Dagen då chockdoktrinen kom till Europa


T

V4-nyheterna bjöd idag (ofrivilligt?) på en snygg inramning av debatten om europakten. Reportern Jonas Björck gav oss EU-etablissemanget och den politiska elitens version. Utan svåra följdfrågor. EU-kommissionens informationsavdelning har nog inget att invända mot beskrivningar som:


"Den första köldknäppen har fört snöglopp och minusgrader till den belgiska huvudstaden. Föga välkomnande för de politiska ledare som nu ska försöka enas om åtgärder för att stabilisera den europeiska ekonomin."


"Ett samarbete som - är det meningen - ska hjälpa de euroländer som har stora ekonomiska problem."


"EU-länderna sitter och försöker sy ihop en finanspakt för att hjälpa varandra ur den fruktansvärda ekonomiska krisen som drabbat oss.  Bara ettt enda land vill inte vara med på det här tåget: Storbritannien."


 

Fredrik Reinfeldt å sin sida tindrade med ögonen
som en sol-och-vårare och passade på att försöka framställa sig som en garant för fortsatt nej till svenskt euromedlemskap, samtidigt som han för in oss i europakten. Vi slipper valutan men tar glatt på oss den ekonomiska tvångströjan. Än så länge är armarna fria, men man behöver inte vara alltför konspiratorisk för att inse att de där hängande snörena är till för att knytas åt.


Sedan togs tittarna med på en tur ut på Bryssels gator,
där de som drabbats av EUs återkommande  "räddningsförsök" försökte göra sin röst hörda. Belgiens tre största fackföreningar hade utlyst storstrejk mot de senaste årens europeiska svältkurspolitik. Som en demonstrant uttryckte det:


"Åtstramningar är inte lösningen, åtstramingar är problemet. De EU-länder som fört en åtstrammingspolitik har fler företagskonkurser och högre arbetslöshet."


För problemet med den europakt
som nu förhandlas fram är att den inte hjälper någon. Allra minst EUs löntagare, ungdomar, lågavlönade, pensionärer och de andra som inte har sitt alldeles på det torra. Det är mer svältkur som ordineras patienten. Mer medeltida åderlåtning, blodtappning. Och medikusarna kan för sitt liv inte begripa varför patienten blir blekare och svagare, när han ju enligt deras häxmedicin borde vara på snabb bättringsväg.


Man svälter sig inte ur ekonomiska kriser,
det är grundkurs i ekonomi, som EUs politiska eliter verkar ha förträngt. Allt medan bankerna gnuggar sina händer och ser fram emot att också i fortsättningen hållas skadeslösa när deras oansvariga spekulation drar ner oss i nästa ekonomiska kris. Då blir det vi löntagare som får öppna plånboken - igen - och rädda bankirernas och finanskapitalisternas skinn. Finanskrisens gyllene regel - nu officiell EU-lag - vinsterna slickar det privata i sig, skulderna får det offentliga ta.


Jonas Sjöstedt
skriver i dagens arena:


"Eurokrisen är också en demokratisk kris.
Förslaget till europakt har inte ens funnits på svenska och har varit hemligstämplat inför toppmötet. Det är en parodi på demokrati när varken medborgarna, media eller många av våra folkvalda kan läsa de texter som det handlar om. Då frodas i stället myter och missuppfattningar om förslaget. I förslaget ska avgörande makt över den ekonomiska politiken föras från folkvalda i medlemsländerna till icke folkvalda tjänstemän i EU-kommissionen och domarna i EU:s domstol. Det är en avdemokratisering av den ekonomiska politiken som passar allt för väl in i mönstret av diktat från Bryssel, teknokrater som tar över regerandet i krisländerna och det tyska förslaget om att ställa den grekiska ekonomin under tvångsförvaltning."Det vi ser nu är en europeisk chockdoktrin.
Under mantran om ansvarstagande och att hjälpas åt passar den politiska och ekonomiska eliten på att dunka igenom en ekonomisk politik som de aldrig skulle lyckas få stöd för i allmänna val. Man använder den ekonomiska krisen som förevändning för att genomföra en politik om förvärrar det ekonomiska läget. Och för att vara riktigt på den säkra sidan så flyttas makten över ekonomin framöver bort från de demokratiska arenorna, till eurokrater, som dansar efter EU-kommissionens och Merkozys pipa. Som i Grekland. Som i Italien. Det Nej-sidan varnade för i folkomröstningen med andra ord. Det gick åt helvete, fortare än någon kunnat ana.


DN 1, 2, 3, 4, 5, AB 1, 2, 3, 4, SvD 1, 2, 3, 4, SVT 1, 2, 3, 4, 5, Ekot 1, 2, 3, 4,


Kommentarer

 • Nemokrati säger:

  Mycket välskriven och snitsig kommentar. Det vi måste göra för att råda bot på Merkels Melancholia är att gå med i Folkrörelsen Nej till EU för att ställa krav på Knapptryckarkompaniet och få dem att göra det de är till för - representera oss respektera demokratin och genomdriva folkviljan. Vi har sagt nej till euron i folkomröstning 2003, 9 av 10 är dags dato emot euron och 10 av 10 är för demokratin. Riksdagsbehandling av europakten ska nu ske - då kommer, enligt Waidelich, det hittills hemligstämplade förslaget till europakt att "skärskådas" - låt oss tillsammans hjälpa till att "skärskåda" det ut ur riksdagen med hjälp av opinionsbildning och demokratiskt tryck på ett rungande nej.

  Dessutom Sverige ut ur EU - NU. Avdemokratiseringen som sker förskräcker!

  http://www.nejtilleu.se/pressmed/2011/11_112_17_varlden_ar_storre_an_eu.htm

  2012-02-01 | 05:20:08
  Bloggadress: http://komigenuva.wordpress.com
 • Petter säger:

  Liknelser med Sveriges pseudomedlemskap i NATO; Vi lånar ut vår militär samt låter NATO öva bombningar i Sverige samtidigt som vi officiellt inte är medlemmar...

  2012-10-10 | 07:56:04

Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar