta ut företaget efter flertal artiklar om grova missförhållanden, och enligt stadsdelsnämndens ordförande gör vanvården och falska uppgifter från Carema att det är omöjligt att lita på bolaget.


Nu kommer
Dagens Nyheter med nya avslöjanden, den här gången kring äldreboendet Tallbohov i Järfälla. Enligt anställda har ledningen flyttat fokus så pass mycket mot besparingar att det inte längre går att bedriva en säker vård på anläggningen."(...)


"Carema är inte ensamt i branschen om att få kritik. Talet om fokus på kostnader går igen. Det handlar ofta om att vinna upphandlingar med hjälp av lågt pris, sedan krävs det stenhård kostnadskontroll för att ägarna ska få ut sina vinster."


Är det förvånande att det blir så här när man släpper in riskkapitalister i den offentliga sektorn? När det ska klippas och göras vinst på gamlas och sjukas behov av vård och omsorg? Det var lätt att räkna ut att privatiseringarna i slutändan skulle gå ut över kvalitén på tjänsterna. Ägarna måste få ut sina vinster. Någon måste betala mellanskillnaden. Det blir personalen och de gamla. Jag är inget logiskt underbarn, men till och med jag lyckades med den ekvationen. Vi i vänstern har säkert ibland låtit tjatiga och gnälliga när vi påtalat detta. Ohippa. Fartblinda borgare, men också sossar och miljöpartister har vägrat lyssna. Privatiseringar har upphöjts till religion. Det har gått så långt att forskare som vågar antyda att det här med privatiseringar inte alltid är en gåva från ovan tystas och blir av med jobbet. (Vänsterpartiet kampanjar just nu för en människovärdig äldreomsorg, läs om det här.)


Privatiseringshysterin måste få ett slut.
Det är dags att rulla tillbaka. Valrörelsen 2014 borde gå under parollen "Ta tillbaks hela skiten!". Istället för fortsatt privatisering - satsa på demokratisering! De anställda borde få mer inflytande över den offentliga sektorns arbetsplatser, de vet bättre än någon riskkapitalist hur jobbet ska skötas.


Läs DNs granskning: "Allt som kostar ifrågasätts"!


Bloggat:
Ali Esbati,


AB 1, 2, DN 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, SvD 1, Exp 1, SVT 1, Ekot 1,


Kommentarer


Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar