Fredrik Segerfeldt är fortfarande rolig!


L

iberalen Fredrik Segerfeldt har onekligen komisk tajming. På Newsmill skriver han om varför den svenska arbetarrörelsen inte har några starka tankesmedjor, till skillnad från högern. Det handlar såklart inte om att Svenskt Näringsliv satsat sanslösa summor under en lång rad år på att bygga upp Timbro och liknande lekstugor för nyliberaler. Nej då. Det beror på att "Arbetarrörelsen är en centralistisk och auktoritär rörelse, där mångfald och oliktänkande ogillas. Som alla kollektivistiska ideologier och krafter bygger Socialdemokratin på ett top down-perspektiv, där lojalitet är viktigare än vitalitet."


Högern och näringslivet däremot, de gillar olika. Det är därför alla borgerliga ungdomsförbundare som mals genom Timbrokvarnen kommer ut ungefär som Annie Lööf och Fredrik Federley. Med "Atlas Shrugged" i högsta hugg. Som Fredrik skriver:


"Borgerlighetens smedjedominans beror på att vi på vår sida är mindre ängslig, mer öppen för fritänkare och inte ser institutens roll som partipolitiska aktörer. Visserligen är de informella och personella banden uppenbara. Men det bottom up-perspektiv som är grunden i såväl liberalism som konservatism gör att vi har så mycket lättare att inte betrakta och behandla oliktänkande som avfällingar."


Just det. Så torka tårarna Laura Hartman, före detta forskare på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle som blev belagd med munkavle och fick löpa gatlopp när hennes forskning antydde att effekterna av privatiseringar i offentlig sektor kanske inte enbart var positiva. I grunden betraktar inte liberaler och konservativa dig som en avfälling. De tycker bara att du borde hålla käften.


Men varför har LO och sossarna inga riktigt bra tankesmedjor då? För Fredrik har ju faktiskt rätt i att de  borde ha råd med såna. Den socialdemokratiska intelligensen avvecklades väl i princip samtidigt som den svenska modellen kastades i soptunnan. Ett parti som inte längre drömmer om ett annat samhälle än dagens, som inte utmanar några ekonomiska konventioner eller kapitalintressen, som byter rollen som otålig reformist mot Göran Perssons kamrer, vad ska de med en egen tankesmedja till? De har ju SNS.


Kommentarer


Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar