Kapitalism - en fin tanke men...


D

et är som det är med den mänskliga naturen. De flesta av oss är hyggliga och hyggligt ärliga. Men så finns de där andra. En del människor kan inte motstå chansen att tjäna en extra hacka. Även om det går ut över medmänniskor och/eller natur. Därför är det ju bra att undvika att skapa mekanismer som belönar ohederligt och destruktivt beteende. Speciellt i verksamheter som verkligen är viktiga för människor och/eller planet.


* Det kanske inte är så smart trots allt att tandläkare får betalt per lagning ("Blir blåst av tandläkaren! Tar tusentals kronor betalt för att laga friska tänder")


* polisen per rapporterat brott, ("Vi fuskar med statistiken; vi utreder lättare brott i stället för svårare brott, för att vi hinner inte nå målet annars". "Enligt Stefan Holgersson gör detta att vissa poliser lägger till för att få upp statistiken genom att skriva anmälningar utan tillräcklig bevisning eller skriva flera anmälningar på ett och samma brott")


* läkare per avbetad patient, ("Vi har läkare som har debiterat vad som på pappret ser ut som otroligt många besök vissa dagar" "Tre privata vårdföretag i Stockholm har tagit betalt för vård de inte utfört, visar en granskning som landstinget låtit göra." ).


* Det kanske inte är så smart att privatisera elförsörjningen, ("De svenska elpriserna har ökat med över 80 procent sedan 1999, visar en ny EU-rapport. Bara Irland har haft en lika stor ökning." "Sex av tio svenska kärnkraftverksreaktorer står i dag stilla. Blir det ytterligare en kall vinter kommer inte kapaciteten hos kärnkraftsverken ligga på den nivå som behövs.")


* Och  kanske inte heller att lägga våra pensionspengar och besparingar i Wall Street-snubbarnas händer, ("Psychopaths are less vicious than traders. This may seem harsh, but a recent study determined that traders were more ruthless than psychopaths. They wanted to win, even if, in so doing, they didn't make more money", "Premiepensionsfonden Sjunde AP-fonden har förlorat 20 miljarder kronor i värde på bara två månader". )


Man kan inte bygga samhällssystem bara för soliga dagar. På tron att alla människor är ärliga och vill väl. På fria fantasier om att privatiseringar är samma sak som effektiviseringar. På blint förtroende för välkammade män i slips med dyra portföljer. Är det inte dags att vända på tortillan och skicka tillbaks den i borgarnas fejja: "Ja alltså, det där med kapitalism och fri marknad, det är ju en fin utopi. Men tyvärr funkar den ju inte i praktiken..?"


Rättvisa och gemensamma lösningar funkar till skillnad från nyliberalismens storstilade teorier också i praktiken. Det vet väl de flesta redan intutitivt. Men visst känns det bra när det går att statistiskt bevisa att det moraliskt rätta också är det ekonomiskt rationella:


"Fair income distribution is the most important factor in preventing a major economic downturn, according to a new study in the IMF's quarterly magazine. Economists found that making an economy's income 10 percent more distributed will prolong a growth spurt by 50 percent. "Countries where income was more equally distributed tended to have longer growth spells," said one of the researchers. "Getting growth is not that difficult; it's keeping it going that is hard."


Blir blåst av tandläkaren

BORRAR I ONÖDAN Sanna Lundell lägger sig i tandläkarstolen – med helt friska tänder – och tandläkaren börjar borra. BORRAR I ONÖDAN Sanna Lundell lägger sig i tandläkarstolen – med helt friska tänder – och tandläkaren börjar borra. Foto: TV3 Priset: 1390 kronor. Priset: 1390 kronor. Foto: TV3 Sanna Lundell granskar tandläkarfusket. Sanna Lundell granskar tandläkarfusket. Foto: TV3

Bloggat om artikeln

Vill du blogga om artikeln?

Aftonbladet.se ansvarar inte för det som står i bloggarna.

Tar tusentals kronor i betalt för att laga helt friska tänder

Kommentarer


Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar