Sverige "med och påverkar" i EU


H

äromdan skrev jag om Anders Borgs idoga arbete för att sabotera det enda vettiga ekonomiska förslag som den högervridna EU-kommissionen diskuterat: den föreslagna Tobinskatten på finansspekulation som skulle kunna dra in 700 miljarder kronor till de luspanka  europeiska ekonomierna.


Ja-sidan menade inför folkomröstningen om EU-medlemskap att Sverige skulle "med och påverka". Många trodde nog att de då menade att vi skulle förbättra EU-samarbetet, till exempel genom att vässa den europeiska miljölagstiftningen. Det blev inte riktigt så. Idag läser jag att Anna-Karin Hatt, energiminstern som inte fick efterträda Maud Olofsson som centerledare, är i full färd med att sabotera ett danskt förslag om att tvinga EU-länderna att minska energianvändningen och satsa på förnyelsebart, vilket är helt nödvändigt om vi ska kunna minska koldioxidutsläppen från vår kontinent.


"Det viktigaste är att se till att vi blir mer energieffektiva, inte att sätta tak för energianvändningen, säger Anna-Karin Hatt till Ekot i Sveriges Radio."


Nån som minns den där centerpartistiska dagsländan om att utmana miljöpartiet om ledartröjan i miljöfrågorna?


En till fjäder i hatten för den svenska regeringen? De styr det land som nyligen utsågs till världsmästare i nyliberalism och tar med sig sina politiska doktriner till EU-ministrarnas sammanträden. Inte för att det direkt haglar progressiva förslag från EU-maskineriet. Men när det går att sabotera så passar de på.


Något som däremot haglar är dåliga klimatnyheter.
Till exempel en ny studie som varnar för att den globala medeltemperaturen kan stiga med 3 grader till 2050.


Bloggat: Birger Schlaug,

Kommentarer


Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar