Nordeas chefers girighet ett tecken i tiden


S

veriges rikaste eliter är rikare än man hittills trott. Som jag skrev i måndags så har den allra rikaste tiondelen i vårt land ökat sin årsinkomst med i snitt 215000 kronor sedan 1991, medan den fattigaste tiondelen bara ökat sin årsinkomst med 3000 kr under dessa gångna 20 år. Men det är bara början. När man räknar in de pengar som våra Krösus Sorkar flyttar utomland så äger den rikaste procenten i vårt land 40 procent av de totala ekonomiska tillgångarna. Den rikaste hundradelen roffar alltså åt sig nästan hälften av den ekonomiska kakan. Det är mer än vad till och med den amerikanska eliten lägger beslag på av USAs ekonomi, enligt nationalekonomen Daniel Waldenström som gjort undersökningen. Robin Hood är sedan länge död och begraven i Sherwoodskogen.


Ett bevis på hur skogstokiga våra mäktiga och förmögna blivit får man säga att Nordeas senaste dikeskörning erbjuder. Pensionsavtal åt VDn för 100 miljoner. Ny lägenhet på 250 kvadratmeter för 22 miljoner, för "människor behöver ju faktiskt bo", som styrelseordföranden Björn Wahlroos kommenterar. Fläskiga fantasikrav på avkastning på 15 procent åt aktieägarna, samtidigt som 2000 anställda sparkas. De får betala priset för ägarnas vinstkrav. Men vad får kunderna? Nedlagda bankkontor och löjligt låga räntor på sparkonton och fondavkastning.


Det är sorgligt att se Nordeas förfall. Staten har sålt ut sitt ägande av en strategiskt viktig storbank och lagt den i händerna på giriga, arroganta finansmän som verkar inställda på att plocka ut varenda krona de kan ur verksamheten. Vi är nog många som i dagarna börjar fundera på att byta bank. Jag är inte särskilt pigg på att fortsätta göda Cristian Clausen och hans anhang med ränteskillnaden på mina insatta pengar.

***

Läs ett tidigare inlägg jag skrev om bankerna: "Sverige ska inte bidra med en enda krona av svenska skattebetalares pengar till EUs oansvariga bankirer."


Och om rika eliter: "Den tiondel av befolkningen med högst inkomster har haft en inkomstökning på nästan 50 procent mellan 1999 och 2010. Det kan jämföras med en ökning på 5 procent för den tiondel av befolkningen med lägst inkomster.


Andelen i befolkningen med låg ekonomisk standard har ökat under 2000-talet. Från 8,4 procent 1999 till 14,8 procent 2010. Andelen är högst bland unga ensamboende och bland ensamstående kvinnor med barn."


Uppdatering: Fredrik Virtanen går från klarhet till klarhet, hans ledare om Nordea är måsteläsning!


DN 1, 2, 3, SvD 1, 2, 3, 4, 5, AB 1, 2, 3, 4, SVT 1, 2, 3, Exp 1, Ekot 1, 2, E24 1, 2,


Kommentarer

 • Erik Rune säger:

  Jag tänker mig att girighet är en fråga om moral. Att kritisera direktörers girighet kunde då vara en uppgift för KD. För några år sedan hade Ung Vänster en kampanj som gick ut på att Percy Barnevik borde lämnas i fred eftersom problemet inte var girighet utan ett annat.

  2011-11-04 | 17:13:11
  Bloggadress: http://kafebord.blogspot.com/
 • Staffan säger:

  Erik:  Låter som att Ung Vänster gjorde det i mina ögon hos vänstern alltför återkommande misstaget att låta bli att skjuta mot öppet mål. Men visst är inte individers privatmoral det enda problemet. Skulden ligger både hos systemet och tidsandan.  Dels så har vi den rådande ekonomiska ideologins föreställning att det är bra för ekonomin att eliterna kan roffa åt sig mer av kakan. Men också ett värderingsskifte hos vanligt folk, där egenintresset och girigheten anses självklar och puttar undan andra värden som solidaritet. Cristian Clausen känns som en rätt passande poster boy för vår egoistiska samtid - sko dig till varje pris!

  2011-11-04 | 17:42:43
 • Erik Rune säger:

  Jodå, det kan jag hålla med om. Det behövs affischpojkar. På sätt och vis var ju Percy Barnevik det för Ung Vänster också. Och när jag tänker mera på saken så ska väl vänstern helst ha högre moral än borgarna och KD :)

  2011-11-04 | 19:42:23
  Bloggadress: http://kafebord.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar