Vi måste göra ACTA till en ny huvudvärk för Reinfeldt!


B

orgerlighetens diskreta charm - när malliga språkrör för Friheten och Individens Rätt säljer sina principer för en silverpenning. Den dagen FRA-lagen klubbades i riksdagen så dunkade talmansklubban också de borgerliga partiernas förtroende i integritetsfrågor i bitar. Sturska libertarianer som centerpartisterna Fredrik Federley och Annie Lööf kunde trots en del piruetter inte dölja att de gett Storebror en massa nya blanka verktyg för massövervakning och kontroll. Häromveckan kunde man läsa resultatet: FRA läcker hemliga uppgifter som ett såll. Men den debatten tog på regeringen Reinfeldts krafter. Sedan dess har man försökt smyga in nya integritetskränkningar under radarn. Så också ACTA, det superhemliga avtalet som förhandlas fram just nu och som vår regering skrev på hastigt och lustigt förra veckan, innan det ens hunnit diskuteras i riksdagen. Förmodligen hade man väl hoppats på att undvika debatt. Det sket sig idag när tusentals demonstranter satte upp ACTA överst på dagordningen. Och tittar man på det som kommit ut om avtalet hittills så finns det anledning att ställa till ett jävla liv!


I korthet: ett försök att dra åt tumskruvarna ett varv till på det fria nätet. Ett sätt för upphovsrättskapitalet att flytta fram sina positioner och ett hot mot alla oss andra.


Generiska läkemedel - alltså identiska kopior av patenterade läkemedel har länge gjort läkemedelskapitalisterna fly förbannade. Men de har också räddat hundratusentals eller miljontals liv i fattigare länder. Där bland annat HIV- och AIDS-patienter som aldrig skulle få tillgång till de svindyra patenterade läkemedlen får leva tack vare generiska mediciner. ACTA vill enligt vad som läckt ut behandla generiska läkemedel som förfalskningar - dvs förstöra dem.


Inte helt otippat, med tanke på att upphovsrättsindustrin verkar ha ägt hela förhandlingsprocessen, så vill ACTA stoppa  piratkopiering, även den digitala varianten på nätet. Därför utrustar man myndigheterna med ett kraftfullt batteri med nya möjligheter till integritetskränkningar. Internettjänstleverantörer ska i fortsättningen kunna hållas jurudiskt ansvariga för vad deras kunder gör, vilket innebär att leverantörerna kommer att tvingas ge sitt medgivande till massövervakning. ACTA sänker också ribban för vilka misstankar som krävs för att myndigheterna ska kunna invadera en misstänkt medborgares privatliv i jakt på brott mot upphovsrätten. Det finns till och med farhågor om att myndigheterna ska kunna scanna av resandes datorer och mobiltelefoner på exempelvis flygplatser i jakt på upphovsskyddat material. En policy som redan tillämpas vid behov av de amerikanska myndigheterna. Fri programvara, utvecklad för att vara gratis och tillgänglig för alla - är såklart en nagel i ögat på upphovsrättskapitalet och därför innehåller ACTA-avtalet nya möjligheter att tränga undan dessa från marknaden till fömån för betalprogram.


Det finns mycket mer att säga och läsa, jag ska villigt erkänna att jag blivit tagen på sängen av den här nya stinkbomben, liksom de flesta i min omgivning. Integritetsfrågorna blev typ iskalla 2010 när Piraternas vind i seglen mojnade. Men så här kan vi bara inte ha det. I den här takten kommer det fria nätet som vi i min generation vuxit upp med och tar för givet att vara ettt minne blott, dränkt i ett grått hav av sinnesslöa akronymer: FRA, IPRED, ACTA, SOPA... Dags att se till att höja det politiska priset som vår regering tvingas betala för att springa upphovsrättskapitalisternas och Storebrors ärenden!


Bloggat:
Jinge, Frihetssmedjan, ACTA-bloggen, Anna Troberg, Röda Malmö, Martin Moberg,


DN 1, 2, 3, 4, 5, AB 1, 2, Exp 1, 2, SVT 1, 2, Ekot 1,





Kommentarer

  • Kristoffer säger:

    Jag tror detta är ett av få ämnen som kan få folk att samarbeta oavsett vilket parti de röstar på. ACTA, SOPA, PIPA etc. är så illa genomtänka att det är skrämmande. Att ACTA dessutom diskuterats bakom stängda dörrar får en annan att storkna.



    Samtidigt, kampen mot oligopolen som vill utnyttja individerna i samhället drivs inte bara inom (främst) integritets- och internetfrågor, utan även inom medicin. Kolla upp diskussionen kring DSM-V för att se hur köpta "forskare" bestämmer hur folk ska diagnostiseras i framtiden.

    2012-02-05 | 02:50:40
  • AS säger:

    Intressant är att regeringen.se bryter mot lagen om elektronisk kommunikation (2003:389). De sätter massor av kakor utan att fråga först.

    2012-02-05 | 10:45:36

Kommentera inlägget här:







Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - Socialdemokraterna



Politik bloggar