Mask i sår inget anmärkningsvärt enligt Attendo

N

är den 95-åriga kvinnan som vårdades på Attendos äldreboende i Midsommarkransen kom in på Karolinska Huddinges akutavdelning konstaterade personalen att hennes bensår rann av svart var och kryllade av mask. Ur patientjournalen:
 
"Höger ben bedrövlig syn med hela första strålen som är svart med underliggande pus (var) och maskar som kommer ut inifrån. Vänder på foten och man ser att resten av tårna är röda och där är massor med maskar som kryper runtikring. Även runda öppna sår..."
 
Läkarna var tvungna att amputera benet. Överläkaren på ortopedkliniken ansåg att händelsen borde Lex Sara-anmälas som ett fall av vanvård. Oklart varför så inte skedde. Men enligt Attendos informationschef är det inget konstigt att det kan bli maskar i ett sår. Det kan ju vara intressant att veta för alla som har anhöriga som vårdas på ett Attendohem att maskar i såren där anses som  normalt, åtminstone på sommaren.
 
 
Men vanvården slutade inte vid dåligt omskötta sår. Sjuksköterskan Yvonne Karlsson berättade om svåra missförhållanden på Attendos hem i Midsommarkransen - och fick inte jobba kvar. Hon berättar om hur de äldre hela tiden ramlade ur sina sänger eftersom det inte fanns tillräckligt med personal:
 
"En kvinna fick åka in och sys hela tiden och var helt blåslagen. Men hon hade inga anhöriga, så därför ansågs det inte lika viktig med henne."
 
 
När en patient fick hjärtstopp och sjuksköterskan ringde efter ambulans fick hon en utskällning av sin chef. Patienten ifråga var "nollad" och skulle alltså dö utan att ambulans tillkallades.
 
Läs hela listan över missförhållanden på Attendos privata vårdhem i Midsommarkransen här.
 
Expressens kolumnist Anna Bäsen skriver en väldigt bra kommentar:
 

"Det ska extremt mycket till innan någon slår larm. Jag vet det efter att ha jobbat som undersköterska i äldreomsorgen i många år, även inom Attendo, och efter att ha bevakat äldreomsorgen i tretton år som journalist.

 

Jag vet också att tystnadens kultur om­huldas extra väl inom privat äldreomsorg. När jag jobbade på Attendo fick personalen brev om vikten av att vara lojal med företaget. Kritik kunde tolkas som illojalitet och var man illojal kunde man få sparken.

 

Personalbrist är den vanligaste orsaken till vanvård. Personal är den största kostnaden. Ska ett företag tjäna pengar på äldreomsorg och få en fin vinst behöver man i regel minska personalen. Och de som drabbas hårdast av det är förstås de äldre."


Läs hela!

 

 

Attendo är en av de stora privata vård- och omsorgskoncernerna i Sverige. För verksamhetsåret 2010 redovisade man en vinst på en halv miljard. Företaget har figurerat i en rad vanvårdsskandaler. Tidigare ägdes bolaget av Greve Gustaf Douglas, medlem i moderaternas partistyrelse. Han sålde det vidare för en nätt förtjänst av 642 skattefria miljoner. Nu heter vd:n Henrik Borelius, bror till tidigare moderate ministern Maria Borelius och rådgivare åt regeringen i frågor som rör "kvalitet i välfärden", *host harkel*. Borelius var uppe på tapeten tidigare i år med anledning av ekonomiskt fuffens, mörkande av ägandet och skatteplanering vid försäljningen av Attendoaktier.

 

 

Uppdatering: Av någon anledning tog DN bort inlänken från min blogg. Någon som har en teori om varför?

 

 

Metro, Svd 1, 2, 3, GP 1, Skånskan 1, HD 1, DN 1, 

 

 
 

 

Kommentarer


Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar