Izquierda Unida ("förenade vänstern") starkt framåt i Spanien


D

et blev ett politiskt jordskred i Spanien, som väntat. Den ekonomiska krisen har gynnat det stora oppositionspartiet Partido Popular, som verkar göra sitt starkaste val någonsin med 44,6 procent. Socialdemokratiska PSOE backar till historiskt låga 28,7. Tack vare det orättvisa spanska mandatfördelningssystemet har PP därmed uppnått absolut parlamentarisk majoritet trots att de röstmässigt är i minoritet och Spanien är nu, som tidningen Diario Publico skriver "i högerns händer". Vilket man iochförsig kan invända redan var fallet, med tanke på att socialdemokraterna styrt landet efter EU-eliternas diktat de senaste åren.


På vänsterkanten händer det intressanta saker! Izquierda Unida, spanska motsvarigheten till vänsterpartiet, nästan dubblerar sitt röstetal och går från två till elva parlamentsledamöter. De har fått alltmer vind i seglen under valkampanjens gång och tydligen lyckats locka till sig en del av de systemkritiska från proteströrelsen "los indignados", eller "15-M". Man etablerar sig med nästan sju procent av rösterna som Spaniens tredje största politiska kraft, följt av UPyD som väl närmast skulle kunna beskrivas som ett mittenparti som vill centralisera den spanska statsapparaten vars makt för tillfället är utspridd på regionerna.


De regionalnationalistiska vänsterpartierna, Esquerra Republicana från Katalonien och den nya formationen Amaiur från Baskien gör hyfsade val. Amaiur blir den största politiska kraften från Baskien, vilket lär svida i den nye presidenten Mariano Rajoys skinn. Esquerra har inte lyckats vända sin nedåtgående trend men behåller tre platser. Båda dessa partier är extremt anti-Madrid, anti-centralmakten och vill bryta ut sina respektive regioner och bilda nya stater.


En god nyhet är att terrorguppen ETA inte spelat någon roll i denna valrörelse. En annan god nyhet: det spanska tvåpartisystemet, som lägger en våt filt över demokratin, får sig en törn. De två stora, eller som de kallas i folkmun PPSOE (=PP+PSOE) samlar i detta val "bara" 73 procent av rösterna mot 83 förra valet. Den dåliga nyheten är såklart att den spanska högern återvänder till Montcloa - regeringssätet - och därifrån med förtjusning kommer att ta itu med uppgiften att låta löntagarna och de utsatta grupperna i samhället fortsätta betala priset för storfinansens kris. De kommer att drabba samman med en redan fly förbannad proteströrelse på gatorna, vars energi förhoppningsvis kanaliseras i parlamentet genom IU och de andra vänstergrupperna. (Ingen extremhöger i sikte fortfarande. Spanjorerna har ännu fascismen alltför nära inpå sin historia  och SDs partibröder är chanslösa i ett land där "el Generalissimo" Franco fortfarande spökar i de äldres minnen.)


Värd att notera är den snygga nätagitation som IU bedrivit denna valrörelse. Man har inte varit rädda för att släppa ifrån sig en del av initiativet till cyberaktivisterna, som har getts möjlighet att delta i att utforma kampanjstrategierna på nätet, göra videor för youtube, och så vidare. Nåt för vänsterpartiet att ta sig en funderare på inför 2014! Så här kan det låta:
(översättning: "Jag förstår inte varför vi styrs av Merkel, Sarkozy och marknaden. Jag röstade inte på dem")


DN 1, SvD 1, 2, AB 1,


Kommentarer


Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar