Stoppar Sverige Tobinskatten på EU-nivå?


I

bland lyssnar man bara på nyheterna med ett halvt öra. Det gjorde jag häromdagen, då inslaget handlade om Anders Borg och EUs förslag till en ny finanstransaktionskatt, en så kallad Tobinskatt. Om jag hörde rätt så satt vår finansminister i TV-rutan och gratulerade sig själv över att lyckats ha talat EU-höjdarna tillrätta och fått dem att inse hur dumt det vore att beskatta finanskapitalet hårdare.


Är det vårt svenska bidrag till EU-samarbetet
i finanskrisens efterdyningar? Vi är inne i EU och påverkar, precis som Ja-sidan lovade. Och det vi gör är att sabotera det enda bra förslag som stått ut från den mängd av urusla ekonomiska kamikazeförslag som EU-byråkratin spottat ur sig sedan den ekonomisk krisen som utlöstes på Wall Street, USA 2008, nådde Europas gränser.


Den rätt blygsamma Tobinskatt
som EU föreslår, 0,1 procent på aktier och obligationer och 0,001 på derivathandel skulle ändå dra in välbehövliga pengar åt EUs hårt pressade regeringar. Vi snackar i storleksordingen 700 miljarder kronor. Det vore väl på tiden att de banker och spekulanter som utlöst den nuvarande krisen också fick börja betala en bråkdel av kostnaderna för att röja upp i röran? En annan finess med Tobinskatten är att den gör det lite mindre lönsamt med blixtsnabba spekulativa affärer, vilket minskar risken för spekulativa kriser och gynnar den reala ekonomin på finanskapitalets bekostnad.


Den europeiska borgerligheten - anförd av de blinda hönorna Merkel och Sarkozy - brukar sannerligen inte hitta många korn. Men när de för en gångs skull gör något rätt - så lita på att vår egen Anders Borg ryter ifrån. Värt att komma ihåg när nästa spekulativa våg drar igång. Kanske det är Sverige som blir nästa offer? Redan är vårt privata skuldberg ett orosmolm som allt fler uppmärksammar.


DN 1, SvD 1, 2,

Kommentarer


Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar