Wall Street: Talking about a revolution


J

ag hade tänkt skriva nåt om sossarnas budgethaveri. Det faktum att Håkan Juholts och Tommy Waidelichs första gemensamma ekonomiska motion släppte socialdemokratiska hjärtefrågor som a-kassan och sjukförskringarna vind för våg och trampade högerregeringen tätt i hälarna på marsch mot mittenträsket. Men orka!


Sossarnas kriskommission sade det ändå bäst. Det finns inga politiska vinster för socialdemokratin i att omstöpa sig till en blåkopia på moderaterna. Det finns redan fem högerpartier i Sveriges riksdag. Väljarna kommer att välja originalen före kopian. Om Håkan Juholt har något förstånd så lyssnar han på sin egen kriskommission. Eller så lyssnar han vidare på Tommy Waidelich, som väl får antas vara den ansvarige för förra veckans budgetfiasko. Han såg ut som Mr Trouble redan från dag ett den där. Men Juholt verkar ju vara en sjysst snubbe. Det vore trist att se honom gå samma väg som Mona Sahlin och Göran Persson.


Roligare än den svenska socialdemokratins ständiga identitetskris och lomhörda partihöger är det som nu pågår på Wall Street, finanskapitalismens hjärta. USAs ekonomiska maktcentrum. Plötsligt intaget av folket, som är less på att betala för de rikas skattesänkningar, bankernas grisfester och börsernas spruckna finansbubblor. De andra 99 procenten börjar vakna och re/agera. Efter år av ensidigt klasskrig från de rikas sida. Den enda procenten. Hur många amerikaner är vana vid att höra såna här politiska budskap?:

Läs ockupanternas första uttalande.
Det märks att det är en rörelse i sin vagga. Budskapet spretar än så länge åt många håll. Men vinkeln är klar; det här är inte låtsaspopulism som slickar uppåt och sparkar neråt, som the Tea Party eller Sverigedemokraterna, utan en rörelse som vågar sätta fingret på den verkligt ömma punkten: pengarnas totala makt över varje del av det amerikanska samhället, över varje hörn av vår värld. Kanske blir hon ändå bönhörd till slut, Tracy Chapman, hon som hoppades på en amerikansk revolution. "Finally the tables are starting to turn..."

Läs George Galloway om den hotande ekonomiska kollapsen och Barbara Ehrenreich om de stackars baktalade rika!Kommentarer


Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar