Momssänkningen - ett till praktfiasko

N

ej, det blev inte billigare mat på krogen trots att regeringen sänkte momsen på restaurangbesök med 5,4 miljarder kronor. Vilket fick de stora hamburgerrestaurangerna (som gärna gör  högerregeringen en tjänst, bara de får rejält betalt för det) att slå på stora trumman och utlova prissänkningar som tack. Att man sedan snabbt höjde priserna igen talade man naturligt nog inte lika högt om.
 
 
Ett av argumenten för momssänkningen höll alltså inte. Hur var det då med det andra argumentet: skapade momssänkningen fler jobb? Enligt restaurangarbetsgivarna, ja. I DN påstår arbetsgivareföreningen Visitas att momssänkningen gett 6000 nya jobb i restaurangsektorn, baserat på "ökningen av lönesummorna som rapporterats in till Skatteverket". Men enligt DN så var antalet restauranganställda 6,4 procent färre tredje kvartalet 2012 jämfört med för ett år sedan. Och det andra kvartalet 2012 minskade antalet restauranganställda med 2,6 procent jämfört med för ett år sedan. Det verkar alltså ligga en hund begraven i statistiken. Kan det vara övertiden som ökat? Eller korttidsjobben? Handlar det om att en del svartjobb omvandlats till vita? Trixar arbetsgivarna med statistiken för att få det att se ut som att regeringens present till dem faktiskt gjorde samhällsekonomisk nytta?
 
 
Men låt oss nu för ett ögonblick anta att de siffror som arbetsgivarna kommer dragande med skulle stämma och att momssänkningen gav 6000 nya jobb. Bara för att leka med tanken. Det innebär alltså att varje nytt jobb
som regeringen åstadkom med denna riktade skattesänkning kostade 900 000 kronor. Rätt dyra jobb, med andra ord. Om samma summa pengar istället hade satsats på att skapa fler jobb inom äldreomsorgen, sjukvården, barnomsorgen eller skolan så skulle det ha gett dubbelt så många jobb, räknat i heltider.
 
 
Regeringen slösar alltså bort våra skattepengar på skattesänkningar till en redan lönsam bransch som inte håller vad den lovar när det gäller prissänkningar och med diskutabla effekter på jobbskapandet. Det är det som kallas "arbetslinjen".
 
 
Regeringens hånglande med hamburgerkedjorna börjar stinka korruption. Precis som det incestuösa förhållandet mellan regeringen och välfärdskapitalisterna, som Aftonbladet skrev om häromdagen.
 
 
 DN 1,
 
 
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar