"Arbetslinjen" Newt Gingrich style: Barnarbete!


J

ag har skämtat om det några gånger när jag påpekat att högerns politik, som ofta av det politiska kommentariatet beskrivs som "modern" i själva verket handlar om att ta oss tillbaks till de förhållanden som rådde på 1800-talet: När blir det dags att återinföra barnarbete i västvärlden? (I fattigare länder har barnarbete såklart aldrig avskaffats, förmodligen har du kläder och skor tillverkade av barn i garderoben!)


Verkligheten låter förstås aldrig bli att överträffa dikten och ingen politisk satir kan överträffa den brutala tragikomik som är amerikansk inrikespolitik. Newt Gingrich, republikan av den mest elakartade sorten, vill "hjälpa" fattiga barn. Inte genom att bekämpa fattigdom - såklart. Utan genom att återinföra barnarbete.

Nu är bara frågan: Hur många dagar/månader/år kommer det att ta för den här förnyande och hypermoderna idén att leta sig in i den svenska borgerligheten via Timbro och de andra superhjärnorna som sköter den svenska högerns idédebatt? Du kanske skrattar åt tanken. Men vem kunde väl för tio år sedan föreställa sig en regering som skickade cancersjuka till arbetsförmedlingen? Ett centerparti som vill sänka lägstalönerna med en fjärdedel?


Arbetslinjen 2.0. Jag kan nästan höra det på Reinfeldts läppar: "Vi måste hjälpa barnen i utanförskap till kontakter med arbetsmarknaden och yrkeserfarenheter..."


Läs mitt tidigare inlägg
om Gingrich, när han hade vind i seglen och såg ut att kunna knipa nomineringen: "Pajasen för stunden!".

Kommentarer

  • Lasse Strömberg säger:

    Barnarbete? Tja, med tanke på att det aldrig i historien förekommit så många slavar som nu är det väl inte osannolikt att du har rätt. Trevligt att det nu är bättre svärta på bokstäverna.

    2012-04-01 | 15:41:32
    Bloggadress: http://fotolasse.se

Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar